Golfbanen er mer enn bare en golfbane

Gamle Fredrikstad Golfklubb et fremtidsrettet golfanlegg. Et dansk forskningsprosjekt har satt klubben under lupen som et flerbruksanlegg.

Publisert

Tekst og foto: Lars Otto Bjørnland

Nært beliggende byens sentrum og marka har golfbanen et sjeldent stort potensiale for å bli mye mer enn bare et grøntareal for golfspillere. Bare fire år etter at det første spadestikket ble gjort i 2010 og to års spill fremstår Gamle Fredrikstad GK som en perle ved Kongsten Fort utenfor Gamlebyen.

I våres var to representanter fra Universitetet i København på studiebesøk i Fredrikstad. Forskningsprosjektet går ut på å utføre en mulighetsstudie for utvikling av multifunksjonalitet på golfbaner. Fem nordiske golfbaner er med i studiet – Gamle Fredrikstad GK som eneste norske.

Det er den Skandinaviske forskningsstiftelsen (STERF) som i hovedsak finansierer prosjektet. Norges Golfforbund ønsker også å engasjere seg i spørsmål knyttet til multifunksjonelle golfbaner.

Samarbeid er viktig

– Gamle Fredrikstad GK er ikke som sådan spesielt multifunksjonell, men den har en unik plassering tett på byen og meget tett på en rekke andre fasiliteter, som med fordel vil kunne utnyttes såfremt det etableres et samarbeide mellom golfbane, kommunen og øvrige aktører i området – som for eksempel idrettsanlegg og turistattraksjoner, forteller seniorforsker Ole Hjorth Caspersen fra Københavns Universitet.

Sammen med seniorrådgiver Anne Mette Dahl Jensen saumfarte de golfanlegget og omgivelsene under et besøk før sommeren.

Hjorth Caspersen understreker at det er begrensende muligheter innenfor selve golfanlegget grunnet arealets størrelse. Det unike er imidlertid stier og lysløype til øvrige naturområder som enten er direkte knyttet til banen eller ligger tett på anlegget. At anlegget ligger bare ti minutters gange fra Gamlebyen og det dobbelte fra Fredrikstad sentrum, gir mange fortrinn som kan utnyttes.

Spesielt nærheten til Gamlebyen ser seniorforskeren på som spesielt sjeldent. Gamlebyen var i fjor den tiende mest besøkte turistattraksjonen i Norge og er Skandinavias best bevarte festningsby. Den ble grunnlagt i 1567 og har rundt 350 fastboende. I Gamlebyen finnes et stort utvalg av butikker, kafeer, restauranter, gallerier og museer.

– Banens beliggenhet i forhold til byen og andre attraksjoner gir mulighet for andre aktiviteter enn golf og dermed blir et besøk interessant for hele familien. Kanskje vil også oppholdet strekke seg over mer enn en dag eller to, påpeker Ole Hjorth Caspersen. Han understreker at det er mange golfklubber som gjerne skulle vært i samme situasjon som Gamle Fredrikstad GK. Få golfanlegg ligger i et område med større utviklingspotensiale.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALLSIDIG: Mange aktiviteter både på og like utenfor Gamle Fredrikstad GK. (Foto: Lars Otto Bjørnland/Norsk Golf)

Kommune med stor velvilje

Gamle Fredrikstad GK består av en 18 hull mesterskapsbane og ni hull ”Pay & Play” (det vil si at man ikke trenger være medlem i en golfklubb for å spille banen). I år implementerte man også fotball-golf på 9-hullsbanen. En lønnsom økonomisk investering som allerede gir avkastning og som medfører besøk av grupper som aldri har vært på en golfbane tidligere.

Golfanlegget inngår i det Fredrikstad kommune har gitt betegnelsen ”Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad”. Arealene har tidligere vært eid av forsvaret, men eies nå av kommunen. Uten kommunens positive velvilje og gunstige leieavtale ville det neppe blitt golfbane. Golfbanen er et godt eksempel på ”offentlig/frivillig” samarbeid.

