Bryson DeChambeau har vært en av golfens største snakkiser helt siden han startet sitt ekstreme slaglengde-prosjekt høsten 2019, og under Ryder Cup forrige uke fikk han igjen demonstrert for en hel golfverden hvor ekstrem svingen hans faktisk har blitt.

På åpningsdagen slo han en ellevill drive på 417 yards på et par 5-hull og hadde bare 66 meter inn på andreslaget, og i søndagens singlematcher startet han like så godt runden med å fly utslaget på åpningshullet 340 meter rett på green for en enkel eagle.

Mens resten av lagkameratene på vinnerlaget hans trolig har brukt denne uken på å komme til hektene igjen etter tidenes hangover fra seiersfesten, har DeChambeau på sin side ikke ligget på latsiden. 

Han har i stedet tilbragt de tre siste dagene i Nevada for å delta i VM i long-drive for første gang, og han brukte ikke lang tid på å vise at han mente alvor med sin deltagelse.

28-åringen tok seg enkelt videre fra åpningspuljen med en snittlengde på 406,2 yards, hvorav den lengste driven var på 412 yards – 377 meter. 

Dagen etter vant han sin pulje da vinden plutselig snudde og spillerne slo inn i motvind, slik at han fikk utnyttet sitt største fortrinn over konkurrentene: presisjonen. I fredagens kvartfinale var det imidlertid stopp. I den første puljen på formiddagen imponerte han med en drive på 416 yards (380 meter) mot tre av favorittene, Martin Borgmeier, Nick Vorbeck og regjerende mester Kyle Berkshire, og i de neste fem settene slo han driver på 406, 386, 403, 396 og 394 yards.

Det var akkurat ikke nok til å ta seg videre til semifinalen, men DeChambeau overgikk likevel sine egne – og de fleste andres forventninger.

– Det er ganske kult å nå topp-16. Å si at man er en av de 16 lengstslående spillerne i verden er ganske fett!, smilte DeChambeau til ESPN etter å ha røket ut.

(Artikkelen fortsetter under)

Hans høyeste registrerte ballhastighet i løpet av turneringen var på ekstreme 219 miles per time, personlig rekord for DeChambeau. 

Det var likevel ikke i nærheten av favoritten Kyle Berkshire, som har målt hele 229 miles per time (!) på sin lengste drive så langt i turneringen.

For å sette det i perspektiv krever det en køllehodehastighet på over 150 miles per time i balltreffet. Det er 25 miles per time høyere enn svinghastigheten til spillere som Rory McIlroy, Dustin Johnson og Brooks Koepka når de virkelig tråkker på gassen og kliner til. 

En tommelfingerregel er at for hver mile per time man øker ballhastigheten, vil slaglengden øke med litt over 1,5 meter – forutsatt like spinnverdier. 

Det vil si at long-drive-spillerne komfortabelt driver ut noen av PGA Tours lengstslående spillere med nærmere 40 meter (med unntak av Bryson DeChambeau, da!).

DeChambeaus deltagelse i Professional Long Drivers Association World Championship førte til mer medieoppmerksomhet og interesse rundt turneringen enn noen gang.

Etter at han røk ut, benyttet verdenssyveren anledningen til å skryte av nivået på konkurrentene sine.

Han mener flere av dem har potensial til å bytte beite slik han gjorde selv denne uken:

– Jeg har fortalt flere av dem at hvis de jobber med wedgespillet sitt, har de mulighet til å spille på Korn Ferry Tour og PGA Tour. De er gode nok.

Les også: Slik ville DeChambeaus monsterdrive sett ut på norske golfbaner!