Dette vil vi huske best fra golfåret 2019

Det må vel være lov å kalle 2019 for tidenes mest begivenhetsrike golfsesong sett med norske øyne? Her er 18 øyeblikk vi kommer til å huske ekstra godt fra året som har gått.

Publisert

18. Proffene tilbake i NM

Etter årevis med diskusjoner om hvorfor Norges beste spillere har uteblitt fra norgesmesterskapet, var historien en helt annen under årets turnering på Losby GK, hvor NGF innførte premiepenger som en del av NM for å gjøre turneringen mer attraktiv for proffene. Ettersom turneringen kom samtidig med en friuke på europatouren, stilte to av Norges beste spillere, Kristoffer Reitan og Espen Kofstad, til start. Det var imidlertid overraskelsen Kevin André Wright som vant turneringen på herresiden. I dameklassen var det Dorthea Forbrigd, en av Norges beste amatørspillere, som trakk det lengste strået.

Relaterte saker:

Sterkeste NM-startfelt på mange år: – NM er veldig stort

Forbrigd vant NM med birdie-birdie-birdie-avslutning

Vurderte å stå over NM – søndag løftet han kongepokalen

17. Golf-Norges nye president

Etter fire år som golfpresident takket Marit Wiig for seg under golftinget i november. Hun erstattes av Egil Hatling, advokat og partner i advokatfirmaet DLA Piper, og med mange års erfaring med tillitsverv i idretten. Hatling har trukket frem spesielt fire punkter han ønsker å satse på som golfpresident: toppidrett, rekruttering av barn og unge, samarbeid og klubbkultur.

Relaterte saker:

Egil Hatling valgt til ny golfpresident: – Vi må fortsette å være relevante!

Wiig tar ikke gjenvalg som golfpresident

16. Kontroverser i Saudi-Arabia

Europatourens nyoppstartede turnering i Saudi-Arabia var kontroversiell før den i det hele tatt hadde rukket å komme i gang – og ikke så rart. Touren har allerede måttet tåle kritikk for at de fortsetter å arrangere turneringer i land i Midtøsten som bryter en rekke grunnleggende menneskerettigheter, men da touren annonserte en ny turnering i Saudi-Arabia, bare måneder etter drapet på Washington Post-journalist Jamal Khashoggi, mente mange at touren hadde gått langt over streken.

Mens spillere som Rory McIlroy og Paul Casey har tatt et standpunkt og sier at moralske kvaler gjør at de ikke kommer til å spille, har en rekke andre stjerner takket ja til millionsummer for å delta. «Jeg er ingen politiker, jeg er profesjonell golfspiller», svarte Justin Rose da han måtte forsvare sitt valg om å stille opp overfor kritiske journalister.

Da turneringen omsider kom i gang, var det imidlertid en helt annen historie som stjal oppmerksomheten. Kruttønna Sergio Garcia har hatt en rekke raseriutbrudd gjennom karrieren, men ingen så drøye som i tredjerunden på Royal Greens G&CC, der han ble diskvalifisert for å ha vandalisert greenene i sinne. Og det skjedde bare et par dager etter denne hendelsen:

#MondayMotivation Here’s 39-year old Sergio Garcia on a £1m appearance fee going psycho in a Saudi bunker. pic.twitter.com/CylHweVSly — The Club (@TheClub) February 4, 2019

Relaterte saker:

Garcia diskvalifisert for å ha skadet greener

Slakter golfstjernenes Saudi-Arabia-besøk: – Buktalere for regimet

McIlroy takker nei til turnering i Saudi-Arabia: – Jeg ønsker ikke å reise dit

15. Bertheussen slår tilbake

Etter noen tunge sesonger etter nedrykket fra Challenge Tour i 2015 var Elias Bertheussen tilbake i storslag i årets sesong. Med topp-10-plasseringer i over halvparten av de 25 turneringene han spilte, inkludert karrierens fjerde Nordic League-seier i Esbjerg Open i august, er Bertheussen nå tilbake til nivå 2 i Europa. Det blir et solid norsk reisefølge på Challenge Tour i 2019: Bertheussen får selskap av Kristoffer Reitan, Espen Kofstad, Eirik Tage Johansen og Kristian Krogh Johannessen. 

