Med en ledelse på åtte slag før siste runde skulle det mye til for at Andreas Halvorsen ga fra seg seieren i NM på Miklagard. 24-åringen sikret ledelsen allerede på torsdag med banerekord på 64 slag, og med runder på 67 og 66 slag fredag og lørdag handlet det bare om å komme i mål søndag.

Bakfra kom imidlertid Bård Skogen (Haugaland GK) i en rasende fart: han startet med tre birdier tidlig i runden for å redusere avstanden til toppen med tre slag, og da Halvorsen gjorde bogey på hull 9, var ledelsen halvert.

– Jeg synes det var vanskelig å starte dagen med en så stor ledelse. Det var vanskelig å finne en balanse mellom å prøve å gjøre birdier og å prøve å ikke gjøre feil, sa Halvorsen til Norsk Golf etter runden.

Halvorsen kontret med birdie to hull senere, men da Skogen gjorde to nye birdier på 13 og 15, var luken opp til toppen på bare tre slag med tre hull igjen å spille. Men nærmere skulle han ikke komme. Halvorsen svarte med birdier på hull 16 og 18 for å gå til 21 under par sammenlagt – nøyaktig samme vinnerscore som i NM på Holtsmark i fjor.

– Etter hull 16 følte jeg at «nå er det vanskelig å tulle det til», sier Halvorsen.

Dermed fikk han sin revansj etter å ha gått i lederball i NM  i fjor. Den gang han falt ut av pallen etter en skuffende avslutning.

– Det er veldig gøy. Det har vært slitsomt å lede etter hver runde. Jeg har tenkt på det hele uken at det hadde vært gøy å vinne. Å endelig ha gjort det er kult.

– Jeg slo helt ok og spilte sånn som jeg trengte. Men Bård spilte bra, og jeg satte ikke så mange putter, så det ble nærmere enn jeg hadde håpet, sier Halvorsen til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under vinnerintervjuet med Halvorsen)

Til tross for den raske starten på runden følte Skogen at han egentlig aldri klarte å true Halvorsen ordentlig:

– Jeg følte jeg burde gjøre enda flere birdier tidlig for å ha en ordentlig mulighet. Jeg hadde håpet på enda litt tøffere forhold i dag, slik at det var mer som kunne skje, sier Skogen til Norsk Golf.

Han endte på andreplass alene fem slag bak Halvorsen, mens Mats Ege (Stavanger GK), som har dominert på Garmin Norgescup frem til nå, tok bronseplassen på elleve under par. Ett slag utenfor pallen havnet fjorårsvinner Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK), som dro rett fra Tokyo-OL til Miklagard og startet NM med en skuffende runde på hele 77 slag. Men fra fredag til søndag var det ingen som spilte bedre enn ham.

(Artikkelen fortsetter under)

Andreas Halvorsen klarte å holde Bård Bjørnevik Skogen på avstand. (Foto: Benjamin A. Ward / Norsk Golf)

Andreas Halvorsen har gått en helt annen vei enn de andre norske proffspillerne som forsøker å få sitt internasjonale gjennombrudd.

Han flyttet alene til USA allerede som 16-åring ved golfakademiet Tom Burnett Golf Academy i Florida, men valgte å ikke gå college og heller kaste seg rett ut i profftilværelsen. De siste årene har han som eneste nordmann konkurrert på den søramerikanske PGA-touren, hvor han står med elleve topp-10-plasseringer i karrieren. Hans beste sesong til nå var i 2019 da han endte på 11.-plass på touren sammenlagt og også debuterte i majorturneringen U.S. Open på Pebble Beach sammen med sin gamle landslagskompis Viktor Hovland. 

(Les også: Den lange veien hjem)

24-åringen forsøker fortsatt å kvalifisere seg til Korn Ferry-touren, nivået under PGA-touren, men korona-pandemien har gått ekstra hardt utover turneringsprogrammet på PGA Tour Latinoamerica, hvor det bare har blitt spilt åtte turneringer det siste året. Dermed har Halvorsen vært avhengig av spill på diverse minitourer, oppsparte midler, sponsorer og hjelp fra familien for å få det til å gå rundt.

Da kommer søndagens seiers sjekk på 200 000 kroner ekstra godt med!

– Det har absolutt vært en reise jeg har nytt. Det er vanskelig å si hva som har vært lurt med tanke på college og det greiene der, men for min del har det fungert bra, og jeg føler jeg har litt progresjon etter hvert som årene går. Det har vært en veldig bra reise, sier Halvorsen til Norsk Golf.

Nå gleder han seg til å feire sin første kongepokal:

– I dag blir det nok mye øl!

(Artikkelen fortsetter under)

Halvorsen rettet en stor takk til moren sin etter seieren på Miklagard. (Foto: Benjamin A. Ward / Norsk Golf)

Neste viktige turnering for Halvorsen blir i september i det som er det første av totalt tre steg i Korn Ferry Tour-kvalifiseringen. Deretter starter PGA Tour Latinoamerica-sesongen i november – forhåpentligvis med et litt mer velfylt turneringsprogram enn det har vært til nå.

Men aller helst håper Halvorsen på å slippe og spille og heller ha Korn Ferry Tour-kortet i baklomma.

I dameklassen av NM var det hjemmehåpet Julie Boysen Hillestad som stakk av med seieren med ett slags margin etter en sterk birdie på det siste hullet. Hun vant kongepokalen med ett slag over Fana-junioren Mia Sandtorv Lussand og tre slag foran bronsevinner Karoline Stormo.

NM 2022 spilles på Gamle Fredrikstad GK. Neste Garmin Norgescup-turnering spilles på Nøtterøy GK fra 4. september, men innen den tid er det duket for juniorenes norgesmesterskap på Salten GK for første gang fra 14. august.

NB! Det ble også spilt NM for funksjonshemmede og døve på Miklagard denne uken. Fredrik Fjæraa (Gamle Fredrikstad GK) vant turneringen overlegent med -2, 25 slag foran Kent Daniel Danielsen (Miklagard GK). Deretter fulgte André Toth (Atlungstad GK) på den siste pallplassen. I NM for døve var Ole Theodor Sponberg (Vestfold GK) med som eneste deltager og vant med +33.

Foto: Benjamin A. Ward / Norsk Golf

Resultater NM herrer