SRIXON TOUR//
– Heldige som har flere gode å strekke oss etter
Bak Viktor Hovland og Celine Borge vokser det opp en ny generasjon med norske spillere. Flere av dem fikk vist seg fram under mandagens finaledag på Srixon Tour i Kragerø.
KRAGERØ (Telemark): 2023 har vært et godt år for Golf-Norge. Viktor Hovland vant FedEx-cupen. Celine Borge imponerte i debutsesongen på LPGA-touren. Suzann Pettersen ledet Europa til seier i Solheim Cup. Og i norske klubber har det aldri vært flere spillere eller mer aktivitet, heller ikke blant de unge.
Naturligvis er det langt fra Srixon Tour – det øverste turneringsnivået i norsk juniorgolf – til å leve av golfdrømmen. Arbeidsplassene i proffsirkuset er få, konkurransen er knallhard.
Men alle som var tilstede i regn og kuling på Kragerø GK mandag kan bekrefte at det gror bak Hovland og Borge. Og det står i hvert fall ikke på viljen.
G19: Farhang hentet inn Bach
– Jeg hadde på ingen måte gitt opp. Med regn og vind så tenkte jeg at det var mulig, sier Cornelius Farhang (15) fra Oslo GK.
Da 18 hull gjensto av helgens Srixon Tour-finale hadde unggutten fem slag opp til sin ledende klubbkamerat Oscar Bach, som hadde innledet sterkt med runder på 66 og 68 slag. Og det startet ikke bra på sisterunden for Farhang.
– Jeg spilte egentlig veldig dårlig på front, var ofte ute av posisjon, men jeg reddet meg inn med godt nærspill. Og da jeg sjekket leaderboarden etter ni hull, var jeg bare to slag bak. Da var det bare å kjøre på videre, sier han.
På hull 10 senket han en seks meters putt for birdie. På det neste tok han et nytt slag og var plutselig i delt ledelse. Storspillet endte med en 66-runde i de tøffe forholdene. Dermed vant han ikke bare finalen foran Oscar Bach og Leo Hirukawa Aaraas (Oslo GK), men også Order of Merit på årets Srixon Tour. Foran nevnte Bach. Og foran sin egen storebror Fridtjof Farhang, som også er blant de mange håpefulle i Oslo GK.
I sin takketale mandag trakk lillebror fram to år eldre Fridtjof, og understreket betydningen av den den interne knivingen.
– Jeg er heldig som har flere gode spillere å strekke meg etter. Det er vi alle, sier Cornelius Farhang til Norsk Golf etterpå.
– For det er fortsatt mange nivåer igjen til toppen, og mye som skal utvikles. Det er bare å se på statistikken. Tallene forteller hva jeg må jobbe med. Og det er egentlig alt. Alt kan fortsatt bli mye bedre, understreker Cornelius Farhang.
J19: Eide og Pedersen til topps
På veien er det viktig å oppretteholde gleden og gløden i treningsarbeidet.
Også Pia Eide (70-77-79) fikk et solid løft i helgen. Mandag vant Stavanger GK-spilleren J19-klassen i Kragerø etter omspill mot Christine Wei Huse (Bærum GK) og Maren Farbu (Losby GK).
– Det er selvsagt gøy å vinne, spesielt når det blir så jevnt. Det ble spennende utpå der. Og det var godt å sette den birdien fra halvannen meter på det første omspillshullet.
– Jeg har ikke spilt så veldig bra i år, og da er det jo ekstra kjekt å avslutte med seier her i finalen, sier Eide, som er vant med nedbør og sterk vind hjemme på Vestlandet.
– Kanskje hadde jeg en fordel med været, jeg vet ikke. For jeg synes det var krevende i dag, jeg også. Vinden var verst. Den gjorde det vanskelig å kontrollere slagene, ikke bare retningen, men også i høyden, forklarer hun.
Det holdt til seier i finalen, mens Pok Tuphok Pedersen (Losby GK) sikret seg troféet for sammenlagtseieren på årets Srixon Tour.
G15: Aase var overlegen
I den yngste gutteklassen sto en 14-åring igjen med begge førstepremiene, både finaleseier og Order of Merit. Mathias Aase vant til slutt 11 slag (!) foran Nicolai Barthel Rosli og Leon Sebastian Hauger, begge fra Oslo GK.
Med runder på 66, 70 og 68 – totalt seks under par – var den unge Sola GK-junioren fullstendig overlegen.
– Jeg forventet ikke det i det hele tatt. Så jeg fokuserte bare på å holde det gående. Jeg tok ingenting for gitt før jeg var i mål, forteller Aase, som fikk de fleste til å skvette allerede på førsterunden.
– Jeg startet på hull 10, og åpnet egentlig ikke så bra. Jeg lå to over ved runding og måtte gjøre noe på back. Og jeg fikk jo det til da, sier 14-åringen, og har rett i det.
For når du først skal «gjøre noe», kan du jo for eksempel gå seks under par på de neste ni hullene, og levere et scorekort på 30 slag (!) på Kragerøs frontnine – og en 66-runde totalt.
– På Srixon Tour er det den laveste runden jeg har gått. Og jeg har heller aldri gått seks under på ni hull før. Så det var gøy det, sier Mathias Aase, som ikke legger skjul på hvem som er favoritten hans.
– Viktor Hovland er jo et stort forbilde da. Men jeg ser også opp til spillere som Cornelius (Farhang) og Oscar Bach. Og kanskje får jeg prøve meg i G19-klassen neste år selv om det er et år for tidlig. Med tre seire i år kan jeg søke om det.
– Hva er du bra på, og hva må du utvikle?
– Jeg føler at jeg chipper og putter bra, er blitt bedre på innspill og driver ganske rett. Og det hjelper jo det. Men jeg må utvikle lengdene mine. Så det blir nok en del styrke- og fartstrening framover, sier den unge Sola GK-spilleren.
J15: Sandtorv Lussand og Ingebretsen best
Også i den yngste jenteklassen gikk seieren til en vestlandsklubb. Med runder på 77, 67 og 71 slag, fem over par, ble Marie Sandtorv Lussand (Fana GK) årets finalevinner, tre slag foran Martine Sveum (Haga GK) og Ella Ingebretsen (Stavanger GK).
For Ingebretsen var det likevel nok til å sikre seg sammenlagtseieren på årets tour.
– Dette hadde jeg ikke trodd etter førsterunden. For da var det lite som stemte. Det var ikke noe spesielt egentlig. Jeg misset bare litt her og der hele veien. Men heldigvis gikk det bedre på de to neste rundene, sier Marie Sandtorv Lussand.
Det er et etternavn vi er blitt godt kjent med i norsk juniorgolf de siste årene. Storesøster Mia herjet på den norske juniortouren før hun i fjor gikk videre til studier og collegespill for University of South Carolina.
Under Norgesmesterskapet på Bjaavann i august var likevel lillesøster Marie foran Mia på ledertavlen etter første dag.
– Det var ikke så god stemning da, sier den yngste Fana-jenta og smiler lurt. – Men det er bare gøy. Mia har gjort det veldig bra, og jeg håper å følge etter.