Relaterte saker:

Endelig vant Bertheussen!

14. Tages første Challenge Tour-seier

Er ikke dette typisk golf? Etter at han ble tvillingpappa i vår har Eirik Tage Johansen måttet roe ned golfsatsingen sin denne sesongen. Likevel har han levert noe av sin beste golf i hele karrieren de få gangene han har stilt til start. Det store høydepunktet kom i Challenge Tour-turneringen Andalucia – Costa del Sol, der siddisen kunne juble over karrierens største seier, og hans første på Challenge Tour. Det bør gi mye motivasjon for 37-åringen som åpenbart fortsatt har mye golf igjen i kroppen!

Relaterte saker:

Evigunge Tage vant på Challenge Tour – på sitt 101. forsøk!

13. Skogen historisk på Srixon Tour

Da Bård Bjørnevik Skogen gikk til topps i sommerens Srixon Tour-turnering på hjemmebanen Haugaland GK, gjorde han noe ingen andre har gjort før ham på guttesiden i Norges øverste turneringsserie for juniorer: å vinne fire turneringer på rad. Skogen har etablert seg som Norges beste juniorspiller, og i tillegg til å overbevise på Srixon Tour har han fått testet seg internasjonalt flere ganger i 2019. Der har han imponert med tredjeplass i det franske U18-mesterskapet, fjerdeplass i det portugisiske amatørmesterskapet, 9.-plass i Spanish International Amateur og 11.-plass i European Nations Cup.

Relaterte saker:

Landslagstrener etter Skogens historiske seier: – En stor prestasjon

12. Reitans knallstart

2019 var første gang Norge hadde hele tre spillere med europatour-kortet på én og samme gang. Dessverre klarte verken Kristoffer Reitan, Espen Kofstad eller Kristian Krogh Johannessen å beholde kortet, og de skal nå på Challenge Tour i 2020. Sesongen startet så lovende for Kristoffer Reitan, som allerede i sin femte start på touren fikk bekreftelsen på at han hører hjemme i dette selskapet når spillet sitter: hans femteplass i ISPS Handa World Super 6 var det beste norske europatour-resultatet på ti år.  

Relaterte saker:

Reitan nådde kvartfinalen – beste norske resultat på ti år

11. Stormo setter norsk collegerekord

I en sesong der de norske golfhøydepunktene har kommet som perler på en snor, har Karoline Stormos gjennombrudd vært et av de største. I september tok hun karrierens sjette individuelle collegeseier, noe ingen andre norske spillere har klart før henne – uavhengig av kjønn.  På starten av forrige sesong var Stormo rangert utenfor topp-300 på verdens amatørranking. Nå ligger hun helt oppe på 21.-plass. Ingen norsk amatørspiller på damesiden har vært rangert høyere siden World Amateur Golf Ranking ble innført i 2007.

I tillegg til seks seiere på college har Stormo i løpet av det siste året også rukket å bli norgesmester (2018), representert det internasjonale laget i prestisjetunge Arnold Palmer Cup, og i sommer fikk hun sin majordebut i Women’s U.S. Open, hvor hun endte opp med å misse cuten.

Relaterte saker:

Historiske Stormo vant igjen

Stormo klar for U.S. Open!

10. Publikumshelten lager fest på Portrush

Irske Shane Lowry vokste opp fire timer unna Royal Portrush. I juli kunne han juble for karrierens første majortriumf, i det som var det første The Open-mesterskapet i Nord-Irland på 68 år, og en av de største publikumsfestene golfverden noen gang har vært vitne til. Seieren kom ti år etter at Lowry fikk sitt store gjennombrudd, da han vant europatour-turneringen Irish Open som 22 år gammel amatør.

Relaterte saker:

Publikumshelten Lowry holdt stand på Portrush: – Denne er for dere!

9. Nye golfregler – og litt voksesmerter

I 2019 trådte de nye og forenklede golfreglene i kraft. Putting med flagg i hull, kortere letetid etter mistet ball og nye dropperegler var bare noen av nyhetene.

