Rett fra major til Miklagard

 

To dager etter å ha kjempet om seier i PGA Championship tok Jonas Blixt turen til Miklagard for å spille kompisrunde med sin gamle romkamerat Torstein Nævestad. Svensken var full av lovord for banen, og lover svensk majorseier neste år.

 

(14. august 2013)

 

Vi ble mildt sagt overrasket da vi tirsdag formiddag kunne se i Golfbox at de norske proffene Stian Lund og Torstein Nævestad var satt opp i ball klokken 13:40 på Miklagard med ingen ringere enn Sveriges PGA Tour-stjerne Jonas Blixt. Vi tok turen til Kløfta for å se om det stemte, og rett som det var: Det første vi ser når vi ankommer banen er Blixt senke en putt på 15 meter for birdie på det tiende hullet rett foran klubbhuset.

 

Blixt er nettopp hjemme fra årets siste majorturnering, PGA Championship hvor han var med helt oppe i toppen og kjempet. På Miklagard kunne han nyte en sjeldent rolig runde, og med unntak av et par lokale klubbmedlemmer som også hadde fått med seg det celebre besøket, var de helt alene ute på de åpne slettene på Miklagard.

 

Spillerne så ut til å storkose seg sammen, og det var ikke vanskelig å se at Nævestad og Blixt er gamle kompiser.

 

– Vi har kjent hverandre lenge. Alt for lenge! Vi var romkamerater ved Florida State University, og har vel kjent hverandre i åtte eller ni år nå, forteller Nævestad til Norsk Golf.

 

Og Blixt syntes det var stas å se sin gamle kompis igjen.

 

– Jeg dro kjensel på den gamle slicen!, fleiper han.

 

Skryter av banen

 

Blixt, som er bosatt i Florida, konkurrerer i USA hele året og sier en Sverige-tur sent på sommeren er det eneste han får til denne sesongen. Da det enkleste på vei hjem fra New York var å mellomlande på Gardermoen, passet det bra å presse inn en kameratrunde på Miklagard. Dette er første gang svensken spiller banen, og han var imponert over forholdene.

 

– Banen var kanonfin. Det var en stor overgang fra PGA Championship som var så trang, så tykk rough og så lite vind, til denne åpne og vindutsatte banen. Men den var i utrolig fin stand, og spesielt var greenene supre, sier Blixt til Norsk Golf. 

 

Daglig leder i Miklagard Golf, Tore Waagø sier det er stort å få spillere av dette kaliberet på besøk. Han satte spesielt pris på timingen.

 

Banen stelles ekstra godt med i forkant av helgens klubbmesterskap, og greenene måler så mye som 11 på stimpmeteret.

 

Og lurer du på raskt 11 på stimpmeteret er kan du se denne videoen Miklagards greenkeeper la ut på Facebook tidligere denne uken. 

 

– Det er veldig gøy at han tar turen, spesielt når banen er så bra som den er nå. Når han først skal komme til Norge og spille med en kompis må han så klart spille den beste banen!, smiler Waagø til Norsk Golf.

 

Internmatchen mellom Nævestad og Blixt endte ikke overraskende fem slag i favør sistnevnte. Fra back tee som måler voksne 6765 meter, i kraftige vindforhold og uten å ha spilt banen før kom Blixt seg rundt på 68 slag, fire under par. Og det med flere missede korte putter i innspurten.

 

– Han vinner alltid!, konstaterer Nævestad.

 

Føler seg hjemme blant de beste

 

PGA Championship var en spesiell opplevelse for Blixt. Han major-debuterte med 26. plass i The Open Championship tidligere i sommer, men denne uken var ekstra spesiell. Dette var første gang han hadde muligheten til å vinne før siste runde. Han sier det hjalp på nervene å gå i ball med sin kamerat Henrik Stenson.

 

– Majorene er så utrolig tøffe. Et dårlig slag kan ødelegge scoren fullstendig. Det er den ultimate tålmodighetsprøven. Jeg var veldig nervøs tidlig i uken, men roet meg ned etterhvert. Det var helt kanon å spille med Henrik, og det hjalp meg å senke skuldrene. Det var en litt annerledes opplevelse enn å spille med Lee Westwood på lørdagen. Jeg tror nervene hadde vært litt høyere om jeg hadde spilt med en som Tiger eller Phil på sisterunden. Det er bra sirkus rundt dem.

 

Men han understreker at han har veldig lyst til å spille med Tiger. Bare ikke i en major.

 

– Jeg vil spille med ham når han spiller bra. Det er et sirkus rundt ham hele tiden, og man merker nærværet hans uansett hvor han er på banen. Enten er alle stille, eller man hører jubel over hele banen. Han har en spesiell aura ingen andre har.

 

Blixt har slått raskt gjennom på PGA-touren etter at han kvalifiserte seg fra Web.com Tour i 2011. Med to seiere i sine to første sesonger, er 29-åringen en av de blågules største håp for fremtiden. Blixt sier tiden på Web.com og Nationwide Tour var avgjørende for at han klarte å etablere seg i selskap med verdens beste golfere.

 

– Jeg var godt forberedt. Det er mange som har spilt Web.com Tur som har gjort det bra på PGA-touren. Da jeg kvalifiserte meg følte jeg at jeg fortjente å være der. Det handler om å føle seg hjemme, og være komfortabel med at man kan prestere på det nivået. Det siste man vil føle blant de gutta er «hva gjør jeg her?». Under PGA Championship fokuserte jeg mye på å si til meg selv at jeg fortjente å være der, sier han til Norsk Golf.

 

– Og når får Sverige sin første majorvinner?

 

– Neste år, og det blir meg!