Dømt for juks//

Juniorspiller dømt for juks – utestengt i ni måneder

En norsk juniorspiller er utestengt fra turneringsspill i ni måneder som følge av brudd på spillereglene i en nasjonal turnering i fjor. NGFs styre valgte å ikke benåde utøveren.

En norsk juniorspiller er utestengt fra all turneringsgolf i ni måneder som følge av juks. Straffen varer til midten av juni.
Publisert Sist oppdatert

På tampen av den norske konkurransesesongen i fjor ble en juniorspiller dømt for juks i en Srixon Tour-turnering. 

Saken ble behandlet av disiplinær- og sanksjonsutvalget (DSU) i Norges Golfforbund, og utvalget ila utøveren en straff på ni måneders utestengelse fra turneringsspill.

Ifølge dommen er det bevist at den utestengte spilleren slo sitt utslag i en bekk (rødt straffeområde), men valgte å legge ned en annen ball og spille videre uten straffeslag. 

Spilleren selv forklarer at den opprinnelige ballen traff en bro og la seg til ro foran bekken. En av medspillerne hevder å ha sett spilleren løfte på gress og legge ned en annen ball enn den opprinnelige. Et tredje vitne er sikker på å ha sett ballen gå i vannet. Mens en av spillerens foresatte mener ballen gikk i et tre og landet på et mykt underlag.

Uakseptabelt i golf

Den nå utestengte spilleren skal deretter ha bedt sine spillepartnere om å gå videre, idet spilleren ville fortsette å lete alene. I DSUs øyne fremsto dette underlig og som et tegn på at jukset ble gjennomført forsettlig. 

«Etter utvalgets oppfatning har spilleren derved gjort seg skyldig i juks. Dette er fullstendig uakseptabelt innen golfsporten. Og når jukset – som i det foreliggende tilfellet – skjer forsettlig, må regelbruddet anses som grovt,» heter det i dommen. 

«I tillegg har spilleren nektet for å ha gjort noe galt, og må følgelig også anses for å ha avgitt en uriktig forklaring, hvilket kan være et selvstendig grunnlag for å utmåle en sanksjon, jf. spillreglementet kap. 3 om usportslig opptreden punkt 1.4.», står det videre. 

Det er med dette til grunn av spilleren ble utestengt fra all turneringsspill, både nasjonalt og internasjonalt. Straffen trådte i kraft 15. september 2023 og strekker seg til 15. juni 2024. 

Valgte å ikke benåde

Ettersom strafferammen er på under ett år finnes det ingen ankeinstans for å endre skyldspørsmålet, men det finnes en mulighet å endre strafferammen. 

En dømt spiller kan søke om benådning hos styret i Norges Golfforbund, noe den aktuelle spilleren gjorde. Styret tar ikke for seg skyldspørsmålet, men kan overstyre straffen som er idømt. 

Benådningen ble nylig behandlet av NGFs styre, men søknaden ble ikke tatt til følge, og straffen består. 

Powered by Labrador CMS