New York, New York

Fristet til å ta en golftur til NY? Med litt planlegging fyller man lett en langweekend med shopping, attraksjoner og tre banebesøk.

Publisert

Og så skal man jo aldri undervurdere hva tilfeldige møter med ukjente John Does kan føre til – de sender gjerne livet i en ny retning når man minst venter det.

New York går som kjent under navnet ”The Big Apple”. Og hvis man er villig til å skrelle det berømte eplet i et golfperspektiv, dukker det kjapt opp en del artige fakta. PGA of America, verdens største golforganisasjon, ble stiftet nettopp her i 1916 og feirer 100-årsjubileum i år. Robert Trent Jones Sr kom hit fra England i begynnelsen av 1900-tallet og startet karrieren som caddie.

Vil man spille tre baner i NY på fem dager, gjelder det å planlegge godt

Han og junior har stått for designet på rundt 1000 baner på verdensbasis og regnes som to av byens største golfsønner. Og så har man jo byens golfbaner. Det finnes rundt 1000 av dem. Mange private og så eksklusive at man kun får spilt dem om man er invitert av et medlem. Men det fins også suverene offentlige baner som er åpne for alle, både i Bronx, i Queens og i Bethpage State Park på Long Island. Sistnevnte anlegg har fem baner. Den ene er Bethpage Black, som arrangerte US Open i 2002 og i 2009. Pluss at den var vertskap for The Barclays 25-28 august 2016. Om vi tok turen dit? Of course we did.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

You snooze, you loose

Vil man spille tre baner i NY på fem dager, gjelder det å planlegge godt. Og det gjelder faktisk å overnatte sånn noenlunde midt i plomma på Manhattan også for å rekke over både baner og fornøyelser. Norwegian flyr fra Gardermoen og lander på sentrumsnære JFK søndag kveld, og det er ideelt om man vil spille første golfrunde allerede mandag ettermiddag. En annen av Dreamlinerens egenskaper er at man etter sigende får minimalt med jetlag – en fin ting når man vil rekke over mye på kort tid. NY er en by som aldri sover, og på en kort langweekend er det definitivt uttrykket ”You snooze, you loose”, som gjelder. Det skal vår golfguide i New York, la oss kalle ham John Doe, få føle på kroppen om bare noen få dager.

When Harry met Sally – love at first sight

Så hva gjør man når man våkner mandag morgen i en storby med ni millioner innbyggere noen timer før Trump Golf Links i The Bronx skal inntas? Jo, vi følger John Does anbefaling og tar The Circle Tour på Hudson River. Cruiset tar to og en halv time, og man får vite alt som er å vite om New Yorks bygninger, parker, eiendomspriser, broer og andre kuriosa underveis. Pluss at man kommer tett på Frihetsgudinnen – faktisk så fascinerende tett at vi nesten føler friheten selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Båtturen gir en kickstart på turen, for plutselig ligger man foran tidsskjema når det gjelder attraksjoner. Og etterpå er det bare til å ta en taxi til Katz’s Deli på Lower East side. Noen som husker scenen med Meg Ryan i filmen ”Da han møtte henne” som endte med at en annen kunde sa: – I’ll have what she’s having…? Den ble spilt inn på Katz’s Delikatessen, et av byens mest populære brunsjsteder. Harry og Sallys reise fikk som kjent en humpete start. Vi kan ikke si det samme – tvert i mot er pastramismørbrødene her så gode at vi et øyeblikk fristes til å kalle møtet med både John Doe og New York kjærlighet ved første blikk.

Trump Golf Links i The Bronx

The Bronx er en av New Yorks fem bydeler, og turen ut fra sentrum koster rundt 70 dollar med Yellow cab. Det var i Bronx at USAs første public bane åpnet i 1895. Den heter Van Cortlandt Park og har starttidbestilling på nett, og beliggenheten rett ved undergrunnen gjør at den regnes som en av de mest tilgjengelige banene i landet. Men med det amerikanske presidentvalget nært forestående, går vi for Trumps Golf Links ved Ferry Point.

