Dette er det nye NGF-styret
Søndag valgte golftinget nytt NGF-styre. Her er de nye styremedlemmene.
Alle de åtte kandidatene som valgkomiteen hadde innstilt til NGF-styret, ble valgt. Vi pratet med alle kandidatene før golftinget. Under kan du bli litt bedre kjent med dem:
Egil Hatling (Oslo GK):
– Vil være med i en litt mer normal setting
Egil Hatling (54) stiller til gjenvalg som golfpresident. Hatling har bakgrunn som advokat og partner i advokatfirmaet DLA Piper og hadde før han ble golfpresident mange tillitsverv i idretten, blant annet som styreleder i SFK Lyn fra 2012 til 2014, og er tidligere landslagstrener for gutter 16 i tennis.
Da han ble valgt på tinget i 2019, var verden normal, mens medlemsmassen i norsk golf var synkende for tiende år på rad. Så kom koronapandemien og snudde alt på hodet, og Golf-Norge har i dag det høyeste aktivitetsnivået noensinne.
Det vil naturligvis prege hvilke saker som kommer til å være høyest på agendaen i tiden fremover.
– I hvert styremøte mister vi aldri de fire hovedpunktene i virksomhetsplanen av syne: rekruttering, ivaretagelse, toppidretten, og økonomiske rammebetingelser for golfsporten.
– Disse fire hovedområdene vil det fortsatt være fullt fokus på, men kanskje spesielt på ivaretagelse, tatt i betraktning hvor mange nye golfere som har strømmet til det siste året, sier Hatling til Norsk Golf.
Hatling sier han nå ønsker å stille til gjenvalg fordi han mener det fortsatt er mye ugjort arbeid etter en veldig spesiell toårsperiode.
– Det er fortsatt mye som skal skje, særlig i kontakt og oppfølgingen ut mot klubbene, og ikke minst opp mot digitaliseringsprosessen golfforbundet så vidt har startet opp med. Det blir en viktig prosess for å sikre bedre informasjonsflyt, ivaretagelse av spillerne og oppfølging av klubbene.
– Bakgrunnen for mitt engasjement i golfen er at jeg elsker golf, både som topp- og breddeidrett. Det hadde vært veldig gøy å få være med på styrearbeidet i en litt mer normal setting fremover.
Oddrun Skår (Gamle Fredrikstad GK):
– Golferen nå er ikke den samme som for 30 år siden
Oddrun Skår (58) stiller til gjenvalg, men denne gang som visepresident. Skår er utdannet siviløkonom og revisor og har jobbet med økonomistyring og endringsledelse i 30 år. I dag jobber hun som økonomisjef i selskapet Colligo Drift & Utvikling.
Hun sier det gode samarbeidet med Egil Hatling er hovedgrunnen til at hun takket ja til å stille som visepresidentkandidat.
Skår har vært styreleder i Gamle Fredrikstad GK i snart fem år, og i den perioden har klubben gått fra å være i underkant av 600 til over 1300 medlemmer. De sakene hun personlig brenner mest for, er golfklubbenes rammebetingelser og juniorgolf.
– Golfspilleren nå er ikke den samme som golfspilleren for 30 år siden. Vi må klare å ta vare på alle de nye golferne mellom 20 og 40 år som har helt andre tanker rundt det å være medlem i en klubb. Digitaliseringen av Golf-Norge blir viktig i den prosessen, for skal vi klare å nå ut til alle de nye spillerne, må vi være på de plattformene som de er.
– Jeg er også opptatt av å bygge opp en strategi for juniorene, slik at vi kan bygge opp en bredde av juniorlag tilsvarende de mer etablerte idrettene, slik at vi ikke bare ender opp med å bare satse på enten knøtter eller juniorer fra 14 til 19 år.
Skår understreker viktigheten av at klubbene benytter seg av de økonomiske mulighetene som finnes for idrettslag. NGF-styret har gjennomført en undersøkelse der det viste seg at mange klubber ikke utnytter de mulighetene for offentlig støtte som ligger der.
– Kommunene er mer åpne for oss enn vi tror de er. Her er det et stort uutnyttet potensial for mange klubber!
