Rory McIlroy ledet årets første majorturnering med hele fire slag før den avsluttende runden, men rotet det fullstendig vekk – særlig på back nine. Nordiren avsluttet med en 80-runde, og endte til slutt på en delt 15. plass.

Men den som holdt hodet kaldt, og leverte varene da det gjaldt som mest, var sørafrikanske Charl Schwartzel. Han begynte dagen med å chippe i koppen på det første hullet, fulgte opp med å senke innspillet på hull tre, men så ble det stille – lenge – på mannen med den elegante svingen og brennhete putteren. Han avsluttet like godt med birdie på de fire siste hullene, og det var en finish ingen kunne matche. Verken Adam Scott, som lenge så ut som en sannsynlig vinner på back nine, eller Jason Day, som kom stormende etter mot slutten. Ei heller Tiger Woods, som åpnet sine første ni på 31 slag, men som ikke klarte å komme seg lenger enn fem under par på runden – selv om han hadde mange muligheter til det.

66 slag
Nei, søndagen tilhører Charl Schwartzel, som etterpå kunne ikle seg den grønne jakken – den mest attråverdige jakken av alle jakker for dagens profesjonelle. Avslutningsrunden på 66 slag var den beste turneringen har sett de siste 22 årene.

– Det var en så spennende dag. Så mange rop. Atmosfæren der ute var helt fantastisk, oppsummerte Schwartzel etterpå.

På et tidspunkt lå ni-ti spillere bare ett slag unna teten. Tiger, som lå sju slag etter da han begynte sin sisterunde, var også helt i teten en stund, men han hadde den aldri alene.

For McIlroys del så havnet han i historiebøkene av feil årsaker. Sisterunden hans var den høyeste siden Ken Venturi i 1956. Ikke siden Jean Van de Velde på Carnoustie hadde noen skuslet vekk en fireslags ledelse inn i den siste runden av en major. 21-åringen kommer til å trenge tid til å komme seg igjen etter dette.

Sørafrikanere har nå vunnet to av de tre siste majorturneringene, etter at Louis Oosthuizen gikk til topps på St. Andrews sist sommer. Masters-triumfen kom på dagen 50 år etter at Gary Player, også han en sørafrikaner, ble den første internasjonale spilleren til å vinne Masters.

– Jeg er fullstendig henrykt på Charl og Sør-Afrikas vegne. Gratulerer. Slik avslutter en mester, skrev Player på twitter.

Misset på greenene
For Tigers del var det mye som minnet om den gamle mesteren. Han spilte briljant fra tee til green, men som så ofte det siste året, skuffet han seg selv på greenene. Han misset en enkel parputt fra litt over en halv meter på hull 12. Skuffelsen bidro antakelig til at han ikke klarte å gjøre birdie på det enkle par 5-hullet like etter. Han misset også en kort eagleputt på det 15. hullet.

Men slik som Tiger spilte i helgen, er det ingen tvil om at seieren kryper nærmere og nærmere. Mange tror han kommer til å stå øverst på seierspallen igjen i løpet av 2011. Kanskje flere ganger også.

Etterpå ville han ikke snakke om hvilke hull han rotet vekk seieren på.

– Vi kan ikke gjøre det. Hvis vi gjør det hver uke, så blir vi gale.

Med seieren går Schwartzel opp til en 11. plass på verdensrankingen. Med det er han den beste sørafrikaneren.

– Det har gått for kort tid til å tenke på hva som kan skje. Dette er en drøm for meg, og utvilsomt høydepunktet i karrieren min så langt.

Nedtur for USA
For australierne Adam Scott og Jason Day ble det til slutt en skuffende 2. plass. Australierne venter fremdeles på sin første Masters-tittel, etter at Greg Norman kom så nær så mange ganger. Men innerst inne var de neppe så skuffet etterpå.

– Jeg tror ikke jeg kan be om så mye mer, sa Scott etter sin 67-runde. Day sa: – Jeg kunne ikke gjøre noe mer enn jeg gjorde i dag. Charl spilte enda bedre golf.

For amerikanerne er det første gang de ikke har noen av de fire majorturneringene – eller Ryder Cup.

Kilde: pgatour.com