Institut national de la santé et de la recherche médicale, det franske instituttet for helse og forskning, har forsket på hvordan kognitive prosesser blir påvirket når hjernen er utmattet.

Sagt på en annen måte: De har undersøkt hvorfor vi gjør dumme ting når vi er trøtte og slitne.

Metoden som ble brukt var å studere impulskontrollen til to grupper av frivillige testpersoner. I løpet av seks timer ble den ene gruppen utsatt for en rekke krevende hukommelsesoppgaver, mens den andre gruppen hadde seks timer med relativt enkle oppgaver. Forskerne fant ut at gruppen som var utsatt for mindre utmattende oppgaver, utøvde langt bedre kontroll på slutten av dagen.

Les også: Psykolog: – Golfere har best hukommelse

Studien understreker at en overarbeidet hjerne ikke er noe annerledes enn leggmusklene etter et maraton. Selv de enkleste oppgaver blir krevende.

«Hardt tankearbeid krever mye energi og etterlater mindre tilgjengelig energi for å kunne ta gode avgjørelser. Og når det skjer, kommer de mentale glippene, og impulsiviteten trer til», heter det i studien, som tidligere har vært omtalt hos Golf Digest.

Impulsiviteten slår inn når hjernen er sliten. Det kan ødelegge scorekortet ditt – slik det gjorde for Phil Mickelson under den berømte U.S. Open-kollapsen i 2006. (Foto: Getty Images)

Golf Digest skriver at selv om forskningen til en viss grad kan relateres til deg og meg, er det mer nærliggende å sammenligne med verdens beste golfspillere på slutten av stressfulle turneringer.

De trekker frem to gode eksempler i Phil Mickelsons berømte kollaps på hull 18 på Winged Foot da han rotet vekk U.S. Open i 2006, og Jordan Spieth sine to slag i vannet på back nine i The Masters i 2016 – en turnering der han rotet bort en overlegen ledelse.

Både Mickelson og Spieth er kjent for sine analytiske tilnærminger til golfen: Få – om noen – PGA Tour-spillere stiller bedre forberedt når en turnering slår i gang: Når de pegger opp og slår sitt første slag på torsdagen, kjenner de så å si hver eneste krik og krok av banen.

Men søndag ettermiddag i disse to turneringene hadde begge brukt så mye mental energi, at det kulminerte i fatale øyeblikk preget av elendig dømmekraft:

Mickelson som mislyktes totalt i sitt forsøk på et mirakuløst slag fra skogen på hull 18 – i stedet for å gjøre det eneste kloke, som var å pitche seg tilbake i fairway. Og Spieth som valgte en alt for aggressiv linje mot flagget på Augstas krevende hull 12 – et hull der det første bud er at man alltid skal sikte midt på green.

Golf Digest referer til forfatteren David DiSalvo, som har spesialisert seg på forskning på hjernen. Han sier det fullt mulig å trene seg opp til å ta gode beslutninger når mye står på spill. Hjerneceller er som golfballene i bagen: Du har et begrenset antall​. Derfor bør du forsøke å gjøre beslutningsprosessene tidlig i golfrundene så enkle som mulig. 

Hvis du overanalyserer tidlig i runden, risikerer du at impulsiviteten tar overhånd i innspurten. Det kan få stygge konsekvenser for scorekortet ditt.

– – –