Katrine Eide (Stavanger GK):
– Golfen har noe unikt å by på
Katrine Eide (50) begynte å spille golf på slutten av 1990-tallet i daværende Solastranden GK da banen fortsatt var en nihullsbane. Hun engasjerte seg raskt i styret i klubben og kom akkurat inn i den perioden da man hadde startet arbeidet med å bygge en 18-hullsbane.
Der var hun del av et aktivt styre uten daglig leder, og fikk erfaring med hvilke problemstillinger som dukker opp i en dugnadsdrevet klubb. I dag er hun medlem av Stavanger GK, hvor hun frem til i fjor var aktiv i klubbens juniorkomité. Som mor til to barn som spiller aktivt på Narvesen- og Srixon Tour, reiser hun mye rundt i Golf-Norge i løpet av en sesong.
– Golf-Norge er helt avhengig av frivillige som står på og sikrer gode miljøer ute i klubbene. Det er det viktig å legge til rette for, sier Eide, som stiller til gjenvalg som styremedlem.
Eide er utdannet ingeniør, men har siden bygd på med utdanning innen styrearbeid og strategisk ledelse. I dag har hun en konsernrolle i teknologiselskapet Interwell.
Sakene hun personlig brenner mest for i golfen, er barn og unge, samt digital strategi.
– Vi har fått veldig mange nye golfere, og da blir ivaretagelse naturligvis veldig viktig fremover. Jeg er spesielt opptatt av at vi skal fortsette å øke antallet barn og unge. Golfen har noe helt unikt å by på som jeg ønsker at flere skal bli kjent med.
Hasse Iwarsson (Miklagard GK):
– Arbeidet med å få flere unge til golfen, kan aldri stoppe
Hasse Iwarsson (67) har lang fartstid fra private næringsliv som styreleder og administrerende direktør i flere selskaper, både i Norge og internasjonalt.
Nå ønsker han å stille til gjenvalg som styremedlem i NGF fordi han mener det er viktig med kontinuitet og ulik kompetanse i styrearbeidet.
– Det arbeidet Egil og vi i styret har startet opp, har så vidt kommet i gang. Det er lange prosesser. Jeg synes det er spennende å fortsette å bidra med de ambisjonene som ligger der. Kompetansen jeg kan bidra med, går spesielt på det kommersielle og strategiske, sier Iwarsson til Norsk Golf.
Iwarsson har vært mangeårig medlem av styret til Miklagard GK og vært styreleder de fem siste årene. Der har han blant annet vært med på hele baneombyggingen og arrangering av Challenge Tour-turneringen Viking Challenge. Iwarsson har tidligere også jobbet i Canon og vært aktiv i deres sponsorater av golf og var blant annet involvert i gjennomføringen av Ryder Cup i 2014 på Gleneagles. Nå drømmer han om en en stor internasjonal turnering til Norge og sier det blir viktig å legge press på europatouren om i større grad tilpasse seg bestemmelsene til det internasjonale antidopingbyrået, slik at man kan lokke store golfstjerner til Norge igjen – og forhåpentligvis også Miklagard-medlem Viktor Hovland.
Iwarsson sier utviklingen i Golf-Norge de siste to sesongene har vært fantastisk, og peker på at folk flest nå ser at golf er en idrett for alle, og ikke en sosial aktivitet for spesielt utvalgte. Selv om det også har strømmet til med barn og unge i løpet av pandemien, sier Iwarsson det er veldig viktig at man fortsetter å satse mye på juniorene.
– Arbeidet med å få flere unge til sporten vår, kan aldri stoppe. Det er essensielt for utviklingen til norsk golf. Noen klubber er veldig flinke, mens andre har en vei å gå.
Iwarsson peker også på at den kraftige medlemsveksten har ført til utfordringer på anleggssiden, og i de største pressområdene i de store byene er det mange frustrerte spillere som har slitt med å få starttid de siste to sesongene.
– Jeg mener vi trenger flere enklere og små anlegg på bare noen få hull, slik at spillere med ulike behov og forutsetninger kan teste seg på ulike baner. Men dette er et arbeid som tar tid, og det er derfor viktig å starte det opp i de kommende årene.
