Mandag stod de europeiske underdogene mot en sen sluttspurt fra USA for å forsvare Solheim Cup-trofeet i Ohio. Europa tok med seg en 9-7-ledelse til singlematchene, og trengte bare å vinne fem poeng av tolv mulige for å vinne på amerikansk jord for andre gang.

Det var det den finske debutanten Matilda Castren som fikk æren av å banke inn den siste spikeren i kista og sette den avgjørende putten: hun slo seg opp til tre meter fra greenbunkeren på hull 18 og satte par-putten midt i hullet. Noen sekunder senere var 26-åringen omsvermet av nesten hele det europeiske laget.

– Det er vanskelig å beskrive. Jeg skjelver fortsatt. Jeg så på leaderboardet og visste at det kom til å bli en viktig putt. Jeg hadde så lyst til å senke den, og vi leste den perfekt. Jeg er så glad nå, sa Castren til Golf Channel den 18. greenen like etterpå.

(Artikkelen fortsetter under)

Matilda Castren fikk æren av å senke den avgjørende putten for Europa. Her omfavnes hun av Europas avtroppende kaptein Catriona Matthew. (Foto: Getty Images)

Med en ledelse på to poeng spilte kaptein Catriona Matthew flere av sine sterkeste kort tidlig for å sikre poeng opp på tavla raskt og senke skuldrene til lagkameratene som kom etter. Det var en strategi som fungerte utmerket.

Etter at Lexi Thompson om Anna Nordqvist delte den første matchen i en thrillerduell som vekslet frem og tilbake, fulgte Madelene Sagström opp med å slå Ally Ewing 3&2, mens den irske debutanten Leona Maguire gruset Jennifer Kupcho 5&4.

Maguire, som tilbragte 135 uker på toppen av verdensrankingen for amatører fra 2016 til 2018 (!), var Europas største lyspunkt under hele Solheim Cup; hun gikk ubeseiret gjennom hele turneringen og vant til slutt 4,5 av 5 mulige poeng.

(Artikkelen fortsetter under)

Leona Maguire har ennå til gode å vinne på LPGA-touren, men i Solheim Cup var det ingen som var bedre enn henne. (Foto: Getty Images)

To hull bak henne utklasset franske Celine Boutier Mina Harigae 5&4, men de resterende matchene fortsatte å svinge i begge retninger, og amerikanerne så ut til å lansere en siste spurt. I den fjerde matchen tok verdensener Nelly Korda og sikret amerikanernes første seier for dagen, og i matchene som slo ut sent, økte spenningen med stadig flere amerikanske birdier. 

Men innen de rakk å komme dit, kunne historiens første finske Solheim Cup-deltager avgjøre det hele.

– Det var fantastisk å vinne på Gleneagles i Skottland for to år siden, men denne gangen i USA fikk vi virkelig testet oss. Amerikanerne hadde et fantastisk lag i år. De kjempet hardt. Vi senket flere putter enn dem, og vi er heldige som kom seirende ut. Vi er et lag på tolv der alle bidro. Det er ikke én person som vinner, vi trengte alle tolv, sa kaptein Catriona Matthew etter seieren.

Etter to seiere på rad tar hun nå steget ned som Solheim Cup-kaptein. Suzann Pettersen regnes som den største favoritten til å overta sjefsroret, og da Norsk Golf intervjuet henne i november 2019, svarte hun følgende på spørsmål om hun ser for seg å bli Catriona Matthews’ arvtager:

«Ja, det vet jeg at jeg kommer til å bli. Nå kommer det an på «Beanie» (Matthews kallenavn journ. anm) om hun har lyst til å gå for seier nummer to. Jeg er veldig klar. Det er den turneringen som har definert meg som golfspiller.»

Da vil hun i så fall ha mulighet til å bli den første kapteinen noensinne som leder Europa til tre seirer på rad.

Etter mandagens Solheim Cup-seier var fokuset imidlertid bare på her og nå:

– Vi har hatt den beste kapteinen. Det har vært en glede å være en del av dette talentfulle laget. Vi kom hit uten noe støtte fra publikum og vant. Jeg er så stolt av jentene, sa Tutta til Golf Channel etter å ha vært med som visekaptein til Ohio.

(Artikkelen fortsetter under)

Suzann Pettersen er nå favoritt til å overta kapteinsbindet etter Catriona Matthew. Her diskuterer hun med Bubba Watson, som var med i det amerikanske Solheim Cup-støtteapparatet. (Foto: Getty Images)

På grunn av koronarestriksjonene var tribunene nesten blottet for europeiske tilskuere i Solheim Cup. Det gjorde kampen om seieren ekstra tøff:

– Å komme hit under disse forutsetningene og forsvare seieren på amerikansk jord er så stort. Vi hadde bokstavelig talt tolv spillere og støtteapparatene våre som heiet på laget. Det har vært en glede å være her, sier Tutta.

Etter at Matilda Castren avgjorde matchen mot Salas fortsatte de resterende lagene ute på banen å fullføre sine matcher. Mens europeerne bare gledet seg til å kunne smake på sjampisen som allerede flommet på Inverness Golf Club, vant USA fire poeng på rad, før danske Emily Kristine Pedersen beseiret Danielle Kang (som hadde Pedersens kjæreste som caddie!) i den aller siste matchen. Dermed vant Europa til slutt 15-13.

Neste Solheim Cup spilles på Finca Cortesin i Andalucia i Spania i 2023. Det er imidlertid ikke lange ventetiden til neste duell mellom Europa og USA: 24. september braker nemlig Ryder Cup endelig løs på Whistling Straits i Wisconsin. Der blir Viktor Hovland tidenes første nordmann med i turneringen.

Vi tar gjerne mot en reprise fra denne uken!

Høydepunkter