Det er Bøckmann Eiendom anført av brødrene Edgar og Gunnar Bøckmann som i hovedsak har stått for finansieringen gjennom selskapet Fredrikstad Golfpark AS, som er et ideelt selskap som ikke har anledning til å tjene penger. Selskapet skal avvikles på sikt og den dagen lånene er tilbakebetalt vil golfklubben overta hele anlegget vederlagsfritt. I dag tilhører 51 prosent av aksjeposten Gamle Fredrikstad GK mens Bøckmann Eiendom AS eier resten.

– Tilbakemeldingene er positive og vi er stolte av banen. Under Titleist Tour (eliteturnering for juniorer) i midten av august høstet vi mange godord. Banen er ung og trenger ennå tre år på å få satt seg, men potensialet er stort. Et stort pluss er at den ligger i et område med stort befolkningsgrunnlag og det er mange barn og unge i rimelig nærmet. Tar du gratisfergen mellom Tollbodplassen og Gamlebyen er det gangavstand fra sentrum. Vårt nærområde er på begge sider av Glomma samt Kråkerøy, og geografisk sett innenfor kommunegrensene ligger vi på motsatt side av Onsøy GK og Hankø & Huseby GK, forteller klubbens daglige leder Lars Petter Brovold.

I dag har Gamle Fredrikstad GK sitt klubbhus og administrasjon i bygget til Fredrikstad Motell & Camping – nesten vegg i vegg med Kongstenhallen som består av fem innendørs håndballbaner, svømmehall og 50 meters utendørsbasseng. Når det gjelder klubbhuset mener seniorforsker Ole Hjorth Caspersen at man står overfor noen utfordringer. Klubbhus, restaurant og motell bør markedsføres i større utstrekning, men det vil kreve enkelte fysiske forbedringer for å løfte standarden.

Mangfoldig aktivitetstilbud

Mangfoldet av aktivitetstilbud rundt Gamle Fredrikstad GK er stort: Rett ved Kongsten fort og parallelt med 9-hullsbanen har Fredrikstad Bueskyttere sitt uteanlegg. Ved hull 16 på hovedbanen har Fredrikstad Ridesenter sitt anlegg. Fredrikstad Kings i amerikansk fotball trener på Kongsten. Det samme gjør Kongsten Idrettsforening som driver med fotball for yngre spillere. Og en drøyt sju kilometer lang lysløype har start og mål ved klubbhuset. En drøy kilometer fra golfbanen finner man Regimentsmyra skytepark hvor sju klubber er tilknyttet anlegget. Et par kilometer sør for golfbanen ligger Gansrødbukta fuglereservat på Øra. Et naturbeskyttet området som tiltrekker seg et stort antall fugleinteresserte fra inn- og utland.

– Siste tilskudd på aktivitetslisten er en sykkelløype på 7,2 km med start og innkomst ved klubbhuset. En kort del av løypa får på banens transportveier mens den primært vil gå i terreng. Dette er et samarbeidsprosjekt med Fredrikstad kommune og vi regner med at den vil bli utrolig populær. På sikt håper vi også at transportveiene på tre kilometer blir asfaltert slik at det kan komme rullestolbrukere til gode. Et meget populært tiltak er vi vinterstid lager oppkjørte langrennsløyper rundt om på golfanlegget. Det hele gjøres for å skape et multifunksjonelt golfanlegg, forteller head greenkeeper Agne Strøm.

Og han fortsetter:

– I hele planleggings- og byggeprosessen har vi tatt hensyn til miljøet. Nærheten til fuglereservatet gjør at det skapes et yrende dyre- og fugleliv rundt oss. Det skal tas vare på. Det må innrømmes at det er utrolig morsomt å følge fugler som hekker, fasaner som vandrer rundt på gresslettene og flokker av ender som koser seg i de mange vanndammene og bekkene som preger golfbanen.

Gamle Fredrikstad Golfklubb ønsker å fremstå som en inkluderende klubb med åpne dører. En folkelig golfklubb med et tilbud for alle. I så henseende er golfanleggets beliggenhet fremtidsrettet med et stort utviklingspotensiale.

Powered by Labrador CMS