Norges 100 beste golfhull: 90 til 81

Plass 90-81 i kåringen av Norges 100 beste golfhull - i tilfeldig rekkefølge.

Publisert

NB! For enkelthets skyld har vi bare skrevet lengdene på de to mest brukte teestedene på banen. Det vil si det som tilsvarer gul og rød tee hos de fleste klubber, men som stadig flere også markerer med banens totallengde på teeklossene. Alle golfhullene er imidlertid vurdert fra alle teesteder.

Atlungstad GK hull 16

Par: 3

Lengde: 113m/150m

Arkitekt:  Dave Thomas Ltd

Dette vakre hullet med utsikt over Mjøsa markerer starten på en av golf-Norges mest spektakulære avslutningsetapper. Et tre kort og venstre for green frustrerer mange, men gjør også hullet ekstra spennende. Når flagget står på linje med treet, har man valget mellom å ”safe” seg ut til høyre, skru ballen rundt, eller slå et høyt slag rett over. Køllevalget er avgjørende: her blir det et høyt tall på scorekortet hvis du slår for langt, men samtidig vil man bruke nok kølle for å komme seg over treet.

(Foto: Christian Døvle)

Byneset Nord hull 2

Par: 4

Lengde: 354m/381m

Arkitekt: Donald Steel

Et langt par 4-hull, men som spilles kortere enn lengden på scorekortet tilsier. Svak dogleg venstre med nedoverbakke ned mot en liten green omkranset av en bekk på venstre side og en liten pot-bunker til høyre. Mange sikter godt til høyre for å unngå disse, men da kommer potbunkeren foran green plutselig mer i spill.

(Foto: Byneset GK)

Drammen GK hull 18

Par: 4

Lengde: 340m/415m

Arkitekt: Jeremy Turner

Som det er på så mange andre hull på Drammen GK, er det stor høydeforskjell fra tee til fairway på det avsluttende par-5-hullet. Fra utstiktspunktet er det fristende å klemme til med det man har, men trøbbel på begge sider fra tee krever et presist utslag. De to bunkerne til venstre for green er to av banens største ballmagneter, og gir et krevende slag til flagget. Misser man til høyre side, venter en vanskelig pitch fra rough i nedoverbakke. Et kult avslutningshull i turnering med god birdiemulighet, og panoramaplass for publikum i bakken på høyre side.

(Foto: Per Fjordvang)

Elverum GK hull 5

Par: 4

Lengde: 320m/380m

Arkitekt: T.Andersen/Leif Nilsson

Utformingen på fairway kan minne om ønskebeinet på en kalkun. I motsetning til beinet, har du på Elverum GKs hull 5 imidlertid virkelig noe å tygge på når du står på tee. Ved første øyekast er det eneste tilsynelatende kloke valget å slå på fairwayen på høyre side, men det er den smalere fairwayen på venstre side, og som ligger noe lavere, som gir den klart beste vinkelen inn til green. Når flagget står i bakkant på green, kommer dette spesielt godt frem.

(Foto: Gaute Steiro)

Moss & Rygge GK hull 13

Par: 4

Lengde: 221m/278m

Arkitekt: Jeremy Turner

Et artig risk reward par 4 som spilles i nedoverbakke hele veien til green. Spilles kortere enn lengden. Veldig fristende for de langtslående å gå for greenen. Trenger du å få opp farten på back nine for å få en god score, er dette et av hullene du kan gamble på. Hullet er et velkomment temposkifte etter noen lange hull på rad. Vann rammer inn forkanten av greenen, og det er trøbbel i bakkant også. Det tryggeste er å slå seg ned foran vannet med et mellomjern.

(Foto: Per Vorum)

Norsjø GK hull 16

Par: 3

Lengde: 252m / 307m

Arkitekt: –

Fra gul tee er synet mot fairway på dette vakre, korte par 4-hullet delvis blokkert av stein og trær. Fairway blir betraktelig smalere et par hundre meter lenger ned i fairway. Her starter også den bratte nedoverbakken ned mot den lille, runde greenen på odden ut mot Norsjø, og en lang og rett drive får hjelp av et laaangt sprett ned bakken.

(Foto: Ragnar Kisfoss)

Soon GK hull 9

Par: 3

Lengde: 128m/152m

Arkitekt: Max Wahlqvist

Vakkert par 3 hull fra elevert utslag mot en stor green. Den store greenen muliggjør flere ulike flaggplasseringer. Hullet er vindutsatt, og spilles totalt annerledes når vinden inn fra Sonsbukta plutselig skifter retning. 

(Foto: Kristin Moe Krohn)

Hull: Stavanger GK hull 12

Par: 4

Lengde: 266m/304m

Arkitekt: Fred Smith/Niblick Golf Design

Tricky par 4-hull som krever en veltenkt –og ikke minst vel gjennomført – spillestrategi. 50 meter foran den lille greenen på Stavangers 12. hull, er det to treklynger som kompliserer innspillet til green betraktelig. En frekk fairwaybunker ligger og flørter 200 meter frem på høyresiden i fairway, bare noen meter foran der du ønsker å legge utslaget. 

(Foto: Terje Haukelid)

Voss GK hull 4

Par: 5

Lengde: 371m/489m

Arkitekt: Jeremy Turner

En av Golf-Norges mange skjulte perler. Flotte naturopplevelser med fjellet Lønahorgi (1420 moh.) i bakgrunnen fra green og Lønavatnet på høyre side. En bekk som krysser fairway og fire store bunkere på hver sin side av fairway de siste 60 meterne før green, og det opphøyde, utfordrende greenområdet er hullets viktigste strategiske elementer. 

(Foto: Voss GK)

Ålesund GK hull 14

Par: 5

Lengde: 405m/478m

Arkitekt: Jeremy Turner

Det definitive høydepunktet på Sunnmøres eneste 18 hulls golfbane, med storslått utsikt fra det eleverte teestedet. Fairway heller kraftig ned mot skogen på høyre side. Instinktet ditt vil ha deg til å sikte godt til venstre, men dette gir deg ikke noe optimalt utgangspunkt for det neste slaget. Hullet er designet for å friste de som slår en god drive langs høyre side av fairway til å gå for green på to slag, men fairway smalner inn på vei mot green med skog i spill på alle sider.  

(Foto: Solnør Gaard Golfbane)

Powered by Labrador CMS