Selv om de fleste endringene har blitt tatt godt imot av golfverden, er det som vanlig kontroversene ute på touren som får mest oppmerksomhet. Rickie Fowler harselerte med den nye droppeteknikken (se bildet over) som respons på at han uken før pådro seg straffeslag for å droppe på gamlemåten, og etter runden uttalte han at «de nye reglene gjør definitivt ikke gjør sporten vår noen tjenester.».

Den regelen som var gjenstand for størst kritikk blant tourspillerne, var derimot regel 10.2.b(4), som gjaldt begrensninger for caddie som står bak spiller. Haotong Li ble det første høyprofilerte offeret for de nye reglene etter at caddien hans stod rett bak ham i spillelinjen og ikke trakk seg vekk i tide før Li begynte å innta sin slagstilling. Det kostet ham to slag og 900 000 kroner. Klagene strømmet inn etter at flere spillere mottok straffeslag etter at deres caddier hadde stått ulovlig i spillelinjen. Det tok heldigvis ikke lang tid før R&A og USGA gjorde endringer i regelen.

Relaterte saker:

Dette er de nye golfreglene

Se Fowler gjøre narr av den nye droppeteknikken

Nå endres den kontroversielle caddieregelen

 

8. Skarpnord årets spiller i Europa

Selv om hun ble slått på målstreken i siste turnering i jakten på sammenlagtseieren på Ladies European Tours poengliste, ble Marianne Skarpnord kåret til årets spiller på touren. Etter flere sesonger med labre resultater slo sarpingen knallhardt tilbake i 2019 med hele ti topp-10-plasseringer på 17 turneringer, inkludert karrierens fjerde europatour-seier og hennes første på seks år. Etter at Suzann Pettersen la opp, er det nå liten tvil om hvem som er Norges nye golfdronning!

Relaterte saker:

Skarpnord kåret til årets spiller

Skarpnord vant i Australia!

7. Tiger tangerer Snead

Tiger Woods startet den nye PGA Tour-sesongen med å vinne The ZOZO Championship i Japan og tangere Sam Sneads rekord med 82 seirer på PGA-touren. Av alle rekordene Tiger har satt gjennom sin karriere, er denne utvilsomt blant de aller gjeveste. Tiger brukte bare 359 PGA Tour-turneringer på å sikre seg sin 82. seier, 66 færre forsøk enn Sam Snead trengte. – Jeg er veldig heldig som har hatt karrieren jeg har hatt så langt. 82 er et stort tall. Det handler om stabilitet over lang tid, konstaterte Tiger etter maktdemonstrasjonen i Japan.

Relaterte saker:

Tiger tangerte Sneads utrolige rekord: – Et ellevilt tall!

6. Hovland setter PGA Tour-rekord

Nivået Viktor Hovland har levert i sin fortsatt unge PGA Tour-karriere, har vært intet mindre enn bemerkelsesverdig. Allerede i sin fjerde start som proff satte bookmakerne ham som favoritt til å vinne, og ifølge statistikken har Rory McIlroy vært den eneste spilleren på touren som har vært bedre fra tee til green enn Hovland.

Hovland, som allerede har rukket å bli en publikumsfavoritt i USA, startet proffkarrieren med å klare elleve cuter på rad, tidenes beste norske PGA Tour-resultat med fjerdeplass i Wyndham Championship i august, og deretter å sikre PGA Tour-kortet for 2020 i Korn Ferry Finals-sluttspillet.

I høst skrev Norges første herrespiller på innsiden av topp-100 på verdensrankingen attpåtil PGA tour-historie med å bli den første spilleren noensinne til å gå 19 runder på rad på 60-tallet. Og tenk at han bare er 22 år gammel!

Ikke så rart at Ryder Cup-kaptein Padraig Harrington allerede har bekreftet at han kommer til å følge nøye med på utviklingen til nordmannen før han skal plukke ut laget sitt neste år.

Relaterte saker:

Oppdrag utført!

Golf Channel-profil sammenligner Hovland med Tiger, Mickelson, Furyk og Trevino

Hovland skrev PGA Tour-historie: – Hvilken type han er!

Her er Hovland bedre enn Tiger, Koepka, DJ, Rahm, Rose og co.

