Tekst: Rachel Raastad og Christian Døvle

 

Etter to solfylte dager på Hauger GK, var det en våtere og tyngre bane som møtte spillerne under torsdagens tredje og avsluttende runde av Nordea Challenge på Hauger – årets første proffturnering i Norge.

 

Elias Bertheussen startet runden med en ledelse på ett slag (-6), og kom godt i gang torsdag. Med en solid front nine bestående av åtte par og en birdie holdt han fortsatt ledelsen halvveis.

 

Han fortsatte i samme sporet da han åpnet med to par på de siste ni, men etter den rolige starten på runden, skulle avslutningen bli en berg-og-dalbane-tur av de sjeldne.

 

To kjappe bogeys på det 12. og vanskelige 13. hullet vippet ham ned fra teten, men 23-åringen slo umiddelbart tilbake. Med birdies på de to par 5-hullene på hull 14 og 16 var han tilbake i delt ledelse.

 

På hull 17 falt han nok en gang ned fra toppen da han kun klarte bogey på det 180 meter lange par 3-hullet i oppoverbakke.

 

Stående på tee på hull 18, et par 4 på 360 meter, var han vel vitende om at han trengte en ny birdie for å komme i omspill med de to svenskene Jacob Glennemo og Gustav Adell. Glennemo og Adell avsluttet med runder på fire og fem under par, som var feltets laveste scorer torsdag.

 

Bertheussen gjorde det han måtte på det siste hullet, og knyttet neven i det han så birdien rulle i. Etter å ha signert scorekortet, bar det tilbake til utslaget på hull 18 for å avgjøre turneringen.

 

På første omspillshull var det Jacob Glennemo som røk ut av racet først med bogey mot Adell og Bertheussen sine par. Tilbake på hull 18 for andre gang sendte begge spillerne sine utslag midt i fairway, men med bare wedgen i hånden klarte ingen av dem birdie. På det tredje omspillshullet flyttet spillerne seg over på hull 10. Der ble det nok en gang par på begge.

 

Ett hull senere skulle par endelig vise seg å bli godt nok – og heldigvis var det Elias Bertheussen som klarte det. Etter en utmattende dag kunne han endelig løfte armene i været og konstatere at hans første seier i en proffturnering er et faktum.

 

– Det var sykt deilig. Sykt deilig! Jeg trengte fire hull for å knekke svensken, smiler fjorårets norgesmester til Norsk Golf.

 

Han overrasket seg selv med hvordan nervene var på sisterunden.

 

– Før runden tenkte jeg bare å spille mitt eget spill, og jeg følte jeg klarte det ganske bra, selv når de andre spillerne tok meg igjen. Jeg var overraskende nok ikke så nervøs som jeg trodde jeg kom til å være. Det er veldig deilig å få min første proffseier, sier Bertheussen, som takket være triumfen ble 60 000 kroner rikere.

 

Av de 30 norske spillerne som stilte til start denne uken, klarte 10 av dem cuten. Kenneth Svanum ble nest best av de norske på delt 13. plass (E), etterfulgt av Morten Hagen på 16. plass (+1).

 

 

 


 

 

 

Runde 2

 

 

Elias Bertheussen fortsetter å lede Nordea Challenge på Hauger når en runde gjenstår. Nå holder han ledelsen alene.

 

Takket være en andrerunde på to under par, leder trønderen nå med ett slag i det som er årets første proffturnering på norsk jord.

 

Bertheussen startet dagen i delt ledelse, men var to slag bak svenske Björn Petterson etter halvspilt runde.

 

Pettersson imponerte med fem under par de første ni hullene onsdag, mens Bertheussen var to under etter en eagle, en birdie og en bogey. Luften gikk imidlertid ut av ballongen for Pettersson, som med fire bogeys på de seks siste for dagen til slutt signerte for en 70-runde (-2).

 

70 slag ble det også på Bertheussen, som nå skal spille i lederball torsdag for å jage karrierens første seier i en proffturnering.

 

Nest best av de norske spillerne er Vestfold GKs Kenneth Svanum på delt 12. plass. Bak ham følger Christan Aronsen og Sondre Ronold på 15. plass (E). Totalt klarte ni av de 30 nordmennene som stod på startstreken cuten.

 

NB! Joakim Mikkelsen trakk seg fra turneringen onsdag fordi han kom med som reserve i ukens Challenge Tour-turnering. Han er nå i Belgia for å spille Belgian Challenge Open som starter torsdag.

 

 


 

 

Runde 1

 

Årets første proffturnering i Norge, Nordea Challenge er i gang på Hauger. Takket være en knallavslutning på runden runde deler Elias Bertheussen ledelsen.

 

Bertheussen har vært ute av form de siste ukene med missede cuter både på Asia- og Challenge-touren, men tilbake i Nordic League på norsk jord fant han endelig godspillet tirsdag.

 

Trønderen deler ledelen etter første runde på Hauger GK sammen med Jesper Billing (Sverige), takket være en runde på fire under par (68).

 

Bertheussen var på par for dagen etter 14 spilte hull, før han klinte til med fire avsluttende birdies. Det smakte godt.

 

– Morsomt å skrive et 60-tall på scorekortet igjen, konstaterer han på sin Facebook-profil.

 

Nest best av de norske spillerne er Vestfold GKs Kenneth Svanum på to under par. Det holder til delt 8. plass.

 

Hakk i hæl følger både en norsk unggutt og en norsk veteran: Kristoffer Ventura og Morten Hagen deler 11. plassen på en under par.

 

Formsterke Anders Engell innfridde ikke helt etter forventningene i åpningsrunden, og måtte ta til takke med 74 slag (+2). Det holder bare til en delt 39. plass.

 

For øvrige resultater fra første runde, klikk leaderboardet nederst i artikkelen.

 

Det ligger 325.000 kroner i ukens premiepott, og 30 golfere fra Norge stiller til start i det 134 spillere store startfeltet.
  Nordea Challenge spiles som en 54 hulls slagturnering over tre dager og cut settes etter to runder.
 

 

Nordea Challenge er den første av tre proffturneringer i Norge i 2014. I tillegg spilles Norwegian Challenge på Miklagard GK (European Challenge Tour) 7. til 10. august. 13.-15.august spilles Ladies Norwegian Challenge på Losby GK (LET Access Tour).