«Mudballs»

Gjørme på golfballen? Slik påvirker det ballbanen din

Våren er ofte våt i Norge og da øker forekomsten av «gjørmeballer» i sesongstarten. Men hvordan påvirker gjørmen golfslaget ditt? Om du lurer har heldigvis Ping gjort forskningen. 

«Mudball», eller gjørmeball, forekommer ekstra ofte om dagen. Men hvordan påvirker det ballflukten din?
Publisert Sist oppdatert

Endelig er sesongstarten ordentlig på vei. De siste ukene har flere tusen nordmenn nærmest løpt ut på golfbanene for å spille på norsk gress igjen. 

Men som mange har merket, er den norske våren ganske våt. På grunn av snøen som smelter og regnet som faller, blir golfbanene ofte både gjørmete og myke. I tillegg til at skoene ofte blir litt fuktigere enn normalt, skaper det også andre utfordringer. 

En av dem er «mudballs» – også kjent som gjørmeballer på godt norsk. 

Som golfer vet man at det tykke laget med våt jord og leire påvirker ballflukten, men det er få som vet akkurat hvor mye det påvirker. 

Heldigvis er det noen kunnskapsrike folk hos utstyrsleverandøren Ping som har gjort forskning på dette, og deretter publiserte rapporten «The Science of Mud Balls (and predicting their flight)»

Golfskolen-Jonas gir deg gjørmeball-tips lengre ned i saken!

Forfatteren, Dr. Paul Wood, har jobbet som visepresident i forsknings- og utviklingsteamet til Ping siden 2005. Før det tok han en doktorgrad i matematikk på universitetet i St. Andrews. 

Wood rigget opp en robot-arm med et firer-jern i «hånden», og en svinghastighet på 95 mph. Ifølge Trackman tilsvarer det gjennomsnittet for en PGA-tourspiller, men funnene i testen er relevante for alle som spiller golf i bløte forhold. 

Stor påvirkning

Det første Ping forsket på var hvor mye ballen skrudde sideveis dersom det var gjørme på én av sidene. Resultatene var slående. 

Om gjørmen dekker hele høyresiden av ballen, lander den gjennomsnittlig 25 yards (omtrent 23 meter) til venstre for siktepunktet. Er hele venstresiden dekket, går ballen 30 yards (omtrent 27,5 meter) til høyre i gjennomsnitt. 

Det er greit å ha i bakhodet om du står midt i fairway og prøver å finne greenen på andreslaget ditt.

Standard deviasjonen (den svarte stripen) er stor, men funnene er fremdeles beskrivende.

Over 60 meter forskjell

Sideveis skru er selvfølgelig en viktig faktor, men lengde er vel så viktig. Det er ikke noe hemmelighet at ballen flyr kortere om den er dekket av gjørme, men i hvilken situasjon påvirkes ballen mest? 

I forsøket slo Pings robot-arm en ren ball med fire-jernet 220 yards (202 meter). Den ble også testet med en ball som hadde flere forskjellige «gjørmekombinasjoner»: overalt, bak, foran, over, under, høyre og venstre. 

De tre som hadde størst påvirkning på lengden var overalt, bak og under. En ball som er 100 prosent gjørmedekket skjer ikke ofte, men å at det er gjørme mellom ballen og køllehodet kan skje. I forsøket mistet robot-armen hele 70 yards (64 meter) i carrylengde.

Det er tydelig hvilke tre «gjørmeforhold» som har mest å si.

 – Med gjørme på baksiden eller undersiden av ballen, treffer køllen gjørmen før ballen, og – ikke overraskende – gjørme er ikke bra for energioverføring. Selv når gjørmen ikke kommer i veien for køllen, er ballhastigheten lavere, noe som skyldes at noe av energien i køllehodet går med til å akselerere gjørmen i stedet for ballen, skriver Wood i forskningsartikkelen

«Mudball»-Tips fra Golfskolen-Jonas

Er du ute og spiller på norske baner nå, må man regne med å få en gjørmeball i ny og ne. Det er uansett veldig kjipt å komme frem til ballen og se at den er dekket med jord og leire. 

Skulle dette skje med deg er det viktig å huske at dette er en del av spillet, men ikke la det påvirke deg altfor mye. Husk, det er kun et slag!

Når du skal slå er det noen ting som kan være bra å være klar over:

1: Ta en kølle ekstra! Ballen vil som regel gå kortere enn til vanlig. Har du leire på ballen der hvor du skal treffe ballen ville jeg vurdert å ta to køller ekstra.

2: Juster siktet ditt! Hvis du har leire på venstre side av ballen vil ballen mest sannsynlig skru en del til høyre og omvendt hvis du har leire på høyre side. En enkel regel her er at justere siktet (omtrent 10 meter) i den retningen som leira sitter på ballen. Det vil si er det leire på venstre side, juster dit sikte litt ekstra til venstre!

Hva bør man gjøre for unngå gjørmeballer?

Den aller beste måten å unngå gjørmeball-situasjonen er ved å ta reglene til hjelp. Dersom golfklubben har innført lokal regel om ballplassering den dagen du spiller, bør du bruke den så mye du kan. 

Marker ballen, plukk den opp, vask den og legg den tilbake igjen innenfor lengden reglene tilsier (en køllelengde eller et scorekort er vanligst).

Selv om klubben ikke har innført lokal regel om ballplassering den aktuelle dagen, kan du fremdeles spille med ballplassering – forutsatt at du og spillepartnerne dine blir enige om dette på forhånd, ikke underveis i runden, og at dere spiller etter det som står i mal lokal regel E-3 (Model Local Rule E-3). Dette gjelder kun for selskapsrunder, ikke turneringsrunder. 

– Det er faktisk lov til selv å innføre lokale regler i selskapsrunder dersom forholdene tilsier det, men de må være slik de er formulert i malene. Om man spiller etter reglene på riktig måte vil selskapsrunden fremdeles være handicaptellende, sier Thore Wilhelmsen, regelansvarlig i Golfforbundet. 

Det tredje alternativet er å ikke spille en handicaptellende runde. Da kan man gjøre «hva man vil», forklarer Wilhelmsen. 

Dette er en situasjonen mange er i om dagen. Bruk reglene, og hodet, for å minimere skaden ved gjørmete ball.
Powered by Labrador CMS