Les også: Praktiske tips før golfrunden i kjølig vær

Det eneste forutsigbare med klimaet i Norge er at det er uforutsigbart. Det fikk store deler av Golf-Norge smertelig erfare i 2018 da den rekordlange vinteren ble avløst av en glodvarm og knusktørr sommer.

Hver vår fylles redaksjonens innboks opp av e-poster fra klubber og ivrige golfere som kan melde om baneåpninger, og mens vestlandsklubbene – og spesielt de i Rogaland – pleier å være tidlig ute, dukker vanligvis ikke rapportene om baneåpninger fra resten av Golf-Norge opp før uker og måneder senere.

I fjor mottok vi de første meldingene om baneåpninger på Østlandet et stykke ut i april, men i år er historien en helt annen. Nå melder nemlig Gamle Fredrikstad Golfklubb i Østfold om baneåpning torsdag 28. februar!

Det er en nesten en halvannen måned tidligere enn fjorårets åpningsdato 11. april.

Christoffer Halvorsrød.

– Det kommer like fort på oss hvert år. Snøen har vært vekk en god stund, og tælen satt ikke så godt i bakken. Banen har kommet seg veldig bra gjennom vinteren, og det er herlig å komme i gang igjen, stråler Christoffer Halvorsrød i Gamle Fredrikstad GK til Norsk Golf.

(NB! Huseby & Hankø melder også om baneåpning fredag 1. mars. De åpnet 13. april i fjor)

Bare et døgn etter at han kom hjem fra vinterferie i USA var det bare å kaste på seg arbeidstøyet igjen og starte forberedelsene til baneåpning. Banemannskapet er heltidsansatt og er parat, mens Halvorsrød måtte hasteinnkalle de som jobber i resepsjonen, tidligere enn normalt.

Ifølge værmeldingen skal det bli mellom én til seks varmegrader de neste dagene, og neste uke er det varslet et par minusgrader.

Halvorsrød understreker at de ikke kommer til å utfordre skjebnen med tanke på å skade banen.

– Vi er veldig tydelige på at vi ikke slipper ut folk på banen hvis det er frost. Det som faktisk tar mest slitasje på denne tiden av året, er stier, veier og teesteder, ettersom alle tråkker på samme sted når andre områder er stengt av, sier Halvorsrød, og oppfordrer besøkende til å være ekstra påpasselige med å reparere oppslått torv og nedslagsmerker.

Les også: Derfor må du holde deg unna golfbanen når det er frost!

Sist gang klubben hadde baneåpning så tidlig som i februar, var i 2015. Gamle Fredrikstad GK pleier å være blant klubbene på Østlandet som har høyest greenfeeinntekter på starten og slutten av året.

Halvorsrød sier det er et kjærkomment tilskudd for klubbøkonomien at de kan åpne seks uker tidligere enn i fjor, selv om de ikke er like avhengige av greenfeeinntekter som de var tidligere. 

Gamle Fredrikstad GK er en fortsatt ung klubb som vokser hvert år, og det er medlemmene som er levebrødet deres – slik det er hos de fleste andre klubber.

– Greenfeeinntektene er fortsatt en viktig inntektskilde for oss, men det er også en stor merverdi for medlemmene våre å kunne starte sesongen allerede i februar. Forhåpentligvis kan dette bidra til å vekke liv i golfinteressen på resten Østlandet også etter vinterdvalen!

– – –

For tiden er det mange åpne baner på Vestlandet, og Norsk Golf er i full gang med å lage årets oversikt over åpne golfbaner og treningsfelt. Har din hjemmeklubb åpnet, eller vet du om andre steder som har åpnet? Send en e-post til redaksjon@norskgolf.no!