WORLD HANDICAP SYSTEM//

Handicap-systemet endres – dette betyr det for deg

For tre år siden innførte golfens styrende organer et felles og verdensomspennende handicap-system. Nå kommer de første endringene.

Publisert

Det verdensomspennende handicapsystemet, World Handicap System (WHS), ble lansert i 2020. Etter tre år kommer nå den første revisjonen, og i videoen over går R&A gjennom de viktigste endringene.

I Norden er det forventet at WHS 2024 trer i kraft i løpet av våren. Og vi har spurt vår regelekspert Thore Wilhelmsen, spill- og dommerkonsulent i NGF, om råd.

– Hva er nytt, og som golferne bør vite om?

– For Norges del er det egentlig bare to hovedpunkter, svarer Wilhelmsen.

  1. Korte baner kan bli «slopet». Dette betyr at det også kan spilles handicaptellende runder på mye kortere baner enn før, men de må være «slopet», altså at det foreligger gyldig bane- og slopeverdi.
  2. Det innføres en ny metode for å beregne handicap «spilt til» for 18-hulls runder som ikke er fullført, og det er godkjente grunner til det. Og en ny metode for å beregne handicap «spilt til» for 9-hulls runder.
  3. – Handicap «spilt til» er det handicapet du spilte til i den aktuelle runden, og som er med i beregningen av ditt handicap, altså gjennomsnittet av de åtte beste av de siste 20, forklarer Wilhelmsen.

– Husk at både gode og dårlige runder må registreres for at handicap skal bli riktig, sier Thore Wilhelmsen i NGF.

Sloping av korte baner

Minimumskravet for en golfbanes lengde er nå halvert til 1 370 meter (1 500 yards) for en 18-hulls bane og 685 meter (750 yards) for en 9-hulls bane. 

Det betyr at kortere baner – som mindre par-3 baner i Norge – også kan få gyldige bane- og slopeverdier, slik at man kan spille handicaptellende runder også her.

– Dette er bra for både nybegynnere eller andre, som nå kan utvikle spillet på korthullsbaner og samtidig følge med på progresjonen, altså handicapet. Det er ikke like enkelt på en lang og vanskelig bane. Så nå får man et flott alternativ for å registrere handicaptellende runder, poengterer Wilhelmsen.

Også en kort bane må være underlagt en golfklubb som er medlem av Norges Golfforbund for å bli «slopet». Og de kortere banene vil etter hvert bli «slopet» i samarbeid mellom golfklubben og NGFs slopeteam. 

Avbrutt 18-hulls runde

Over til punkt to: Det hender jo at dine planlagte 18 hull ikke blir ferdigspilt. Det kan eksempelvis bli for mørkt til å spille videre. Et uvær kan gjøre banen uspillbar. Du kan bli syk/skadet, eller en lignende situasjon oppstår. Alt dette er «godkjente grunner».

– Hva skjer da med scoren på de hullene du ikke fikk spilt?

– La oss ta et eksempel. Du har bestemt deg for å spille en 18-hulls handicaptellende runde, men etter hull 15 foreligger en godkjent grunn til å avbryte runden. Da beregnes et 18-hulls handicap «spilt til» på følgende måte:

  1. Det beregnes et handicap «spilt til» for de første ni hullene. Dette er basert på din score i forhold til banens bane- og slopeverdi.
  2. Så beregnes et handicap «spilt til» for hull 10 til 15. Dette baseres på din score på disse hullene i forhold til ditt handicap og en bane- og slopeverdi for en bane med en «standard vanskelighetsgrad».
  3. For hull 16 til 18 har du ingen scorer, så da beregnes et forventet handicap «spilt til», som er basert på ditt handicap i forhold til en bane med en «standard vanskelighetsgrad».
  4. – Disse tre verdiene fra steg 1 til 3 summeres, og du får et 18-hulls handicap «spilt til» for denne runden som ble amputert til 15 hull, forklarer Thore Wilhelmsen, og presiserer at minimum 10 hull må være spilt, ellers kan ikke runden bli registrert som en 18-hulls runde.

Ved 9-hulls runder

– Med all respekt for R&A: Dette høres svært komplisert ut for golferne å ha kontroll på selv?

– Heldigvis trenger du ikke å ha med deg kalkulator eller kjenne til formlene for utregningen, beroliger Wilhelmsen.

– Din jobb som spiller er å registrere scorene i GolfBox samme dag som du spiller, få din markør til å godkjenne den registrerte scoren, og så fikser GolfBox resten. Det er enkelt og greit.

– Hva om jeg bare spiller ni hull?

– På 9-hulls runder beregnes et handicap «spilt til» for de 9 spilte hullene etter samme metode som nevnt over, og det beregnes et handicap «spilt til» for de ni uspilte hullene. Dette beregnes med bakgrunn i ditt handicap i forhold til banens bane- og slopeverdi.

– Hva er nytt her i forhold til tidligere?

– Etter revisjonen vil din «score» for siste 9 være mer nyansert i forhold til ditt handicap fremfor en standardscore på netto par + 1 – eller tilsvarende 17 poeng for alle – uavhengig av spillestyrke/handicap, slik det var i 2020-2023. Men et viktig poeng her er at alle ni hull må være spilt for å registrere en tellende 9-hulls runde.

Hvordan få riktig handicap?

– Etter hvert vil også alle baner få separate 9-hulls bane- og slopeverdier, slik at når du spiller en 9-hulls runde på en 18-hulls bane vil ditt handicap «spilt til» bli beregnet ut ifra vanskelighetsgraden på den 9-hulls sløyfen du spilte, forteller Wilhelmsen.

– Det er mye å forholde seg til for den vanlige golfer her. Så kort fortalt: Hvordan får jeg «riktig» handicap?

– Som før er kravene til en handicaptellende runde at du har spilt på en bane med gyldig bane- og slopeverdi, at du har spilt etter golfreglene og godkjente lokale regler, og at du har spilt individuelt slagspill, understreker spill- og dommerkonsulenten, og legger til:

– Jo flere handicaptellende runder du spiller, jo riktigere blir ditt handicap. Det er også viktig å huske at ditt handicap viser hva du kan være god for på en god dag, og ikke hva det forventes at du skal spille til hver gang

– Har du et «riktig» handicap og har fulgt boka, vil du nok spille til ditt handicap i cirka 20-25% av rundene dine, altså hver fjerde eller femte gang, sier Thore Wilhelmensen, og avslutter med en påminnelse:

– Husk at både gode og dårlige runder må registreres for at handicap skal bli riktig. Følger alle disse enkle reglene blir det morsommere å konkurrere når handicap er med i bildet.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS