Golf og marginer. Vi hører om det så ofte. Fredag fikk Kofstad nok en gang erfare nettopp det på verst tenkelig måte. Losby-golferen har misset med ett og to slag de to siste gangene han har spilt Q-School.

 

Under fredagens sjette og avsluttende runde på PGA Catalunya Resort gjentok historien seg igjen. Landslagstrener Øyvind Rojahn, som har fulgt Espen tett hele uken, spådde til Norsk Golf før runden at Espen var avhengig av en runde på en eller to under par for å klare seg. Det skulle han vise seg å få rett i.

 

Kofstad spilte tidvis imponerende golf, men så var det denne putteren da, som har gitt ham hodebry store deler av sesongen. Kofstad slet med å konvertere de gode birdiemulighetene han ga seg selv, og som det så ofte skjer når man sliter med å senke putter, smitter det over i andre deler av spillet.

 

Les også: Espens dystre puttestatistikk

 

Med tre bogeys fra hull 9 til 14, så det mørkt ut. Han trengte tre birdies på de fire siste for å sikre norsk deltagelse på europatouren også neste år. Det ble med to.

 

Kofstad hadde muligheten på det siste hullet fra syv meter, men måtte dessverre nøye med en toputt.

 

– Vel, det sugde, konstaterte Kofstad på sin Twitter-profil etter runden, før han skriver videre:

 

– 12 måneder med motgang nå, kanskje på tide at det snur snart og hardt arbeid faktisk betaler seg.

 

Kort tid etter svarte Suzann Pettersen med noen trøstende ord fra Mexico:

 

– Fortsett og jobb hardt! Hold hodet hevet, skriver hun.

 

En av de som fulgte det nervepirrende dramaet var Henrik Bjørnstad. Han har selv opplevd hvor utmattende det er å kjempe om arbeidsplassen.

 

– Det har vært veldig spennende å følge Espens spill i kvalet de siste dagene, og da spesielt spennende i dag! Det så lenge bra ut, men det ble dessverre noen bogeys for mye på de 10 siste hullene. Jeg har selv spilt mange kval, og vet hvor psykisk tøft det er. Det er en enorm påkjenning. Jeg føler med Espen og skuffelsen han må ha nå, sier Bjørnstad til Norsk Golf, og krysser fingrene for et sterkt comeback i 2014.

 

– Når han får noen dager på å fordøye den verste skuffelsen kan han begynne å se fremover igjen og legge en plan for 2014-sesongen. Espen slår sterkt tilbake, det er jeg trygg på!

 

 


 

Runde 5

 

Sterk avslutning hjelper ikke når det svikter underveis på runden. Det gikk ikke veien for Kofstad.

 

 

Golf og marginer. Vi hører om det så ofte. Nå står Kofstad utenfor European Tour med ett fattig slags margin. 

 

Det ble for mange putter i dag. Altfor mange, rett og slett. Kofstad briljerte tid tider fra tee og har slått noen strålende jernslag. Det var en skuffet og litt frustrert Kofstad som måtte konstatere at drømmen om European Tour 2014 var over. 

 

– 12 mnd med motgang nå, kanskje på tide at det snur og hardt arbeid faktisk betaler seg…, skriver han på Twitter.

 

Vendepunktet på runden, i negativ forstand, kom på hull 9 og 10. Akkurat som i går gjorde han bogey på begge. Da la han enormt press på seg selv foran avslutningshullene. Han har vist at han er en mester på 15-18. Det ble birdie, nesten så vi kunne annonsert det, på 15 og 17. På 18 stod han foran en 7 meters putt for å redde sesongen. 7 meter som skulle avgjøre arbeidsplassen for 2014. Det ble for mye å håpe på. Prosentsjansen for å klare den er liten. 

 

Med et par spillere igjen på banen ligger Kofstad på 28.plass. Realistisk sett er det kun to som kan falle ned på samme score, og det holder ikke. 

 

Vi kommer tilbake med reaksjoner på Kofstads innsats senere i dag.

 

 


 

Runde 5

 

Fredag blir årets viktigste dag for norsk herregolf.

