NGF utsetter Solheim Cup-avgjørelsen
NGF skulle i forbundsstyremøte onsdag avgjøre hvilken klubb som skal stå som arrangør ved en eventuell norsk søknad om Solheim Cup 2019. Nå er avgjørelsen utsatt.

Det opplyser golfforbundet i en pressemelding:
– Styret i Norges Golfforbund har i styremøte 25.juni utsatt valg av arrangørklubb til en eventuell norsk søknad om Solheim Cup 2019. Utsettelsen skyldes at styret ønsker en utvidet vurdering av enkelte elementer i beslutningsgrunnlaget, heter det i pressemeldingen.
Det er foreløpig avsatt tid til ekstraordinært styremøte tirsdag 1. juli.
De aktuelle arrangørklubbene er Losby GK i Lørenskog, Miklagard GK i Ullensaker og Oslo GK.
President Finn H. Andreassen, som selv er medlem av Losby GK har erklært seg inhabil, og var ikke være til stede da Solheim Cup ble diskutert under styremøtet.
Uavhengig av hvilken klubb som blir valgt neste uke, er det fortsatt ikke hundre prosent sikkert at Norge kommer til å søke om Solheim Cup. I første omgang nå skal det velges hvilken klubb som skal gå videre med å fronte en eventuell norsk søknad. Blant annet må finanisering til mesterskapet komme på plass før man kan søke. Det må skaffes til veie nærmere 45 millioner kroner til turneringen.
Avgjørelsen om hvorvidt Norge skal søke Solheim Cup eller ikke skjer rundt nyttår.
For to uker siden var tidligere event manager i Solheim Cup, Marc Anderman og banearkitekt Christian Lundin på besøk hos de aktuelle klubbene på oppdrag fra NGF. Da ble beliggenhet, bane og fasiliteter vurdert, og i melomtiden har de kommet med sin anbefaling til NGF som styret i onsdag skulle ta stilling til. Nå har styret imidlertid bedt om en utvidet vurdering.
Kriteriene for at en bane skal være egnet til å muligens holde Solheim Cup er mange.
– Det er tre ulike deler jeg ser på når jeg er her for å vurdere banene: Logistikk, salgsmuligheter og hva nærmiljøet kan få igjen. I tillegg må vi alltid spørre oss selv om dette er kriterier som passer landet og kandidatene, og hvis ikke; hvordan kan vi få det til å fungere, forklarte Anderman til Norsk Golf etter de tre banebesøkene for to uker siden.
Parkering, medier og beliggenhet er essensielle deler av logistikken. Skal en klubb være vertskap for potensielt 30.000 mennesker er de nødt til å ha kapasitet til å ha alle disse på banen samtidig. I tillegg må også disse menneskene transporteres til og fra hoteller, flyplasser og bydeler, og klubben må samtidig ha mulighet til å ha mat nok til alle sammen hver dag. Det er med andre ord mye som kreves av vertskapet før turneringen i det hele tatt er på terminlisten.
– Det er ikke langt til flyplassen fra noen av banene. Losby har fordel av at de har hotellet på banen, og tillegg finnes det flere hotell innenfor 20 minutters radius av dem alle tre. Men det å kunne gi spillerne muligheten til å bo på banen er alltid positivt. Likevel har det hendt at lagene vil bo på hvert sitt hotell, og derfor må vi også vurdere beliggenhet og standard til andre hoteller i nærheten for spillerne også, og ikke bare tilskuerne, forteller Anderman.
Da Lundin og Anderman fikk en omvisning av banen var det like stor vekt på TV-tårnenes plassering som tribuner, matboder og banens standard. De var også opptatt av at banen skal være vakker på alle områder og ikke bare rundt klubbhuset, hull 1 og 18.
– Vi må huske på at stedet skal selge i mediene. Millioner av TV-seere skal se hvor flott det er på og rundt banen, og derfor er det kjempeviktig at vi får et innblikk i hvor vi skal plassere kameraer og ikke minst publikumstraseene. Det skal være like fantastisk å være på banen som å se den på TV, og vi må ikke glemme at dette er det inntrykket mange TV-seere sitter igjen med av Norge.
Både Lundin og Anderman mener alle tre banene utmerker seg på forskjellige områder, og alle kan vise frem Norge på hver sin unike måte.
– Når jeg kommer på en ny bane ser jeg for meg mulighetene og begrensningene med en gang, og om jeg kommer et sted der følelsen ikke stemmer er det vanskelig å vurdere den opp mot kravene. Helhetsinntrykket faller liksom aldri på plass, sier Anderman.
Han er imidlertid imponert over de tre norske kandidatene og mener alle stiller sterkt. Miklagard skiller seg ut med sin mesterskapsbane med banedesign skreddersydd for mesterskapsspill og imponerende greenområder. Oslo Golfklubb bringer på sin side med seg en bane i topp stand, lange tradisjoner, og vakker beliggenhet med utsikt over både Bogstadvannet og Holmenkollen. Losby har fordelen av at banen har hotell og nydelige omgivelser, og allerede planlagte oppgraderinger av både bane og hotell kan være positivt når en avgjørelse skal tas.
Det å få Solheim Cup til Norge kan få mange positive utslag. Nærmiljøet kan sitte igjen med anslagsvis 200 millioner kroner, mener Marc Anderman.
– Kommer Solheim Cup til Norge er det viktig at vi viser frem norsk kultur, historie og golf som idrett. Det er på tide med et norsk bidrag, da Suzann Pettersen forhåpentligvis fremdeles er med i gamet. Hun er jo med på å gjøre Norge til en enda sterke kandidat som arrangør. Samtidig, tenk over hvor viktig Norge er for Solheim –det er jo hans hjemland. Denne turneringen kan få golfen til å vokse og juniorarbeidet til å gi resultater.