Hovland oddsfavoritt i karrierens fjerde proffstart

Hovland får vist seg frem for Ryder Cup-kaptein Harrington

5. Ventura sikrer PGA-kortet

Kristoffer Ventura er beviset på hvor raskt ting kan snu i golf – i begge retninger. Ventura startet 2019 nærmest på bar bakke og uten en ordentlig tour-kategori etter at fjoråret ble avsluttet på verst tenkelig vis. 

For et år siden kloret han seg gjennom pre-kvalifiseringen, førstesteget, andresteget og hele veien til finalesteget av Web.com Tour-kvaliken (nå Korn Ferry Tour), i håp om å spille seg til en fast plass på nivå to i USA. Finalen ble imidlertid ødelagt av en hasteoperasjon av en betent blindtarm uken før turneringen startet, og Ventura måtte derfor starte 2019 med å konkurrere i diverse minitour-turneringer i USA.

Ved hjelp av noen sponsorinvitasjoner og mandagskvalifiseringer på Korn Ferry Tour klarte han likevel å gjøre det meste ut av de få mulighetene han fikk.

Vendepunktet i årets sesong kom da han endte på tredjeplass i BMW Charity Pro-Am i juni. Den sørget for at han ville få et fullt turneringsprogram på Korn Ferry Tour resten av sesongen. Bare et par uker senere fulgte han opp med sin første seier i Utah Championship, og i juli gjorde han drømmesommeren komplett med å vinne Pinnacle Bank Championship og sikre PGA Tour-kortet en måned før sesongen ble fullført.

Ti år etter sist gang Norge hadde en spiller på PGA-touren, har vi nå to!

Relaterte saker:

Ventura klar for PGA-touren etter ny seier!

4. Hovland historisk på Pebble Beach (igjen)

Det er ikke uten grunn at Viktor Hovland har fått kallenavnet «Prinsen av Pebble Beach». I fjor fikk Hovland sitt internasjonale gjennombrudd da han vant U.S. Amateur, verdens største amatørturnering på Pebble Beach, og i juni avsluttet han amatørkarrieren med en historisk 12.-plass. Ikke bare var det tidenes beste norske resultat i en herremajor, men også golfsportens internasjonale historiebøker måtte skrives om. Viktor endte turneringen på 280 slag, og slettet dermed den tidligere amatørrekorden (282) til Jack Nicklaus fra Cherry Hills i 1960.

«Give him a check!» ropte en tilskuer fra øverste rad under premieutdelingen da verdens beste amatørspiller gikk glipp av sjekken på to millioner kroner. De pengene tviler vi på at han tenker så mye på i dag!

Relaterte saker:

Hovland slettet rekorden til Nicklaus: – Det er ganske kult

3. Tutta avslutter med stil

Etter at Suzann Pettersen ble mor for første gang i fjor, ble det usikkert om hun noen gang ville bli å se i aksjon på LPGA-touren igjen. I vår annonserte hun imidlertid at hun planla comeback, til alle norske golfentusiasters store glede.

Til tross for rustent spill og missede cuter i sommerens comebackturneringer sjokkerte Solheim Cup-kaptein Catriona Matthew da hun likevel valgte Tutta til å representere Europa i den prestisjetunge lagturneringen mot USA. Det angrer hun ikke på i dag.

Under mesterskapet på Gleneagles fikk Suzann Pettersens karriere endelig det punktumet det fortjente. Rett etter at hun avgjorde Solheim Cup på siste hull, kunngjorde Tutta på direktesendt TV at hun legger golfkøllene på hylla. Avgjørelsen ble umiddelbart hyllet som «the greatest sports retirement of all time» av amerikanske golfjournalister, og ESPN omtalte Tuttas exit fra golfen som den ultimate «mic-drop».

Tutta var tilbake der hun hørte hjemme. Etter den infamøse «gimmie-gate» i Solheim Cup i Tyskland i 2015, og deretter da hun måtte trekke seg på grunn av skade i 2017, fikk hun endelig tatt det farvelet med Solheim Cup som hun fortjente – en turnering som har definert hele hennes karriere, helt siden hun presenterte seg for den internasjonale golfscenen i 2002 med å banne på direktesendt TV etter tidenes comeback i avslutningsmatchen mot Michelle Redman.

