Viktor Hovland var én av tre gjenværende finalister sammen med lagkamerat Matthew Wolff og Collin Morikawa, men med tanke på hvordan Hovland har herjet det siste året, var det umulig for juryen å velge noen andre enn nordmannen.

Prisen har siden 1990 blitt delt ut hvert år til den spilleren som har levert best i alle college- og amatørturneringer, og de siste årene har navn som Jon Rahm, Patrick Rodgers, Peter Uihlein, Kyle Stanley og Rickie Fowler vunnet.

Av de 17 spillerne som har mottatt prisen siden kriteriene for å vinne ble forandret i 2002 (akademiske prestasjoner ble fjernet), har nesten alle sammen endt opp med suksessfulle karrierer på PGA-touren. Tre av dem befinner seg for øyeblikket i topp-15 på verdensrankingen (Rahm, Fowler, Cantlay).

– Jeg er beæret over å motta prisen og å representere Oklahoma State University, skrev Hovland på sin Facebook-profil etter å ha vunnet.

(Artikkelen fortsetter under)

Jon Rahm vant Ben Hogan Award to år på rad i 2015 og 2016. (Foto: Golf Coaches Association of America)

Velfylt merittliste

Hovland er for tiden rangert øverst i alle de tre viktigste rankingsystemene for amatører: World Amateur Golf Ranking, Scratch Players World Amateur Ranking og Golfweek/Sagarin Ranking.

(Les også: Dette er Viktor Hovlands potensielle veier til PGA-touren)

21-åringens karriere har for alvor skutt fart etter at han tok sin første collegeseier i Florida i mars i fjor.

(Artikkelen fortsetter under)

Hovland sammen med Rickie Fowler, lagkamerat Matthew Wolff og lagets trener Alan Bratton under mandagens galla. (Foto: Ben Hogan Awards)

Siden den gang har han vunnet ytterligere tre collegeturneringer, han var sterkt delaktig i Oklahoma State Universitys seier i NCAA-mesterskapet, og i august fikk han sitt definitive gjennombrudd da han vant verdens største amatørturnering U.S. Amateur på Pebble Beach. Den turneringen dominerte han totalt og vant matchspillet på færre hull enn noen annen spiller har klart før ham.

Han endte også på andreplass i storturneringen European Amateur, nådde åttedelsfinalen i The Amateur Championship, og representerte Europa i den prestisjetunge lagturneringen Arnold Palmer Cup.

(Artikkelen fortsetter under)

Hovlands seier i U.S. Amateur ble hans internasjonale gjennombrudd. (Foto: USGA)

I år har Hovland fortsatt storspillet på på college med hele 16 av 23 runder på 60-tallet, en snittscore på bunnsolide 68,59 slag – og 72 slag som hans høyeste (!) score så langt.

Han klarte cuten på sitt tredje forsøk på PGA-touren med 40.-plass i Arnold Palmer Invitational på Bay Hill, og for en drøy måned siden fulgte han opp med å imponere stort i sin majordebut i The Masters, der han klinte til med den laveste amatørscoren på 58 år og den tredje laveste i historien.

Da turneringen var ferdig, klatret Hovland opp til førsteplass på den offisielle verdensrankingen for amatører – som første nordmann noensinne.

(Artikkelen fortsetter under)

Hovland med «The Silver Cup», beviset på at han ble beste amatør i The Masters. (Foto: Getty Images)

Spiller finale denne uken

Nå gjenstår det bare å se hvor lenge amatørkarrieren til Hovland kommer til å vare.

Fredag braker sesongfinalen NCAA Championship av stabelen i Arkansas, hvor laget hans Oklahoma State skal forsøke å forsvare trofeet for første gang. For Hovland er en individuell seier i slagspillet her det eneste som mangler på CVen hans som amatør.

I midten av juni tar Hovland fatt på karrierens andre majorturnering, U.S. Open. Han blir dermed den første nordmannen som spiller i mer enn én major. Hovland har tidligere uttalt at det er gode sjanser for at han tar steget inn i de profesjonelles rekker så fort uken på Pebble Beach er ferdig. I så fall blir denne ukens NCAA-mesterskap Hovlands siste som collegespiller for Oklahoma State.

De individuelle resultatene i NCAA Championship vil kunne få stor innvirkning på hvem som kommer til å gå til topps i den andre av amatørgolfens mest prestisjetunge priser, Fred Haskins Award, som deles ut i juni. Her baserer nemlig resultatene seg kun på collegeturneringer, og dermed blir ikke Hovlands prestasjon i U.S. Amateur med i beregningen. Hovland regnes likevel som favoritt for øyeblikket, knepent foran Matthew Wolff og Collin Morikawa.

 

Tidligere vinnere av Ben Hogan Award

(NB! Kriteriene for å vinne endret seg i 2002. Før det var også akademiske prestasjoner inkludert i vurderingen. Det forklarer hvorfor ikke Tiger Woods og Phil Mickelson fikk navnet sitt på trofeet da de dominerte på første halvdel av 1990-tallet)

2018 – Doug Ghim, Texas

2017 – Maverick McNealy, Stanford

2016 – Jon Rahm, Arizona State

2015 – Jon Rahm, Arizona State

2014 – Patrick Rodgers, Stanford

2013 – Chris Williams, Washington

2012 – Patrick Cantlay, UCLA

2011 – Peter Uihlein, Oklahoma State

2010 – Nick Taylor, Washington

2009 – Kyle Stanley, Clemson

2008 – Rickie Fowler, Oklahoma State

2007 – Chris Kirk, Georgia

2006 – Matt Every, Florida

2005 – Ryan Moore, UNLV

2004 – Bill Haas, Wake Forest

2003 – Ricky Barnes, Arizona & Hunter Mahan, Oklahoma State

2002 – D.J. Trahan, Clemson

2001 – Wil Collins, New Mexico

2000 – Chris James, Oklahoma

1999 – Steve Friesen, Nebraska

1998 – Jamie Broce, Ball State

1997 – Jeff Fahrenbruch, Texas

1996 – Mark Wilson, North Carolina

1995 – Trip Kuehne, Oklahoma State

1994 – William Blackmon, Auburn

1993 – Marten Olander, Alabama

1992 – Jon Lindquist, Gustavus Adolphus College

1991 – Brian Bridges, Kent State

1990 – Kevin Wentworth, Oklahoma State