Årets sesong for Henrik Stenson har vært en eventyrhistorie som nesten mangler sidestykke. For fire år siden var han svenskenes største golfspiller, og med en seier i «den femte major» The Players Championship i 2009 klatret han helt opp til fjerdeplass på verdensrankingen. Så møtte han veggen.

 

Seieren skulle bli hans siste på fire år, og svensken har de siste par årene stupt nedover rankinglistene. I januar i år var han helt nede på 222 plass på verdensrankingen, bak blant annet vår egen Espen Kofstad.

 

Med søndagens triumf i FedEx Cup-finalen The Tour Championship på East Lake er han nå tilbake på fjerdeplassen på rankingen han hadde for fire år siden, med bare Scott, Mickelson og Woods foran seg.

 

Stenson, som var 13 under par etter søndagens sisterunde, endte til slutt tre slag foran Steve Stricker og Jordan Spieth. På ett tidspunkt hadde ledelsen imidlertid krympet fra fem til ett slag, etter at unggutten Spieth lanserte en imponerende sluttspurt på 64 slag.

 

– Det var nok den tøffeste situasjonen jeg har vært i, med tanke på ledelsen jeg hadde før runden. Men på en måte var det bra også. Det gjorde meg skjerpet, fordi jeg innså at jeg måtte spille en god golfrunde for å holde de andre karene på avstand, konstaterte Stenson i presseboksen etter runden.

 

Stenson startet runden tregt, men fikk senket skuldrene med dagens første birdie på det syvende hullet. Fire hull senere bokførte hans dagens andre birdie, og det på et tidspunkt der Stricker og Spieth var i ferd med å tråkke på gasspedalen.

 

Dagens første tapte slag for Stenson skulle komme på det 14., men «The Ice Man» levde opp til kallenavnet sitt og holdt likevel hodet kaldt i innspurten.

 

– Det har vært en fantastisk sommer. Den har overgått hva jeg trodde var mulig. Spillet jeg har vist siden midten av juli har vært fantastisk. Men arbeidet ble lagt ned før sommeren. Det var ikke slik at jeg våknet i midten av juli og startet å spille fantastisk. Jobben ble gjort i våres, forklarer Stenson.

 

Stenson startet turneringen som nummer to på FedEx Cup-listen bak Tiger Woods. Dette var imidlertid ikke Tigers uke, og verdenseneren hadde mer enn nok med å holde seg unna bunnen av leaderboardet. Dermed trengte Stenson bare en sjetteplass for å sikre seierspotten på ti millioner dollar. Men svensken gikk hele veien igjen, for å ta sin andre seier de tre siste ukene. Dermed ble den totale seierspremien på 11,4 millioner dollar.

 

– Det betyr veldig mye mer for meg å være FedEx Cup-mester enn å vinne pengene, avslutter Stenson, med det som best kan betegnes som et enormt dollarglis.

 

 

Høydepunkter