63-runden på syv under par var likevel banerekord på amerikaneren, som nå har festet grepet med en ledelse på to slag på Adam Scott, Matt Kuchar og Jim Furyk.

 

En wedge på det andre hullet skulle tonen for resten av dagen for Dufner. Innspillet var snaue 100 meter landet åtte meter forbi pinnen, og spant hele veien tilbake i koppen for eagle.

 

Derfra skulle han gjøre fem birdies og ikke en eneste bogey.

 

På det siste hullet hadde han en birdieputt på fire meter for å sette ny major-rekord. Aldri før har noen gått på 62 slag i en major. Men putten var aldri i nærheten av å komme frem.

 

– Det var nok den dårligste putten jeg slo i hele dag, det var litt skuffende. Men alt i alt, det er en 63-runde og navnet mitt er på toppen av leaderboardet. Det er et fantastisk utgangspunkt.

 

Les også: Scott og Furyk i føringen

 

– Det er vanskelig når man jager historie. Man prøver å være den første som klarer noe. Jeg tror ikke jeg har vært den første som har klart noe som helst i livet mitt. Det var litt nervepirrende på fredag. Det var uvant, det er vanligvis den typen press man føler mot slutten av turneringen, sier Dufner.

 

Dufner har nå skaffet seg et ypperlig utgangspunkt for å revansjere nederlaget i den samme turneringen for to år siden. Dufner ble kjent for folk flest da han rotet bort ledelsen og tapte i omspill for Keegan Bradley i PGA Championship i 2011. Siden da har begge etablert seg blant tourens beste og mest stabile spillere.

 

Verdensener Tiger Woods har allerede spilt seg ut av turneringen. Ingen deler av spillet har funket, og sluppede køller, banning og missede kortputter har vært fellesnevneren for Tigers runder på 70 og 71 slag. Etter runden brukte han lang tid på parkeringsplassen med trener Sean Foley for å jobbe med ulike posisjoner i svingen. Han ligger ti slag bak teten.

 

– Jeg kommer til å trenge en veldig god helg. Banen er ganske myk, så det er mulig å score lavt. Man må holde ballen i spill og slå den nærme hullet så jeg kan være aggressiv med puttene mine, sa Tiger.

 

Open-mester Phil Mickelson er 11 slag bak etter to strake 71-runder. Rory McIlroy ligger på par, ni slag bak. Selv om han nok ikke vil forsvare fjorårstittelen, var andrerunden likevel å anse som en liten opptur om man tar i betraktning hvordan sesongen hans har vært.

 

McIlroy var på et tidspunkt fire over par og utenfor cutgrensen, men kjempet seg tilbake med fire birdies i innspurten.