Det ble en nervøs avslutning på Q-School-finalen for Marita Engzelius, som startet søndagens femte og avsluttende runde på 9. plass og fem under par. Etter tre tidlige bogeys var Oslo-jenta seg tre over etter syv hull, og befant seg plutselig utenfor topp-20 som sikret fulle spillerettigheter på neste års LPGA-tour.

 

Resten av dagen ble preget av stanging, der absolutt ingen birdieputter ville i. Engzelius roet nervene og avsluttet med 11 strake par, og endte med det på delt 24. plass – ett fattig slag bak kvalgrensen. 

 

Mange vil beskrive avslutningen som bitter, men Q-School har gått over all forventing for Oslo-jenta, som i utgangspunktet meldte seg på Stage 1 tidligere i høst for erfaringens skyld.

 

Nå kan hun vente seg rundt ti starter på neste års LPGA Tour, og vil også være sikret å være høyt oppe på reservelistene i de turneringene hun ikke er direkte kvalifisert.

 

Engzelius var en av tre amatører som endte mellom plassene 21 til 45 som sikrer kategori 17 neste år, sammen med Breanna Elliot og Perrine Delacour. Østerrikeren Marina Stuetz delte 11. plassen, og ble dermed den eneste amtøren som sikret fulle spillerettigheter neste år.

 

– Jeg gleder meg masse til å spille på LPGA. Dette har jeg drømt om lenge. Å få muligheten er helt fantastisk. Nå skal jeg tilbake til Tulsa og ha eksamen tirsdag, sa en henrykt Engzelius til VG etter runden.

 

Overfor Aftenposten innrømmer hun likevel også litt skuffelse over at hun kom til kort med tanke på fulle spillerettigheter.

 

– Det er klart jeg er litt skuffet akkurat nå. Jeg begynte jo å drømme om fulle rettigheter. Når man ikke har hatt én eneste birdie hele dagen, og misser med ett slag, er det litt surt. Men jeg tror jeg blir veldig fornøyd senere, sier hun.

 

Landslagstreneren var på sin side storfornøyd, og med rette.

 

– Marita er ranket som den 150. beste amatørspilleren i verden. Å ta steget derfra til LPGA i et jafs er ikke mindre en fantastisk sier landslagstrener Jonas Lilja som har vært Engzelius caddie gjennom turneringen.

 

De riksdekkende mediene har virkelig sperret opp øynene for 23-åringens prestasjoner denne uken, og både VG, TV2, NRK, Dagbladet og Aftenposten har utfyllende omtaler om Engzelius.

 

Engzelius blir tidenes tredje norske spiller som kvalifiserer seg til LPGA-touren etter Suzann Pettersen og Marianne Skarpnord. Med Engzelius klar for LPGA-sirkuset får Oslo Golfklubb to medlemmer på verdens gjeveste herretour neste sesong. Det synes Suzann Pettersen er stas.

 

– Det er kjempegøy. Både for min egen del og for norsk golf at vi får opp en ny jente på LPGA. Og så er det spesielt moro for meg at hun kommer fra Oslo Golfklubb. Marita har spilt college-golfi USA i fire år og har nok hatt stor nytte av å være her borte. Hun har lært seg tankesettet og sett hva som skal til for å hevde seg, sier Tutta i et intervju med TV2.

 

LPGA-sesongen slår i gang første halvdel av februar neste år i Australia. De neste turneringene spilles i henholdsvis Thailand og Singapore, før touren returnerer til Arizona og amerikansk jord i midten av mars.

 

Engzelius’ sine prestasjoner denne uken gjør at norske golfentusiaster får mange å følge på de store tourene neste år. Espen Kofstad vant tidligere i år sine to første Challenge Tour-turneringer, inkludert finalen og touren sammenlagt, og er med det klar for Europa-touren. Cecilie Lundgreen tok sine to første LET Access-seiere og skal spile Ladies European Tour med Marianne Skarpnord neste år, og Joakim Mikkelsen vil få spilt en rekke turneringer på Web.com Tour i 2013.

 

Gratuler Marita i kommenterfeltet under, eller på vår Facebook-profil!

 

– – – – – – – – 

 

Runde 4

Leverer hun en middels god runde søndag blir det LPGA Tour på Marita Engzelius! 

Marita Engzelius fortsetter å levere varene Q-School-finalen i Florida. Søndag gikk hun nok en runde under par for å holde seg innenfor topp-10 på leaderboardet.

Med fire birdies og tre bogeys, hvorav to av dem kom på par 5-hull, leverte hun et scorekort på 71 slag, som tok henne til fem under par sammenlagt.

Les også: Engzelius i søkelyset

Dermed deler hun 9. plassen sammen med engelske Felicity Johnson, ti slag bak den overlegne lederen Moriya Jutanugarn som leder med seks slag. Engzelius har forøvrig bare tre slag opp til en pallplassering, og samtidig skaffet seg en lyke på fire slag ned til spillerne som ikke sikrer LPGA-kortet.