 

Det er duket for nok en nervepirrende avslutning på finalesteget i European Tours Q-School-finale for Espen Kofstad. De to siste gangene han spilte turneringen i 2010 og 2011 endte han med å misse kvalgrensen med henholdsvis ett og to slag.

 

Nå ligger han helt på vippegrensen igjen med 18 hull gjenstående hull.

 

Etter en sliterunde på par onsdag, var Kofstad tilbake under par igjen i torsdagens femte og nest siste runde. Det kan han takke et fantastisk jernslag på det siste hullet for.

 

Etter fire enkle par på starten av runden, dro Kofstad på seg dagens første bogey på sitt femte hull for dagen, etter å ha slatt utslaget i vannet på par-3-hullet. Heldigvis kunne han droppe i greenkanten, noe som tillot ham å toputte for bogey.

 

To hull senere kom et av dagens store høydepunkt. Inne på green på to på par-5-hullet senket han sin eagleputt fra åtte meter, og var plutselig en under par for dagen,

 

Kofstad slet kraftig fra tee til green under den fjerde runden, men slo bedre fra tee torsdag. På hull kom imidlertid en glipp, der driven gikk langt ut i skogen til høre. Det hele endte med en bogey, etter at han bare måtte spille seg ut i fairway fra skogholtet.

 

26-åringen fortsatte fallet ned leaderboardet med en ny bogey, etter å ha treputtet hullet etter.

 

Det svingte mye frem og tilbake for Kofstad på torsdagens runde. På sitt 12. hull for dagen senket han kontant en birdieputt på fem meter, men to hull senere kom dagens fjerde bogey etter en misset enmetersputt. Det var heldigvis også den siste.

 

26-åringen svarte umiddelbart, takket være litt magi med wedgen fra roughen. Med et lett birdie på det 15. par 5-hullet var han tilbake på par for dagen.

 

På det siste hullet var Kofstad fortsatt på par for dagen. Etter å ha slått driven i fairwaybunkeren til venstre, viste han samtidig dagens første tegn på frustrasjon. Kofstad samlet seg imidlertid mesterlig, og slå bunkerslaget fra 170 meter opp til bare 30 centimeter unna hullet, og en ekstremt viktig birdie på det siste hullet – både med tanke på leaderboardet, og følelsen han tar med seg ut fra runden.

 

Dermed ligger han åtte under par sammenlagt, og en foreløpig delt 25. plass mens en del spillere fortsatt er ute på banen. Det er nettopp de 25 beste som sikrer en kategori på European Tour 2014.

 

Spanjolen Carlos del Moral leder turneringen overlegent. Han ligger i skrivende stund 20 under par, seks slag foran sine nærmeste konkurrenter.

 

 

 


 

 

Runde 4

 

Etter tre strake runder under par, ble det en slitedag for Espen Kofstad i fjerde runde av Q-School-finalen. 26-åringen gravde dypt og ligger akkurat på kvalifiseringsgrensen.

Espen Kofstad ligger fortsatt på syv under par når to runder gjenstår av årets Q-School-finale. Det holder til en delt 25. plass så langt, og akkurat på vippegrensen til spillerne som får en kategori på European Tour 2014.

 

Kofstad startet dagen oppe på 11. plass, og hadde en god start på runden med en bra up and down for par på åpningshullet. På det neste hullet ble det et enkelt par, før han skulle tape slag på hull 3 og 4.

 

På hull 3 la han seg opp på andreslaget, og hadde bare 90 meter med wedgen inn til flagget. Men Espen feilbedømte lengden, og slo wedgen 15 meter over pinnen og nesten i vannet. Pitchen tilbake fikk ikke stor nok fart, og Kofstad klarte ikke å sette tometersputten for å forhindre dagens første bogey.

 

Hullet etter førte en dårlig drive til at han bare måtte pitche seg ut på fairway på andreslaget. Derfra brukte han tre slag for dagens andre bogey.

 

Der stoppet heldigvis også blødningen.

 

Dagens første birdie kom omsider halvveis i runden. Etter å ha måttet jobbe hardt for parene, klarte han endelig å konverte en birdiemulighet på hull 9. Fra 210 meter satte han femmerjernet bare fire meter unna koppen, og putten var midt i.