Gro Mjellem (Losby GK):
– Vi er til for klubbene
Gro Mjellem (65) sier hun stiller til gjenvalg i NGF-styret fordi hun ønsker å fortsette å bidra med arbeidet om å få golf til å bli en stor og anerkjent sport i Norge.
Mjellem er i dag nestleder i styret i Losby Golfklubb, og har tidligere sittet i styret i baneselskapet. Hun er utdannet sivilingeniør og har jobbet hele karrieren innen olje og gass og energi, og hennes siste jobb var som daglig leder i Norsk Petroleumsforening.
Mjellem sier denne foreningen har mange likhetstrekk med NGF ved at den er basert mye frivillighet, består av mange store og små lokallag over hele landet, og det er medlemmene som eier organisasjonen.
– Denne erfaringen kommer veldig godt med i styrearbeidet. Jeg har jobbet med mange forskjellige mennesker opp gjennom årene, og jeg er vant til å jobbe i og lede en organisasjon som baserer seg på frivillighet. NGFs oppgave er å legge forholdene til rette for at klubbene der ute kan gjøre sin jobb på enklest mulig måte.
Av sakene hun personlig brenner mest for, sier Mjellem at hun er opptatt av å få flere jenter inn i golfen, legge bedre til rette for at klubbene kan gjøre sin jobb, og å fremme golf som helsebringende aktivitet.
– I perioden som kommer nå, blir det viktig å ta vare på de nye medlemmene vi har fått, men ikke glemme de gamle medlemmene heller. Vi må også legge til rette for at folk opplever at de får spilletid når de ønsker, og at det er rom for alle. Og ikke minst må vi fortsette satsingen på å få frem talenter, slik at vi golfen kan fortsette å ha gode forbilder for både unge og de eldre.
Øyvind Krag Ingul (Byneset GK):
– Må forvalte veksten klokt
Øyvind Krag Ingul (56) har jobbet frivillig i golfen siden 2013, der hans første oppdrag var kaptein for det norske laget i ungdoms-OL i Kina, bestående av Viktor Hovland og Sandra Nordaas.
Den opplevelsen motiverte ham til å fortsette å jobbe med golf, og etter det har Ingul blant annet sittet i juniorkomiteen i Trondheim GK og Byneset GK og vært styreleder i flere år i Byneset. I 2018 var han lagkaptein i ungdoms-OL igjen i Argentina hvor han hadde tett kontakt med NGF og Olympiatoppen, og nylig gjennomførte han også dommerutdanningen. Tidligere i år dømte han sin første Srixon Tour-turnering på Gamle Fredrikstad GK.
Ingul har reist land og strand rundt for å både se og spille golf. Han har vært med på å arrangere to Challenge-tourer på Miklagard og Byneset som frivillig, har en golfspillende kone og to sønner som spiller collegegolf i USA – og attpåtil tre jakthunder som heter Ping, Titleist og Srixon!
Ikke rart han beskriver seg selv som en «ordentlig golfnerd».
Ingul jobber i dag som markedsdirektør i Danica med ansvar for merkevarebygging og alt som går på digitalt salg.
– Når man har hatt en golfboom slik Norge har hatt nå, er det viktig å håndtere denne veksten på en god måte. Jeg har mye å bidra med når det kommer til hvordan man forvalter og bygger merkevarer, sier Ingul, som er innstilt som ett av tre nye medlemmer i NGF-styret.
Ingul har bred erfaring med å lede digitale virksomheter og transformere flere bedrifter – som også er en viktig del av jobben i Danica.
– Jeg mener jeg har mye å bidra med i forbindelse med digitaliseringsprosessen som golfforbundet nå er i gang med, fastslår Ingul.
Ingul har tidligere gjennom sitt engasjement i NGF-samarbeidspartner Next Hole Consulting bidratt som konsulent for NGF og golfappen Birdie Eyes, men avsluttet arbeidet for to år siden. Han har heller aldri hatt noen eierinteresse i appen.
– Ettersom jeg jobber i finans, hadde det ikke vært kompatibelt med jobben min, og jeg har ikke hatt noe med BirdieEyes å gjøre på to år.
Marit Wiig, leder for valgkomiteen, sier Inguls tidligere rolle i BirdieEyes og Next Hole Consulting har blitt utkvittert, og understreker at den digitale kompetansen han kan ta med seg i styret dersom han blir valgt inn, kommer til å bli viktig.
