Noen sier at du som ung utøver aldri taper. Enten vinner du, eller så lærer du.

Noen skulle ha vært på Oppegård GK i går. Sett Cornelius Farhang fra Oslo GK misse den avgjørende putten på det tredje omspillshullet i kvartfinalen i U15-klassen. Løpt etter 13-åringen der han stormet opp til klubbhuset, lagt armene rundt ham og forklart dybden i utsagnet.

Heldigvis var pappa Thomas der – og gjorde nettopp det.

Bare vondt
– Hva jeg lærte? Jeg vet ikke. Akkurat nå føles det bare vondt, sier Cornelius, og drar håndbaken over to våte øyne.

Han kom til Oppegård med en drøm og et mål: Bli historiens første juniornorgesmester i matchplay. I hvert fall topp fire. Og halve jobben var gjort etter søndagens runder med slagspill.

Cornelius gikk inn i matchspillet som nummer tre på listene. I kvartfinalen ventet Marcus Audun Goosen fra Sunnfjord GK, sjettemann etter slagspillet.

I nesten fem timer kjempet de to duellantene om en plass i semifinalen. På det andre omspillshullet, Oppegård GKs ellevte, fikk Cornelius matchballen.

– Det er den putten som jeg tenker mest på nå, innrømmer han.

Cornelius Farhang fra Oslo GK er bare 13 år, og vil dra med seg mye læring fra matchspillturneringen på Oppegård GK selv om det endte med kvartfinaletap mot Marcus A. Goosen mandag. (Foto: Aleksander Ottersen Mile)

Helt merkelig
Avstanden til hullet var under én meter. Marcus hadde allerede tatt av seg capsen, klar for å svelge tapet og gratulere Cornelius.

– Så gled den forbi hullkanten. Det var så rart. Cornelius hadde satt de puttene hele dagen, forteller Marcus.

Så matchen fortsatte.

Marcus, med hevet hode og kvikke steg opp til utslaget på hull 13. Cornelius, noen meter bak, med tyngre sko og blikket rettet i bakken foran seg.

– Jeg trodde jo at jeg var ferdig på den forrige greenen, men plutselig fikk jeg en ny sjanse, et nytt liv. Og da jeg så at Cornelius landet ute til venstre på utslaget, og jeg lå bra til på den andre siden, begynte jeg å tro på seier igjen, forklarer Marcus A. Goosen.

Et innspill og to putter senere, sto han igjen som vinneren. Cornelius måtte nøye seg med læringen.

Marcus Audun Goosen fra Sunnfjord GK slår ut på det tredje omspillshullet i kvartfinalen. Det endte med seier. (Foto: Aleksander Ottersen Mile)

Viktig for unge
– Ingen hadde fortjent å tape denne matchen. De spilte så godt, begge to. Og derfor var det så vondt å se Cornelius misse den putten selv om det ble vår gutt som sto igjen som vinner, sier Donovan Goosen, pappa og head pro i Fana GK.

Hjemme har de bevisst lagt opp til mye matchspill i ulike klubbturneringer.

– Matchspill er viktig for unge spillere. Ikke bare fordi flere internasjonale juniorturneringer spilles på denne måten, men også fordi det er lærerikt i seg selv. De mentale utfordringene øker. Du må ta sjanser når du skal, spille safe når du må. Og hele tiden forholde deg til mer enn ditt eget spill, du må også ta valg utifra motstanderens spill.

– Jeg tror det er ganske nytt for mange som spiller her, og de har veldig godt av det, understreker Goosen.

Det er også Farhang-familien enige i.

En lærerik opplevelse
– Gi Cornelius litt tid, så vil også han mene at han lærte en del av denne opplevelsen, sier pappa Thomas.

Han har nettopp trøstet guttungen, og forklart at han må få i seg mat, legge de vonde følelsene bak seg raskest mulig, bli klar til neste match, forberede seg til plasseringsspillet.

– Jeg har to gutter her. De har ambisjoner herfra og til månen. Men de har ikke spilt så mye match, så det er en ny erfaring. Og Cornelius er bare 13 år. Om han vil satse på golf, er det ikke her, som ung junior, at det er viktig å vinne, sier Thomas Farhang.

– Jeg tror faktisk at det er bra å oppleve litt motgang, ta et tap. Det ligger mye motivasjon og læring i det.

NB! Mandagen ble avsluttet med semifinaler i jenter U15, gutter U15, jenter U19 og gutter U19. Søndag er det finaler i Srixon Tour NM Match for juniorer.

Her er resultater fra slagspillet søndag
Her er resultater fra matchspillet mandag