 

Det skulle bli noen nervøse øyeblikk de neste hullene. På hull 10 reddet han en viktig par-putt fra en drøy meter, på hull 13 redder han et viktig par fra 4 meter etter en svak pitch, og på hull 15 setter han en ny viktig par-putt fra fire meter.

 

På hull 17 ble det endelig fugl igjen. Innspillet fra 160 meter la seg en meter unna hullet, og Espen var sikker som banken med putteren i hånda. Endelig tilbake på par for dagen, som også skulle bli sluttscoren.

 

– Sjokkerende runde fra tee til green, gjorde det bra som klarte å redde meg rundt på par, skrev Kofstad på Twitter om runden.

 

Dermed er alt duket for nok en thrilleravslutning de to siste rundene på PGA Catalunya Resort. De to gangene han har spilt her tidligere, har han misset kval-grensen med henholdsvis ett og to slag. Kofstad må nok tilbake under par igjen de to neste rundene for å havne på trygg grunn.

 

For øyeblikket har han fire slag opp til topp-10, og syv opp til lederen Carlos Del Moral fra Spania.

 

Norsk Golf følger rundene direkte hull for hull. Les de fortløpende oppdateringene her

 

 


 

 

Runde 3

 

Espen Kofstad gjorde et byks oppover leaderboardet i tirsdagens tredje runde av Q-School-finalen i Spania. Han er bare tre slag bak teten etter halvspilt turnering!

Men viktigst av alt er det at Kofstad nå har kommet seg på riktig side av kvalifiseringsgrensen. Det er de 25 beste som sikrer kortet på European Tour neste sesong.

 

Kofstad ligger så langt syv under par sammenlagt, ett slag foran de ni spillerne som deler 11. plassen, og to foran de seks spillerne på delt 20. plass.

 

– Jeg spiller bra, og det meste føles stabilt. Jeg er ganske fornøyd med hvordan jeg ligger an, konstaterer Kofstad til Norsk Golf kort tid etter runden.

 

For andre dag på rad fikk 26-åringen en god start på runden med birdie på åpningshullet. Han var imidlertid tilbake på par med dagens første bogey på hull 15. Det skulle heldigvis også bli hans siste for dagen.

 

Med tre birdies og resten par i innspurten hoppet han 20. plasser oppover til en sterk 11. plass, bare tre slag bak lederne James Morrison (England) og Jens Dantorp (Sverige).

 

Skandinavia er foreløpig representert med to svensker og en danske blant topp-5.

 

Kofstad sin 67-runde var en av dagens tredje beste runde på PGA Catalunyas Tour Course. Det smakte spesielt godt i krevende vindforhold.

 

– Det blåste en god del, så det var viktig å flighte ballen fra tee og inn mot green, sier Kofstad.

 

Som eneste nordmann med i feltet, står Norge i fare for å ikke ha noen spillere med full kategori på European Tour i 2014 for første gang på åtte år. Det presset bærer heldigvis spillet hans ikke noe preg av.

 

Det er ennå ikke sluppet noen starttider for onsdagens runder. Landslagstrener Øyvind Rojahn er på plass i Spania, hvor han følger Kofstad tett. Rojahn vil oppdatere Kofstads spill på de tre siste rundene fortløpende, hull for hull. Oppdateringene vil publiseres her på norskgolf.no!

 

 


 

 

Runde 2

 

Espen Kofstad leverte sin andre strake runde på to under par, og ligger godt plassert når fire runder gjenstår av Q-School-finalen i Spania.

 

Losby-golferens spill så langt i europatourens kvalifiseringsfinale lover godt for fortsettelsen de fire neste dagene.

 

Mandag gikk han sin andre strake runde på to under par – denne gang på den noe lettere Tour Course. 68-runden tok ham 13 plasser oppover leaderboardet til en delt 31. plass.

 

Kofstad fikk en perfekt start på dagen med to birdies på rappen. Dessverre ble disse annulert fire hull senere med en lei dobbelbogey.