– Jeg var rolig og avslappet i dag før og under store deler av runden. I dag ga jeg meg selv en hel del sjanser men dessverre rullet ikke alle puttene i. På de fire siste hullene ble jeg plutselig nervøs, men lykkes med å kontrollere mine tanker og fikk tilbake fokus på ett slag om gangen, sier Engzelius eter runden.

Hun er både feltets beste europeer og amatør. Søndag slår hun ut kl. 14.58 norsk tid, sammen med Karlin Beck og Meaghan Francella.

«Ytterlige en fantastisk runde av Marita! Dagens runde spiltes på Champions Course og Marita gikk ut i den nest siste flighten. Med en strålende birdie på det 17. kom Marita inn på 71 slag for dagen og ligger nå totalt -5. 

Jeg går tom for superlativer som kan beskrive det Marita presterer her i Florida. Hun startet dagen med ett greentreff på de fire første hullene og var da +1. Men presis som tidligere runder så viser Marita fantastisk tålmodighet og innstilling som kjennetegner en vinner. Hun gjør umiddelbart birdie på det 5. hullet.  Marita spiller med stor sikkerhet i dag og treffer 14 green, og treffer alle greenene på siste 9.

Marita har tre innspill innenfor tre meter og ligger i snitt 6,4 meter fra flagget på de 14 greenene hun treffer. Selv om hun ble nervøs på de fire siste hullene går hun de på -1 og ligger i snitt 5,3 meter fra koppen på disse hullene. Det viser mental styrke!

Imorgen er siste dagen, målet er klart og arbeidsoppgavene er akkurat som tidligere. Fokus, tålmodighet og glede! Golf er gøy!», oppsummerer landslagstrener Jonas Lilja runden overfor Norsk Golf.

 

 

 

– – – – – 

 

Runde 4

Marita Engzelius varter opp med bunnsolid spill, og er bare to runder unna målet om en plass på neste års LPGA Tour.

Etter å ha innledet turneringen med runder på par og en under par, klinte Oslo-jenta til med tre under par (69) fredag.

Takket være fire birdies og en enslig bogey, klatret hun dermed opp fra 18. plass til en imponerende 5. plass, bare ett slag bak en plass på pallen. Samtidig har hun skaffet seg en liten luke på fire slag ned til spillerne som ikke sikrer LPGA-kortet for neste år. 

Det er med andre ord duket for hennes to viktigste runder i karrieren lørdag og søndag.

– I dag var en fantastisk dag! Under oppvarmingen var ikke følelsen den beste på grunn av dårlige slag. Men etter et par driller på rangen ble slagene bedre. Selv om jeg var litt usikker på noen slag var jeg fortsatt avslappet på første tee. Jeg hadde det veldig gø i dag på banen, og så muighetene i hvert slag. Jeg gjorde fire birdies og et magisk par i dag!, sier hovedersonen selv om runden.

Landslagstrener og Maritas caddie, Jonas Lilja oppsummerer dagen slik:

«Hvilken jente, Marita fortsetter å imponere stor! Etter veldig stabilt spill sluttet hun på 69 i dag. Presis som i går startet hun dagen bra, og var -2 etter 4 hull. Begge hennes birdies er fra innspill som lander innenfor to meter fra hullet.

Marita viser en fantastisk innstilling der hun lykkes med å være avslappet, fokusert og tålmodig. Runden spiltes som i går på Legend i en del vind.

Jeg synes Marita viser en utrolig bra innspilling. Hun er avslappet, fokuser og tålmodig, samtidig som hun hele tiden ser seg selv lykkes med slaget hun har foran seg. Hun treffer 12 greener og er i snitt 6,1 meter fra hullet på de greenene. Det er nærmest så langt i kvalet. Hun har også fire innspill i dag som er innen tre meter fra hullet. Det lyser virkelig av Marita, og man kan så på avstand hvor kult hun synes dette er!

Vi har nå spilte 3 av 5 runder, og målsetningen for morgendagen er den samme: være avslappet fokusert, tålmodig, og se mulighetene. Alt dette med et stort smil! Imorgen går Marita ut i nest siste flight, noe hun ser frem til!»

– – – – – – 

 

Runde 2

Marita Engzelius ligger innenfor den magiske grensen etter to runder av Q-School-finalen.

– Som vanlig sist fra banen, stå på!, skrev landslagstrener Jonas Lilja på Norwegian Golf Team sin Facebook-profil torsdag kveld, med et bilde av Marita Engzelius på en folketom driving range på Daytona Beach i California. Så langt har hun fått betaling for det harde arbeidet.

Oslo-jenta har overrasket mange med å ta seg til finalesteget til LPGA Tour-kvalifiseringen, men har så langt vist at hun kan høre hjemme på dette nivået. Med en solid runde på en under par torsdag klatret hun fra 24.- til 17. plass, og er nå blant spillerne som sikrer LPGA-kortet når uken er omme. 