Av saker Ingul personlig brenner mest for, nevner han rekruttering av unge – og spesielt jenter. Han er også opptatt av at Golf-Norge skal forvalte den store veksten på best mulig måte, og sier dette er en periode man må ha is i magen.
– Selv om det er trangt på banene akkurat nå, er det ikke sikkert like trangt om et par år. Vi må være veldig strategiske med tanke på bygging av nye anlegg. Vi må forvalte denne veksten på en god måte og ikke forhaste oss og gjøre samme feil som ble gjort under forrige golfboom.
– I tillegg må vi få en ordning på antidopingproblematikken for å kunne få europatouren tilbake til Norge. Det står høyt på min agenda!
Gabrielle Drageseth (Gjersjøen GK):
– Viktig å inkludere sårbare grupper
Valgkomiteen har trukket frem viktigheten av å få med representanter fra de mindre klubbene inn i NGF-styret. I det nåværende styret er det kun representanter fra klubber med 18-hullsbane, men i det innstilte styret til årets golfting, er nihullsklubben Gjersjøen GK representert gjennom Gabrielle Drageseth (38).
Drageseth jobber som sykepleier og fagkoordinator i hjemmesykepleien og er utdannet ambulansearbeider.
Hos Gjersjøen GK har hun vært klubbleder siden 2015.
– Vi er en skikkelig breddegolfklubb. Jeg er veldig engasjert i damearbeidet i klubben, og spesielt nybegynnerne for å få dem ut på banen og inn i klubbmiljøet.
Drageseth har også gått trenerløypa og er utdannet Trener 2. Hun er involvert i dametrening, og da spesielt for nybegynnerne, samt VTG-opplæringen sammen med klubbens pro og de seks andre trenerne.
– Det er viktig å gjøre sporten vår tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelse og andre sårbare grupper. Jeg er veldig opptatt av inkludering, og synes det er viktig at flere mennesker med flerkulturell bakgrunn kan bli engasjert i golf. Det har golfen fortsatt en lang vei å gå.
Magnus Boland Haugen (Haga GK):
– Føler et ekstra engasjement for de unge
Magnus Boland Haugen (21) er yngstemann i valgkomiteens innstilling. Haugen har spilt golf siden han var syv år gammel og drevet med mye idrett opp gjennom årene. Som junior konkurrerte han på høyt nivå i Norge og kjenner godt til den norske turneringsmodellen med turneringer lokalt, regionalt, nasjonalt og etter hvert litt internasjonalt. Han gikk også på golflinja Wang Toppidrettsgymnas.
Han har hatt to sommerjobber i som «Golf Manager» i administrasjonen til Haga Golfklubb og fått innsikt i hva det innebærer å drive en golfklubb. For tiden er han student, hvor han er inne i sitt tredje år i jusstudiet.
– Et helt naturlig satsingsområde for Golf-Norge fremover vil være å forsøke å beholde så mange som mulig av de nye medlemmene som har strømmet til, og som «de unges representant» i det innstilte styret føler jeg på et ekstra engasjement for både juniorutviklingen og hvordan vi kan beholde de unge voksne i golfen, sier Haugen til Norsk Golf.
Personlig mener han tilgangen til golf for unge voksne i Norge fortsatt er for dårlig tilpasset deres behov og økonomiske forutsetninger.
– For de som er studenter eller nettopp gått ut av juniorkategorien i Norge, burde det vært mer tilrettelagt. I dag må disse for eksempel betale like mye som fulltarbeidende voksne mange steder i landet både i greenfee og medlemskap. Det tror jeg hindrer mange mellom 20 og 30 år å begynne med golf eller bli værende i sporten.
– – –
* NGF-styret er golfforbundets høyeste myndighet mellom golftingene, som avholdes annet hvert år. Styrets oppgaver er å sørge for at golftingets og idrettsmyndighetenes vedtak og bestemmelser iverksettes, passe på at NGFs midler brukes og forvaltes på en forsvarlig måte, og sørge for at egen aktivitet, organisasjon, økonomi og ansatte utvikles slik at det imøtekommer de kravene og utfordringene som blir stilt av medlemmene, norsk idrett og internasjonal idrett.