 

Les også: – Vet jeg hører hjemme på Europa-touren  

 

Derfra og inn var det imidlertid «smooth sailing». Med to birdies og resten par i innspurten sørget han for en god avslutning på runden.

 

Han ligger nå bare ett slag utenfor topp-25 som sikrer en plass på European Tour i 2014. Det er fortsatt tettpakket i toppen, og hele 14 spillere deler 17. plassen slaget foran Kofstad. Samtidig har han kun to slag opp til topp-10.

 

Amerikaneren John Hahn leder på ti under par.

 

Det skal spilles seks runder. Cuten settes først etter onsdagens fjerderunde.

 

 

 

Tallene bak andre runde

 

132 – antall slag etter 36 hull av lederen John Hahn

 

10 – antall slag han er under par

 

2 – Hahn’s luke på toppen av leaderboardet

 

66 – Den laveste runden så langt på den vanskelige Stadium Course (John Hahn)

 

11 – Antall nasjoner representert i topp-10 på leaderboardet (4 engelskmenn, 3 svensker, 1 amerikaner, 1 argentiner, 1 australier, 1 danske, 1 franskmann, 1 ire, 1 fra Paraguay, 1 skotte og 1 sør-afrikaner)

 

3 – Tidligere europatourvinnere i topp-10 (Richard Finch, Alastair Forsyth, Michael Jonzon)

 

1 – Tidligere Ryder Cup-spiller i topp-10 (Oliver Wilson, 2008)

 

64 – Laveste score på Tour Course (Jens Fahrbring)

 

80 – Spillere under par

 

31 – Høyeste posisjonen til beste amatør (Callum Shinkwin)

 

3,33 – Snittscore på Stadium Course sitt vanskeligste hull på andrerunden (par-3 på 190 meter)

 

28 – Antall slag mellom første- og sisteplassen

 

 


 

 

Runde 1

 

Alvoret har begynt. Kofstad gjorde sine saker bra på den vanskeligste banen.

 

Kofstad meldte på Twitter i går at han var klar til kamp.

 

– Q-School i morgen! Skaden er borte, jeg kan trene ganske godt og føler at spillet er klart for de neste seks dagene.

 

-2 på Stadium Course er en fin start som gir 44.plass. Det ble mye rødt og blått på scorekortet. 3 x bogey og 5 x birdie vitner om variabelt spill. Tour Course har vist seg å være den letteste banen. Av de 27 beste etter 1.runde gikk bare fire på Stadium Course. Det kan bli helt avgjørende for Kofstad å score bra også på den vanskeligste banen så det var en oppløftende første dag i Spania.

 

Leder gjør franskmannen med det velklingende navnet Edouard Espana. -8 er drømmestart, nå må det følges opp i morgen. Rutinerte Richard Finch er en av flere spillere på -6. Der finner vi også svenske Jens Dantorp som med det ble dagens beste på Stadium Course. Kofstads kompis Joel Sjöholm har fått en marerittstart med +5. 27 spiller gikk på -4 eller bedre.

 

I morgen starter Kofstad klokken 09.50.

 

 

European Tours nøkkeltall fra første dag.

 

62 – Edouard Espanas utrolig åpningsrunde da han temmet Tour Course.

0 – Antall bogeys for franskmannen på første dag.

9 – År side Richard Finch fikk sitt tourkort etter Q-School.

64 – Scoren på det som ble hans første runde på Q-School siden 2004.

66 – Laveste runde på Stadium Course på første dag, fra svenske Jens Dantorp.

7 – Antall nasjonaliteter i topp 10 etter en runde (4 engelske, 3 svenske, 1 amerikansk, belgier, danske, franskmann og skotte).

31 – År mellom den eldste og yngste spilleren i finalen – Gregory Main (18 år) og Cesar Monasterio (49).

4 – Antall slag den argentinske veteranen var bedre enn sin amerikanske motpart.
 

84 – Spillere under par etter første runde på PGA Catalunya.
 

26 – Av disse spilte 26 på Stadium Course.
 

15 – Slag mellom første- og sisteplass etter en runde.
 

90 – Hull igjen for de som klarer cuten.