Driving-rangene som gjør at alle vil spille golf

De futuristiske TopGolf-rangene har vært en megasuksess i USA, og har blitt et av amerikanernes håp om å få nye spillere tilbake til golfen. Er det marked for dette i Norge?

Publisert

Pilene i det amerikanske golfmarkedet har pekt nedover på nesten alle områder de siste årene. For niende år på rad stenger det flere baner enn det åpner i USA, og bare i 2013 sluttet hele 200 000 amerikanere under 35 år med golf (Kilde: National Golf Foundation).

Et selskap som har trosset utviklingen er TopGolf, som i dag er en av USAs raskest voksende underholdningskjeder. Ja du leste riktig: Underholdning, for TopGolf er mye mer enn bare golf.

TopGolf er et 6000 kvadratmeter stort golf- og underholdningssenter, der golf er en av mange aktiviteter. Golf-delen av senteret har hentet sin inspirasjon fra bowling. Bak hver utslagsmate har man en bås med sofaplass til seks stykker, og ingen hever et øyebryn hvis du kommer i hettegenser, olabukse og joggesko.

Hver golfball har sin egen innebygde chip, som registrerer lengde og presisjon. De elektroniske greenene ute på rangen er delt inn i sensor-soner som fungerer som poeng-områder, og på datamaskinene ved siden av utslagsmattene kan du velge mellom syv ulike konkurranseformer.

Om kvelden erstattes lyspærene med neonpærer og diskokuler, og TopGolf-senteret forvandles til nattklubb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NEON: TopGolf er en av USAs raskest voksende underholdningskjeder. (Foto: TopGolf)

– Våre undersøkelser viser at det faktisk er stor etterspørsel etter å spille golf. Problemet er at det er dyrt, tar lang tid, og oppleves som litt skremmende. Det er en vanskelig sport, og dette gir folk lettere tilgang, sier styreleder og investor i TopGolf, Eric Anderson i et innslag i HBOs-dokumentarserie Real Sports.

Prisene for å spille golf hos TopGolf varierer fra 20 til 40 dollar timen. Dette er for leie av en bås til seks personer. Dersom man spleiser mellom seks, betyr det at man kan betale så lite som 25 kroner timen hver seg. Det er imidlertid alle fristelsene rundt som gjør at det klirrer i kassa til TopGolf.

Biljard, shuffleboard, bordfotball, TV-spill er bare noen av aktivitetene du kan drive med i tillegg til golf. Og som det seg hør og bør når man er i USA – med tilhørende sportsbar med alkoholservering og restaurant som serverer hjemmelaget mat.

Fra 1,2 millioner gjester i 2011, var det nesten fire millioner besøkende fordelt på de ulike TopGolf-sentrene i 2013. TopGolf-avdelingen i Austin, Texas estimerer at hele 70 prosent (!) av deres gjester er ikke-golfere.

Og viktigst av alt – de besøkende er akkurat innenfor det segmentet golfsporten trenger mer av: Unge mennesker.

Tror du det er marked for dette i Norge? Diskuter i kommentarfeltet under.

Se HBO Real Sports sitt innslag om TopGolf under.

Powered by Labrador CMS