Viktor Hovland er en av verdens aller beste spillere med driveren i hendene: i forrige PGA Tour-sesong var 24-åringen tourens femte beste spiller fra tee, og han er en av få spillere klarer kunststykket å snitte over 300 yards (274 meter) på utslagene samtidig som han treffer godt over 60 prosent av fairwayene.

Nylig besøkte Golf Digest Hovland i forbindelse med en treningsøkt hjemme på rangen på Karsten Creek i Oklahoma.

En av de viktigste egenskapene alle gode golfspillere har til felles, er at de klarer å foreta nødvendige justeringer når de begynner å slå feilslag, og under sin seanse på rangen med Golf Digest, demonstrerte Hovland en av sine «quick fixes» når han begynner å slite med en litt for kraftig fade – det vil si en ballbane som skrur fra venstre mot høyre.

Og justeringen er like enkel som den er genial:

I stedet for å gjøre noen forandringer i svingen flytter Hovland ballen noen centimeter lenger bak i stancen, det vil si litt mer mot høyre. 

Ifølge Golf Digest var det akkurat det som måtte til for å rette ut ballbanen, for de neste drivene han slo, var snorrette.

Så hvordan har det seg at noe så enkelt som ballplasseringen kan påvirke ballbanen så mye?

Illustrasjonen under kan gjøre det enklere å forstå:

Den gule buen illustrerer svingsporet, mens den stiplede linjen illustrerer ballplasseringen. Jo lenger frem eller tilbake i stancen du plasserer ballen, vil påvirke hvordan ballen skrur. (Foto: Getty Images. Illustrasjon: Norsk Golf)

Den vanligste anbefalte ballplasseringen når man slår med driveren, er at ballen pegges opp på linje med innsiden av ventrefoten (for høyrehendte spillere), slik den stiplede hvite linjen på bildet over illustrerer.

Da Viktor flyttet ballen lenger bak i stancen (til høyre), sørget han samtidig for at balltreffet skjedde tidligere i svingbuen (det gule svingporet).

Når ballen er lenger tilbake i stancen, peker svingsporet mer mot høyre, samtidig som at køllebladet vanligvis er mer square i forhold til svingsporet. Et slik «innsiden og ut»-svingspor bidrar til en draw, det vil si en ball som skrur fra høyre mot venstre. Det er forklaringen på hvordan hans litt for kraftige høyreskru ble rettet ut igjen.

Dersom man derimot flytter ballen lenger frem i stancen, vil man som den gule buen illustrerer, treffe ballen når svingsporet peker til venstre for målet – det vil si et «utenfra og inn»-svingspor.

Dette vil resultere i en fade, altså at ballen skrur fra venstre mot høyre. Dette kan være verdt å teste ut for deg som har en litt for hissig draw (venstreskru).

Neste gang du sliter med en litt for kraftig skru den ene eller andre veien, kan det derfor være verdt å prøve ut å endre ballplasseringen for å rette ut ballbanen. 

Nå er det imidlertid viktig å være oppmerksom på at en så god spiller som Hovland har et langt mer nøytralt svingspor enn den vanlige hobbygolferen, og dersom du sliter med en kraftig slice eller hook, må det nok kraftigere lut til enn å bare endre ballplasseringen. 

Da kan for eksempel noen av Golfskolen-øvelsene i videoene under være til god hjelp!

Øvelse 1: Få kontroll på skruen

Øvelse 2: For deg med mye skru

Øvelse 3: For deg som sliter med høyreskru

Øvelse 4: Baksvingsøvelse for deg som slicer

Øvelse 5: Tips til deg som sliter med hook

Øvelse 6: Svingsporøvelse som motvirker venstreskru

Se alle instruksjonsvideoene fra Golfskolen her!