– Den gleden jeg hadde i Solheim Cup i år, har jeg aldri kjent på tidligere, sa Tutta til Norsk Golf etter seieren.

At dette likevel bare holder til en tredjeplass på denne listen, sier sitt om hvor begivenhetsrikt 2019 har vært!

Relaterte saker:

Punktum finale: Historien om Tuttas comeback

Tutta hylles: – Hun er en mester

Tutta avgjorde på siste hull

Suzann Pettersen legger opp: – This is it

2. Kongen er tilbake!

13 måneder før The Masters hadde ikke Tiger vunnet en PGA Tour-turnering på over fem år. Etter et årelangt skademareritt begynte mange å tvile på om han noen gang ville komme tilbake, men i comebacksesongen i 2018 viste han for alvor at han fortsatt var å regne med som en maktfaktor på touren.

Den etterlengtede seieren i sesongfinalen Tour Championship i september i fjor ble det perfekte punktumet på comebacksesongen, og da han fulgte opp med å vinne The Masters i april – hans første majorseier på elleve vår, fikk golfverden den endelige bekreftelsen på at Tiger var tilbake for fullt.

– Sirkelen er sluttet, sa Tiger etter å blitt omfavnet av barna – 22 år etter at han vant på Augusta for første gang, i det som utvilsomt var en av idrettshistoriens største comebackhistorier.

Tiger beskrev seieren som en av hans vanskeligste i karrieren med tanke på hvor tøffe de siste par årene har vært. Han har vært gjennom åtte operasjoner, og etter en ryggoperasjon våren 2017 trodde han karrieren var over.

– Jeg hadde ordentlig tvil om jeg kom til å spille golf igjen etter det som skjedde for et par år siden. Jeg klarte så vidt å gå. Operasjonen ga meg muligheten til å leve et normalt liv, og med tiden fant jeg ut at jeg også kunne svinge golfkøllen igjen, sa Tiger.

Nå er Tiger bare tre seiere bak Jack Nicklaus sin majorrekord på 18 – som flere fortsatt mener er det som skal til for at det skal være udiskutabelt at Tiger er tidenes største golfspiller.

Relaterte saker:

Kongen er tilbake!

Tigers første intervju etter Masters-seieren: – Det har ennå ikke sunket inn

1. Hovlands drømmeuke på Augusta

For en uforglemmelig uke det ble for Viktor Hovland på sagnomsuste Augusta National i april.

Hovland fikk spilt med syv majorvinnere i løpet av majordebuten, han ble den andre norske herrespilleren i historien som klarte cuten i en major, og den regjerende U.S. Amateur-vinneren ble en umiddelbar publikumsfavoritt med sitt totalt fryktløse spill.

Med delt 32.-plass ble Hovland beste amatør og vinner av prestisjetunge Silver Cup, og for bare sjette gang i historien avsluttet en amatør The Masters under par sammenlagt.

Hovlands sammenlagtscore på tre under par var den tredje laveste av en amatør i Masters-historien, bedre enn blant andre Tiger Woods, Jack Nicklaus, Sergio Garcia, Phil Mickelson, Bryson DeChambeau og Ben Crenshaw sine amatørscorer.

Faktisk må vi helt tilbake til Charles Coe sin andreplass i 1961 (-7) sist gang en amatør scoret bedre enn Hovland på fire runder!

Etter turneringen satt Hovland side om side med Tiger i «Butler Cabin» idet Tiger kunne motta sin første grønne jakke på 14 år. Gåsehudfaktoren kunne ikke vært høyere.

Og lite visste Golf-Norge om hva vi hadde i vente…

Relaterte saker:

Hovland beste amatør på 58 år i Masters-debuten!

Her møter Viktor Tiger foran millioner av TV-seere

Endelig fikk Viktor drømmeinvitasjonen til Augusta!

Hovland startet Masters-uken med barndomshelten Garcia

Utsettelser, folkehav og treningsrunde med en Masters-legende: – Dette er sykt kult!

On the tee: Dustin Johnson, Brooks Koepka, Rickie Fowler…Viktor Hovland!

Powered by Labrador CMS