Golfforum 2012 på Fornebu ble åpnet med at Finn H. Andreassen utdelte idrettens hederspriser til de tidligere generalsekretærene i NGF, Anna Dønnestad og Geir Ove Berg. Dønnestad har jobbet i golfforbundet i 30 år, mens Berg gikk av som generalsekretær i fjor etter 11 år ved roret. 

Etter utdelingen av prisene var det tid for Andreassens innlegg om «rikets tilstand» i golf-Norge. 

Antall medlemskap i Norge i 2012 har sunket med fra 121 000 til 116 000 medlemmer. Mens antallet mannlige medlemmer har sunket fra 90 000 til 87 000, har antallet kvinner sunket fra 31 000 til 29 000. Utviklingen er lik i store deler av golf-verdenen.

Heldigvis er det også grunn til optimisme.

Golfstormakter som USA og Storbritannia har i år opplevd en oppgang i antall spilte golfrunder på henholdsvis 7,4 og 3 prosent.

NGF har satt av 800 0000 kroner for promotere golfen i 2013. Målet er at det kan det bidra til å stimulere vekst i Norge.

– Vi håper at mer synlighet for golf i media vil bidra til å stoppe frafallet blant golfspillerne. Det er også viktig for å synliggjøre profilene vi har når vi igjen skal hente inn penger til sponsorarbeid. Konkurransen for å komme i media er tøff, så vi må være målrettede og strukturete, sa Andreassen fra podiet foran forsamlingen på Quality Hotel Expo på Fornebu.

Norske golfklubber vil derfor få tilbud om mediekurs. Her vil de blant annet få opplæring i hvordan man skal henvende seg til pressen.

Lokalavisene spiller en viktig rolle i synliggjøringen av golfen. Golf omtales cirka 1000 ganger i norsk media hver måned. Med norske golfspillere i vinden som aldri før skrives det stadig mer om golf også i de riksdekkende mediene: Tutta er tilbake i vinnersirkelen, Espen Kofstad er klar til å måle muskler mot Europas beste, Joakim Mikkelsen nærmer seg PGA-touren er bare noen av høydepunktene fra den norske golfhøsten. Det får golfpresidenten til å gni seg i hendene. 

– Det er helt fantastisk det som skjer blant våre golfere i dag, og vi har fantastiske muligheter. Vi jobber med å bygge opp de som er i den tøffe overgangen fra amatør til proff. Vi kan hjelpe med å skaffe sponsorer, medisinsk støtteapparat, og tilbud som mentaltrening. Vi holder på å jobbe opp en pakkeløsning, Team Norway som vi håper kan bringe de nye talentene frem.

Team Norway jobber frem mot OL i Rio om fire år. Målet er å sikre full deltagelse og medalje for Norge i Brasil, samtidig som at de nyetablerte proffene får starthjelp med proffkarrieren. Andreassen beskriver OL som en unik mulighet til å dyrke golfsporten i Norge.

Team Norway består i dag av Espen Kofstad, Knut Børsheim, Joakim Mikkelsen, Elias Bertheussen og Anders Engell på herresiden, og Marianne Skarpnord, Caroline Martens, Marita Engzelius og Suzann Pettersen blant kvinnene. Sistnevnte spiller en spesielt viktig rolle for golf-Norge og forbundets arbeid med å synliggjøre golf i media, og også i arbeidet med å få Solheim Cup til Norge i 2019.

– Solheim Cup er blitt et hjertebarn for meg. Vi har innsatt et eget utvalg som skal se på hva som kreves for å få Solheim Cup til Norge. 

Utvalget kartlegger de mange kriteriene som ligger til grunn – økonomiske, infrastruktur, golfbaner, overnattingsmuligheter og så videre. NGF har sendt ut en invitasjon til de som mener de kan være en kandidat. Utvalget skal komme med en innstilling til sommeren. Den endelige avgjørelsen blir ikke tatt før i 2015.

– Vi har vært i kontakt både med de ansvarlige i Ladies European Tour og de i Solheim-familien, og de synes det er en god idé. Jeg tror vi har en god mulighet!, sier presidenten entusiastisk.

Han mener Solheim Cup i Norge vil bli en begivenhet helt på høyde med OL på Lillehammer i 1994 når det gjelder internasjonal mediedekning.

– Solheim Cup vil være et av de største mediejippoene i Norge på lang tid. Selv VM på ski er bare en bagatell i internasjonal sammenheng om man sammenligner mediedekningen. Det forteller hvor enormt stort et slik arrangement er, og med Suzann på laget bør vi ha muligheter.

Synes du golf får utfortjent lite omtale i norsk presse? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!