Det var ingen stor overraskelse at en ung spiller ville ligge i tet etter første runde av The Open. At 20-åringen skulle være en amatør, var det imidlertid ingen som hadde regnet med.

På en dag da verken Rory McIlroy, Rickie Fowler, Ryo Ishikawa, Noh Seung-yul eller Jason Day skinte som de unge stjernene de er, var det den svært så talentfulle Tom Lewis som skjøt seg helt til topps på ledertavlen. Unggutten fra England deler ledelsen etter første dag etter en åpningsrunde på fem slag under par, samme score som danske Thomas Bjørn noterte seg for tidligere på dagen.

Det var noen ytterst få som visste at Tom Lewis hadde vunnet British Boys-mesterskapet på akkurat den samme banen bare to år tidligere, men han var så godt som ukjent for de aller, aller fleste da han slo ut.

Nå vet de fleste hvem han er.

Unggutten fra Welwyn Garden City har imidlertid gjort seg bemerket i Australia, der han i fjor tapte tittelen i New South Wales Open i et omspill mot ingen ringere enn Peter O’Malley. Han vant også amatørprisen i Australian Open, etter at han ble nummer 12. Han deltok også i Dubai Desert Classic, der han klarte cuten. Han har også vunnet amatørprisen St. Andrews Links Trophy i et svært godt internasjonalt startfelt. Så CV-en hans så langt er det ingenting i veien med.

Torsdag spilte han sammen med Tom Watson, mannen som er den store helten til Lewis’ far. Watson har vunnet The Open hele fem ganger. Tom Lewis er faktisk oppkalt etter Tom Watson.

Og nå har unge Lewis satt rekord for den beste runden noensinne av en amatør i turneringens 140 år lange historie. Han er også den første amatøren til å lede etter første dag siden Michael Bonallack gjorde det på Carnoustie i 1968.

– Det var virkelig herlig der ute i dag. Da vi startet, hørte jeg mange rope «kom igjen, Tom», men jeg mistenker at det var for en annen Tom, smilte unggutten etterpå. – Mot slutten tenkte jeg at det kanskje var noen som ropte litt på meg også.

Etter runden hyllet han sin spillpartner.

– Tom var fantastisk. Han var en komplett gentleman, og jeg kunne ikke bedt om noen bedre å spille med.

Watson, på sin side, beskrev ballpartnerens golf som raffinert.

– Jeg måtte bare smile da jeg så ham spille, sa Watson.

I tillegg til å lede turneringen har Lewis seks slag til gode på nestemann som kjemper om den attråverdige Silver Medal, prisen som går til den beste amatøren som fullfører 72 hull.

Kilde: Reuters