Engzelius er også feltets høyest plasserte amatør, med neste amatør på 32. plass. Engzelius selv var naturlig nok godt fornøyd etter runden.

– Følelsen på morgenen i dag var bra og jeg så frem til å spille. Merklig nok ble jeg litt spent i starten og slet med å komme inn i rytmen til tross for den gode starten. Jeg la inn mye energi på å slappe av før hvert slag.

– Jeg er fornøyd med puttingen i dag, senket noen lengre putter, og var hele tiden nære hullet på de øvrige. Imorgen får jeg en ny sjans til å finne rytmen, og jeg skal virkelig nyte dagen, oppsummerer hovedpersonen selv andrerunden.

Hun har ni slag opp til lederen Moriya Jutanugarn, som har bygget seg opp en tre slags ledelse i toppen. 

Overfor Norsk Golf oppsummerer landslagstrener og caddie for anledningen, Jonas Lilja Engzelius’ dag slik:

«Ny bra runde av Marita! Hun fikk en kanonstart på dagens runde og var to under etter tre hull. Marita brukte putteren bare tre ganger de tre første hullene, og etter tre hull hadde hun totalt senket 14 meter med putt.

Legend er en helt annen bane mot den åpne Champions. Legends er inne i skogen og har en tykkere rough med mindre greener. Det var fortsatt en del vind i dag, men i dag snudde den mer.

Jeg synes virkelig Marita imponerer her borte. Selv om hun selv synes at hun kjemper i dag så synes jeg som hennes caddie at hun har bra kontroll hele veien! Hun treffer i dag 11 av 14 fairways, 13 av 18 greener og har 30 putter. Marita viser høy spilleintelligens, fighting spirit, og er hele tiden fokuset på sine oppgaver.

Et kval innebærer mange runder og mye tålmodighet. Marita har nå skaffet seg en kanonåpning på turneringen, men nå er det mer trening og siden nullstilling før morgendagen.»

 

– – – – – –

 

Runde 1

Etter en nervøs start begynte Marita Engzelius å finne spillet sitt i Q-School-finalen. Oslo-jenta har bra heng til toppen så langt.

Marita Engzelius tok onsdag fatt på Q-School-finalen i Florida, hvor hun skal forsøke å gi klubbvenninne Suzann Pettersen selskap på neste års LPGA Tour. 

I konkurranse mot flere spillere med LPGA- og Solheim Cup-erfaring, har Engzelius vist at hun langt i fra gjør seg bort på dette nivået – og det med fortsatt rom for forbedring.

Etter en nervøs start med to bogeys på de fire første hullene, fikk hun skuta tilbake på rett kjøl med to birdies på rad på det 5. og 6. hullet. To nye bogeys fulgte på det 11. og 12. hullet, men igjen skulle de bli annulert av to nye birdies.

Dermed ble det en åpningsrunde på par, og en solid 25. plass så langt.

Det gir henne en luke på bare fire slag opp til lederne Kathleen Ekey, Kim Welch og Moriya Jutanugarn.

Vi minner om at det er de 20 beste spillerne etter den femte og avsluttende runden søndag vil sikre kortet på neste års LPGA Tour med kategori 12, mens spillerne fra 21. til 45. plass får kategori 17.

Etter fire runder vil det settes en cut der de 70 beste spillerne går videre. Dermed er Engzelius foreløpig bare ett slag unna spillerne som sikrer LPGA-kortet.

Les også: Varmet opp med Thanksgiving-leir

Engzelius selv var godt fornøyd med å ha holdt nervene i sjekk etter en nervøs start.

– Jeg var litt spent på morgenen, men så virkelig frem til å komme i gang. Fokuset mitt var bra hele dagen, og etter de innledende hullene har jeg vært veldig avslappet noe jeg håper jeg kan forsette med. Driveren fungerte bra i dag, og jernene ble bedre i løpet av runden. Jeg er fornøyd med første dagen, og nå venter trening!

Landslagstrener Jonas Lilja skal følge det norske håpet gjennom hele uken. Han oppsummerer starten hennes slik:

 – Marita kom inn på 72 slag i dag i den harde og utfordrende vinden på Champions Course. Hun startet dagen med to bogeys på de første tre hullene, men etter et strålende slag på det fjerde hullet kom vendingen som skulle a henne tilbake til par.

– Vinden var ganske sterk i dag, noe som gjorde at Marita måtte bruke mange lange køller inn mot green. 9 av 18 innspill ble gjort med femmerjern eller woods. Hun traff 11 av 18 greener, og var 7,1 meter fra flagget på de greenene hun traff. Marita traff 10 av 14 fairways, og hadde 28 putter.

– Jeg synes hun spiller bra golf i dag. Hun kommer sterkt tilbake etter en tøff start, og har vist seg rolig under hele dagen. Nå er det trening som gjelder, og nøkkelen imorgen blir å fortsette å treffe fairway, og komme litt nærmere flagget på greenene, konkluderer Lilja

Les også: Onsdag braker det løs!