Hadde det ikke vært for bebyggelsen rundt banen og utsikten inn mot New York, hadde følelsen av å rusle bortover gyllent, britisk heilandskap i solnedgang sittet som et skudd

18-hullsbanen er offentlig, designet av Jack Nicklaus og har linksdesign. Også her kan man bestille starttid på nett i forkant. Og ettersom spilleren bys på spektakulær utsikt over Manhattans skyline, East River, Whitestone bridge og Throgs Neck Bridge under runden, er følelsen av å spille golf midt i New York aldri langt unna.

A man reaching for the gold

Trump Golf Links er en fin opplevelse uansett om man går, kjører buggy eller spanderer på seg en caddie. Vinden spiller inn, kvaliteten på banen er fantastisk, og linkslandskapet er slående. Bortsett fra på ett område – med noen få unntak er ikke bunkerne så dype som man finner dem på linksbaner i Storbritannia. Roughen er derimot så tykk og høy at man nesten bare kan glemme å lete etter ballen om man slår den ut. Hadde det ikke vært for bebyggelsen rundt banen og utsikten inn mot New York, hadde følelsen av å rusle bortover gyllent, britisk heilandskap i solnedgang sittet som et skudd. Apropos det – banen er belyst, så her kan man trygt booke sen starttid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Banen åpnet så sent som i 2015, og er den første nye banen i New York City siden 1964. Den er 7407 yards lang, og det kommer neppe som noen overraskelse at Donald Trump allerede har hatt PGA på besøk for å få den vurdert for større turneringer. Vi får vite at om så skjer, vil blant annet hull 18 forlenges. Men foreløpig er den altså en perle for vanlige golfere med handicap opp mot 20-30, og kan for spilleopplevelse, pris og beliggenhet absolutt hukes av på listen over baner man bør vurdere å spille i New York. Tips: For de som er ekstra interessert i Trump, ligger det som sies å være Manhattans minste museum med massevis av Trump-gjenstander i 4 Cortland Alley, en liten sidegate til Broadway. Museet hylles av både New York Times og The New Yorker for sin rett ut sagt snodighet.

Liberty National Golf Course, New Jersey

9/11-museet på Ground Zero i Financial District er tegnet av det norske arkitektkontoret Snøhetta. Og etter en tur dit tirsdag formiddag, er det perfekt å ta ferje videre til New Jersey og friluftsområdet Liberty State Park der Liberty National Golf Course ligger. Den tilhører kategorien privat, eksklusiv golfklubb, og dermed er banen smertelig utilgjengelig dersom man ikke kjenner et medlem. Men, den kan oppleves på andre måter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klubben er vertskap for Presidents Cup 26. september -1. oktober 2017, turneringen der USA spiller mot resten av verden. Og kommunikasjonssjef Nicole A. Coates forsikrer at arrangementet skal bli en folkefest ikke bare her ute 20 minutters båttur fra Manhattan – men også sette sitt preg på hele New York sentrum. De forventer inntil 25.000 besøkende hver dag.

500.000 dollars to spare? Then we are open

Prislappen for å bli medlem ligger i følge Forbes Magazine på rundt 500.000 dollar

Så hva er så spesielt med Liberty National? Nærheten og utsikten til New York City, Manhattan og Verrazano Narrows Bridge. At man føler at man kan strekke ut hånden og nærmest ta på Frihetsgudinnen på hull 14, et par 3 hull. Og at man ser henne fra nesten hele banen. Liberty National blir ikke noe mindre interessant av at klubben er privat, heller tvert i mot. Banen åpnet i 2006, og byggekostnadene beløp seg til rundt 250 millioner dollar. For å møte miljøkravene, måtte eieren Paul Fireman blant annet fylle på med seks millioner kubikk med jord fra Jerseys kystlinje – hvilket tilsvarer 200 lastebiler med jord hver eneste dag to år i strekk. Arkitektene bak banen er US Open vinner i 1992, Tom Kite, og Bob Cupp. Og det er 7400 yards med særdeles estetisk parkland links-design som brer seg ut foran øynene våre. Under Presidents Cup endres banen, slik at nåværende hull 5 blir til hull 1, og hull 18 blir hull 14. Alt for å gjøre banen maksimalt publikumsvennlig.

