På Dundonald Links Golf Course skjedde noe spektakulært i helgen. Det var under søndagens siste runde av Scottish Open at Ryan Fox (NZL) slo utslaget på hull 6 inn i tett buskas.

Slår en provisorisk

Ettersom han var usikker på om han kom til å finne førsteballen, slo han en provisorisk ball.

Og slik gikk det:

Hva så med førsteballen?

Historien sier ingenting om den ble lett etter. Ettersom scorekortet sier «3» – og enkel par – ble den i hvert fall ikke funnet.

Men han kunne i teorien ha lett etter den første, og satset på birdie fra en håpløs posisjon. Så hvordan er egentlig reglene når man slår en provisorisk?

Golfregelen

Det er regel 27-2b (dec 27-2b/2) som er aktuell i denne situasjonen.

For det første man orientere spillepartneren om at man slår en provisorisk ball, og ikke en ny ball. Unnlater man å gjøre det, sier golfreglene at en ny ball er satt i spill, uavhengig av hvor den første ballen befinner seg.

Det er heller ikke slik at spilleren er nødt til å lete etter den første.

MEN, hvis spilleren, medspiller, caddie eller noen andre finner ballen før det har gått fem minutter, er spilleren nødt til å identifisere ballen, og til sist spille på den. I så fall er den provisoriske ballen ikke i spill.

Det er også mulig å dømme den første ballen uspillbar, gå tilbake til tee, og slå tredjeslaget derfra. Altså; hvis den første ballen blir funnet, er den provisoriske ballen uansett ikke i spill, uavhengig hvor mange provisoriske baller som er slått i mellomtiden.

– Enkel par

Hullet er ikke hullet ut før ballen er plukket opp av hullet. Spilleren kan altså løpe i full fart til greenen, og plukke ballen ut av koppen. Gjør spilleren dét, er det uansett ingen vits i å lete etter den første ballen.

Det hadde vært litt av et syn.

Golf-etiketten tillater dog ikke å slå en provisorisk uansett, for kanskje å være så heldig å slå ballen rett i koppen – slik Fox gjorde – hvis man med sikkerhet vet at ballen er i spill.

30-årige Fox fant ikke sin førsteball. Dermed «enkel par», som golf-sjargongen tillater at man sier i sådan stund.