Nasjonalt Kompetansesenter for GOlf//

Hit vil Golfforbundet flytte – om Golf-Norge er enig

I flere år har Golfforbundet ønsket en nasjonal møteplass hvor spillere, trenere og golfere kan samles for å drive idretten videre. Snøbyen på Lørenskog kan bli svaret.

Norges Golfforbund vil flytte til nye lokaler her, i Snøbyen på Lørenskog.
Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker oss et sted hvor spillere kan trene, utfordre og pushe hverandre gjennom hele året. Et sted hvor talenter kan få trene alle typer slag hele året, sier Tor Anders Hanssen, generalsekretær i Norges Golfforbund.

Planene om å bygge et nasjonalt kompetansesenter for golf har lenge vært på agendaen til Hanssen, assisterende generalsekretær Jens Kristian Hansen og resten av administrasjonen i forbundet. I flere år har det bare vært en tanke, men for noen måneder siden ble muligheten plutselig virkelig.

– I høst fikk jeg et tips om at det var plass for å bygge det vi ønsket på Snøbyen i Lørenskog, like utenfor Oslo. Dagen etterpå dro jeg på befaring med en god dose skepsis, men etter å ha sett områdene som er tilgjengelig, slo det meg at dette er muligheten vi har ventet på, forteller Hanssen.

I de ledige lokalene ser administrasjonen på muligheten til å benytte hele 1200 kvadratmeter til simulatorer og simulatorrange, samt 600 kvadratmeter til et eget nærspills- og puttingområde. I tillegg er det plass til kontorer og møterom for hele forbundet, og andre samarbeidspartnere.

I dette bygget ønsker NGF å etablere det nye nasjonale kompetansesenteret
Slik ser NGF for seg at det nye nasjonale kompetansesenteret vil se ut
Slik ser NGF for seg at det nye nasjonale kompetansesenteret vil se ut
Slik ser NGF for seg at det nye nasjonale kompetansesenteret vil se ut
Slik ser NGF for seg at det nye nasjonale kompetansesenteret vil se ut
Slik ser NGF for seg at det nye nasjonale kompetansesenteret vil se ut

Særlig nærspillsområdet vil være viktig. Flere i Oslo-området savner tilbudet golf-hangaren på Fornebu gav. Det behovet skal dekkes av det nye nasjonale kompetansesenteret.

– Etter å ha snakket med mange utøvere og trenere i golfmiljøet den siste tiden er særlig det én ting mange av dem savner. Et sted som er deres, samtidig som at det er gode treningsmuligheter hele året, forteller Jens Kristian Hansen.

Teknologisk utvikling

Slik som i tilnærmet alle andre idretter og deler av samfunnet, utvikler teknologien seg raskt i golfen. Stadig flere verktøy dukker opp på markedet, og flere av dem begynner å bli essensielle i utviklingen av golfere.

Generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor Anders Hanssen.

– Nå har det kommet til et punkt hvor det nesten ikke går an for en utøver å nå sitt potensiale uten. Derfor skal vi fylle dette senteret med den beste tilgjengelige teknologien for å kunne drive testing og utvikling på linje med de beste i verden, forteller Hanssen.

– Og ikke minst utvikle trenere slik at de får mest mulig ut av teknologien. Både på det nasjonale kompetansesenteret, men også for å kunne ta det med hjem til egen klubb, legger Hansen til.

Akkurat hvilken simulatorprodusent som blir valgt er foreløpig ikke avklart, men også verktøy som Swing Catalyst, Motion Plate, Big Tilt er ønsket i testsenteret.

Vil rekke 75-årsjubileumet

Både Hanssen og Hansen har en drøm om å kunne innvie de nye lokalene allerede desember i år. Da rekker forbundet å ta dette store steget innenfor sitt 75-årsjubileum.

Men før den tid er det mye som må på plass.

– Vi vet at det har gått raskt, men vi har undersøkt, sett og snakket med mange ulike miljøer om egne kontorlokaler. Samtidig måtte vi enten avslutte eller fornye den gjeldende leieavtalen på Ullevaal innen utgangen av 2022, sier Hanssen.

I utredningsprosessen har det dukket opp flere utfordringer. For som generalsekretæren sier, «det er ingen tvil om at forbundet er til for klubbene». Spørsmål som hvordan etableringen av kompetansesenteret vil påvirke omkringliggende klubber eller hvordan resten av golfmiljøet vil motta idéen, har vært langt fremme i pannebraskene til de to.

– Heldigvis har den initielle tilbakemeldingen fra klubbene vært positiv. Både de og vi ser på dette som en vinn-vinn situasjon, sier Hansen.

Prislappen for kompetansesenteret ligger på omtrent 15 millioner kroner. Det meste skal dekkes av egen lomme, men støtte fra offentlige midler, stiftelser og samarbeidspartnere vil være økonomisk viktig både i startfasen og i driftsfasen.

– Administrasjonen vil gi ros til både fungerende og tidligere styrer for solid styring av forbundet over mange år. Over tid har vi opparbeidet oss en god egenkapital som gjør at vi faktisk har sjanse til gripe muligheten når den oppstår, forteller Hanssen.

– Det vi ber Golf-Norge om er å kunne investere inntil ti millioner av forbundets frie midler til dette senteret.

Ekstraordinært Golfting

Allerede om to uker (30. mars) har NGF innkalt til et ekstraordinært Golfting hvor resten av Golf-Norge skal ta stilling til det nasjonale kompetansesenteret.

– Vi har stor respekt for Golftingets betydning. Dette er en sak som vi ser på som svært viktig, men vi er avhengig av at Golf-Norge ser det på samme måte. Men det vet vi ikke før tinget har tatt sin beslutning, sier generalsekretæren.

– Det som har vært viktig for vårt styre og administrasjonen er at denne planen blir lagt frem på en objektiv og god måte med de fordelene og mulighetene vi ser. Samtidig har vi stor respekt for at andre ser det på andre måter. Det er disse diskusjonene vi ser frem til å ha nå, legger han til.

For at forslaget går igjennom må Golftinget stemme for etableringen av et nasjonalt kompetansesenter i golf.

Her ligger Snøbyen (interaktivt kart):



Powered by Labrador CMS