Det koster å være kar. Prislappen for å bli medlem ligger i følge Forbes Magazine på rundt 500.000 dollar, og den toppes av årlig medlemsavgift. Klubbhuset oser luksus; treningssenter, spa-avdelinger, lounger, bibliotek, restaurant og 4 leiligheter som huser medlemmenes gjester er på plass. Pluss en bilpark og shuttlebåter som bringer medlemmene til og fra Manhattan etter ønske. Per i dag har klubben 260 medlemmer med en gjennomsnittsalder på 42 år, og den lave snittalderen skyldes i følge Nicole C. Coates at mange av medlemmene er storfamilier med barn. Klubben har rundt 100 juniorer.

– Vi har et tak på 300 medlemmer. På Liberty National eksisterer det ikke starttider – vi ønsker at medlemmene skal få gå ut og spille når de vil.

The President is only two calls away

New York guiden vår John Doe har ikke tro på at vanlige mennesker kommer seg ut på baner som Liberty National. Eller på Westchester Country Club for den saks skyld – en annen privat gullklump han alltid har drømt om å spille som bare lå ekstra 15 minutter unna Trumps i Bronx. Der har legender som Arnold Palmer, Jack Nicklaus og Ben Hogan gått opp løypa. Vi holder oss imidlertid positive. Og som det skal vise seg om bare et par dager: Ordtaket om at The President is only two calls away, stemmer. Flaks spiller bestandig inn her i livet – og det ordner seg alltid for snille jenter.

Bethpage Black Course, Long Island

Dag tre setter vi kurs for Bethpage State Park i Farmingdale på Long Island. Her fins det fem offentlige golfbaner, og togturen ut fra Penn Station i New York sentrum tar en time og koster knappe ni dollar en vei. Banen Black har nærmest kultstatus. Den sto som vertskap for US Open i 2002 og 2009, arrangerer Barclays i august 2016 og Ryder Cup i 2024.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er flere grunner til at man bør forsøke å kjempe til seg en startid på Black som åpnet i 1936 og er designet av A.W. Tillinghast. Den rankes som en av USAs beste, og er samtidig en av få PGA mesterskapsbaner som er åpen for allmennheten. Greenfee ligger på rundt 130 dollar for en nordmann – ikke så aller verst for en slik opplevelse. Og så er det vanskelighetsgraden: Tiger Woods var den eneste som gikk banen på under par i US Open i 2002. Slopeverdien fra back tee er 152. På tee på hull 1 står det til og med et skilt med advarsel om at bare meget dyktige golfere bør spille banen.

My guys know how to grow grass

På Bethpage Black er det ikke tillatt med buggy, og caddie til rundt 100 dollar anbefales på det varmeste. Runden tar cirka 6 timer, og man settes på ildprøve både mentalt og fysisk. Fairways er til tider smale, roughen er så tykk at den nesten bare til å gi opp, og lengden er på svimlende 7465 yards fra backtee. Hull 4 har index 1 og er signaturhullet: Et massivt par 5 hull på 517 yards fra backtee som går i oppoverbakke. For å komme seg til greenen må man unngå mengder med rough og strategisk plasserte bunkere, og selv John Doe med hcp 1,5 blir glatt overvunnet og må notere seg dagens første strek.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En runde på Black er aldeles ikke en ”walk in the park”. Tvert i mot føler man seg bitteliten i dimensjoner som dette; tribunene til Barclays rigges faktisk opp mens vi går. Og er det én som vet at hun forvalter gullet, er det Elizabeth Wintenberger, sjefen for Bethpage State Park som vi møter rett etterpå:

So what do you think? My guys know how to grow grass, you know!

Jo da, det gjør greenkeeperne på Bethpage Black til gagns. Og ikke bare det – de har også bygget om tee og green på hull 14 nå i forkant av Barclays. Vi kan lett se for oss at dette par 3 hullet kan bli publikumsfavoritt under turneringen. Og at mye også kan avgjøres på hull 17, et annet korthull som måler 207 yards fra backtee. Selv fikk vi rundjuling hele runden gjennom. Ikke helt uventet avslørte en spørrerunde ved tee på hull 1 at det kun var én annen dame som spilte Black denne dagen – og at herrene som spilte hadde rundt 5 og lavere i handicap. Det forklarer hvorfor seks menn på tog, i taxi og i klubbhuset på forhånd advarte oss om å spille Black før vi engang kom oss til tee. La det være sagt: Man kan selvsagt spille en av de fire andre banene på Bethpage. Men om man har lyst på en sjelden golfopplevelse og ikke er redd for noen streker på scorekortet, er Black det rette valget.

