RYDER CUP// DAG 3

Mesterlige Viktor kronet jubelåret med Ryder Cup

USA var på vei mot et mirakuløst comeback, men Viktor Hovland og Europa jublet til slutt.

En jublende Viktor Hovland med det norske flagget og pokalen etter at seieren var i boks.
Publisert Sist oppdatert

Sesongen 2023 vil stå igjen som det foreløpige høydepunktet i Viktor Hovlands golfkarriere. Vi sier og skriver «det foreløpige».

For i jubelrusen over europeisk seier i årets Ryder Cup går tankene allerede framover. Som 26-åring var årets FedExCup-vinner en bærebjelke på Europas vinnerlag som søndag vant pokalen i Roma med seierssifrene 16,5-11,5. 

Etter gnistrende spill i to dager trengte Europa bare fire poeng i de 12 singelmatchene. Og det første poenget sikret selvsagt gullgutten fra Ekeberg med 4&3-seier mot Collin Morikawa.

Caddie Shay Knight gir Viktor Hovland en god klapp på hodet etter seieren mot Collin Morikawa søndag.

En perfekt start

– Det var deilig. Jeg startet som jeg ønsket og fikk i gang putteren tidlig. Collin er en veldig tøff motstander, men i dag følte jeg at jeg kontrollerte matchen og tok et fortjent poeng, sa Hovland etter runden.

Kaptein Luke Donald kjørte ut sine sterkeste kort i front i et forsøk på å vinne pokalen så fort som mulig. Det var en plan han lyktes mer enn brukbart med.

Jon Rahm sikret et halvt poeng på den 18. greenen i stormøtet med Scottie Scheffler. Og Rory McIlroy gjorde jobben mot Sam Burns og vant 3&1. 

Sammen med Hovland sto trioen fram som Europas fremste gladiatorer over tre dager på Marco Simone.

I sin Ryder Cup-debut for to år siden vant ikke nordmannen en eneste av sine fem matcher. Men mye har skjedd siden den gang. Ikke minst har Hovland fått ny trener. Under ledelse av Joe Mayo har verdensfireren blitt en mester også rundt greenene. Og spørsmålet det er all mulig grunn til å stille, er følgende:

Er Viktor Hovland akkurat nå verdens beste golfspiller? 

Viktor Hovland tar imot hyllesten fra fansen etter triumfen på Marco Simone.

Sikret 3,5 poeng

Joe Mayo tror oppriktig det. Etter Ryder Cup-triumfen søndag la Hovlands trener ut følgende melding på Instagram: «I sincerely believe in my heart that right now, in this moment – he´s the best player in the world».

Det er melding som han først la ut etter Tour Championship på East Lake tidligere i høst. Uten at noen sa ham i mot. Og etter en ny sterk prestasjon i den største og mest spektakulære turneringen i golf, er det er få, om noen, som tør å foreslå noen andre.

For da Viktor Hovland fikk et nytt forsøk i Ryder Cup, sikret nordmannen hele 3,5 poeng for Europa – og avsluttet turneringen som han startet den: Han utklasset en annen verdensstjerne.

– Det har jo ikke så mye å si hvor mange poeng man får individuelt om laget ikke vinner. Det er det det handler om. Vi hadde lyst til å vinne og vise amerikanerne hvor skapet skal stå, understreker Hovland.

I halvannen dag sjokkerte vertene de amerikanske spillerne. Det sto 4-0 etter den første foursome-sesjonen, og avstanden økte fram til lørdagens fourball da USA ga seg selv en livline ved å vinne ettermiddagsøkta.

Kaptein Luke Donald omkranset av sitt vinnerlag på Marco Simone.

Amerikansk comeback

Likevel var det få som ga amerikanerne en sjanse søndag. 

Kaptein Zach Johnson nektet å gi opp håpet til tross for at laget hans måtte hente inn fem poeng på bortebane i søndagens 12 singelmatcher, noe som aldri har skjedd før i Ryder Cup-historien.

Det skjedde ikke nå heller. Men finaledagen ble mer nervepirrende enn noen kunne se for seg.

– Dette er spesielt. Det har vært en lang prosess og en følelsesladet reise, sa Luke Donald etter å ha tatt imot vinnertroféet foran tusenvis av fans i den evige stad.

– Det var stressende. USA kjempet bra i dag, så hatten av for dem. Men jeg er mest stolt av de 12 gutta mine. Vi knyttet bånd fra første dag, og de ga alt. De stolte på meg og leverte.

De europeiske spillerne viste sin klasse også da spenningen steg og sola var på vei ned over Marco Simone. Med sju matcher igjen ute på banen var USA i ledelsen i fem av dem. 

Men spenningen var over da Tommy Fleetwood i dagens nest siste kamp mot Rickie Fowler sikret Europa det halve poenget som manglet for å slippe jubelen løs.

– Jeg håpet at vi ville avgjøre alt sammen mye tidligere. Men nå ble det tilfeldigvis jeg som måtte gjøre det, og da ble oppgaven litt større enn jeg trodde på forhånd. Akkurat nå er jeg både lettet og glad. Og stolt over å være en del av dette laget, sa Tommy Fleetwood.

Det er gode sjanser for at Viktor Hovland ikke kommer alene til gallamiddagen i Ryder Cup 2025.
Powered by Labrador CMS