– Det gås 300.000 runder på anlegget hvert år, 40.000 av dem på Black. Vi har beholdt tradisjonen med at de 6 første starttidene på Black er forbeholdt køsittere. Folk camper på parkeringsplassen og får utdelt greenfee-kølapp kl. 1900 kvelden i forveien. Du bekrefter at du fremdeles er interessert når vi besøker bilene 0430 på morgenen, så det nytter ikke å snike seg tilbake til hotellet i løpet av natten. Men utlendinger kan bestille starttid på telefon, og vi skal også innføre starttidbestilling på nett i løpet av 2016. Da blir det enklere for dere nordmenn, humrer Wintenberger.

Breakfast at Tiffany’s – and Westchester

Tre baner på tre dager i New York, det er stort. Underveis forstår vi at vi bare så vidt har begynt å pirke borti alle golfopplevelsene The Big Apple har å by på

Tre baner på tre dager i New York, det er stort. Underveis forstår vi at vi bare så vidt har begynt å pirke borti alle golfopplevelsene The Big Apple har å by på. Og eventyret slutter ikke der: Flyet hjem går ikke før sent torsdag kveld, så dag nummer fire sjekker vi ut golfbutikkene New York Golf Center og Golfsmith som ligger på Fifth Avenue og i sidegaten 35th Street. Utvalget er noenlunde det samme som her hjemme, og med mva ligger prisene på nesten norsk nivå. Så vi går videre for å ta frokosten på Tiffany’s på Fifth Avenue og 57th Street. Golfalibiet er på plass – det er nemlig Tiffany’s som lager trofeet til Presidents Cup. Men alle normale damer har lyst til å stikke innom denne forretningen uansett, på grunn av klassikeren ”Breakfast at Tiffany’s” fra 1961 med Audrey Hepburn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vi venter og vi venter. Men det er ikke gull alt som glimrer. Vår John Doe er blitt til Mr. Scrooge og dukker ikke opp; han ble mørbanket av Bethpage Black dagen i forveien og tar visstnok sportsmassasje isteden. Så vi konkluderer med at det fins Johns, og det fins walkers. Og så fins det faktisk Declans! Alle som har besøkt Tiffany’s, vet at de ikke serverer frokost i virkeligheten. Så vi slår oss ned i Bryant Park isteden, en utrolig sjarmerende park på Fifth Avenue med et tyvetalls uteserveringer. Og der møter vi han tilfeldigvis – Declan fra Irland. Som kom til USA med to tomme hender for 20 år siden, har slått seg opp, lagt 120.000 dollar på bordet og kjøpt medlemskap i den private og etter sigende totalt utilgjengelige Westchester Country Club. Så ble vi invitert med? Åpnet Declan dørene for oss? Og bare omfavnet vi flaksen, lot guiden John Doe snooze and loose og tok således det berømte, siste stikket i New York?

You bet we did!

– – –

Nyttige lenker

Reise: Norwegian t/r Gardermoen. Avreise direkteflyvning søndag kveld, hjemreise direkteflyvning torsdag kveld. www.norwegian.no

Trump Golf Links i The Bronx: www.trumpferrypoint.com

Liberty National Golf Coursewww.libertynationalgc.com

Bethpage State Parks, Bethpage Black: www.nysparks.com/golf-courses

Fem anbefalte public golfbaner: Douglaston Golf Course, Forest Park Golf Course, Flushing Meadows Golf Center, Kissena Golf Course, og Van Cortlandt Golf Course; www.golfnyc.com

Golfbutikker på Manhattan

New York Golf Center: www.nygolfcenter.com

Golfsmithwww.golfsmith.com

When in N.Y

Circle Line Sightseeing Cruises: Pier 83, voksenbillett 41 dollar, www.circleline42.com

Trump Museum: 4 Cortland Alley (mellom White St & Franklin St)

Tiffany’s:  Fifth Avenue and 57th Street, www.tiffany.com

Anbefalte brunsjrestauranter

www.katzdelicatessen.com

www.penrosebar.com

www.clintonstreetbaking.com

– – –

Powered by Labrador CMS