Butch Harmon har lenge vært anerkjent for å være tourens beste trener. Han underviste Tiger Woods i det som var golfhistoriens beste periode med golf fra 1997 til 2004, og har de siste årene transformert spillet til navn som Rickie Fowler, Jimmy Walker og Dustin Johnson. Det nyeste navnet på listen er Suzann Pettersen.

Suzann Pettersen er kanskje den mest talentfulle spilleren i verden, hvis hun ikke står i veien for seg selv

Paige MacKenzie

Da Tutta vant i Canada forrige helg, var det første gang siden oktober 2013 at navnet hennes var på toppen av et leaderboard etter fire runder. Oslo-golferen brøt i fjor høst samarbeidet med sin trener David Leadbetter, og Norsk Golf kunne kort tid etter avsløre at det var Tigers eks-trener som skulle trene Tutta fremover.

Resultatene lot imidlertid vente på seg. 

– I starten følte jeg at jeg plukket opp endringene raskt. Jeg dro rett ut i turnering og spilte mye, og falt litt tilbake til gamle synder. Han er den strengeste i teamet rundt meg. Han legger ikke noe mellom, sa Tutta etter helgens seier.

Hun har tidligere uttalt at kjemien mellom de to var full klaff fra første stund.  

– Vi prater begge som sjømenn!

Mentale og fysiske problemer

Harmon-Pettersen-samarbeid var tidligere denne uken tema under Golf Channels populære formiddagsprogram Morning Drive. Der diskuterte programleder Charlie Rhymer og LPGA-spiller Paige MacKenzie hvilken effekt Harmon har hatt på Tutta. 

– Hun sier Butch er tøff, men hun er tøff med seg selv også. I 2014 så det hele tiden ut som hun slet på banen (…) Jeg tror hennes svake spill var mer mentalt. Hun ble overteknisk, du kan ikke spille golf slik. Det er lammende å se på, sier MacKenzie og sikter til klipp der Tutta bruker lang tid på å terpe prøvesvinger før slagene.

Hun var litt fortapt da hun kom til meg i desember, både med golfsvingen og selvtilliten.

Butch Harmon

– Jeg tror Butch har dekonstruert alle de tankeprosessene. Suzann Pettersen er kanskje den mest talentfulle spilleren i verden, hvis hun ikke står i veien for seg selv. Det er vanskelig å spille golf når du tenker så hardt, konkluderer MacKenzie.

Charlie Rhymer understreker at Pettersen har slitt med skade det siste året, og tror problemene til Tutta har vært mer fysiske enn mentale.

Etter det Norsk Golf erfarer, har Pettersen måttet kutte ut de tyngste fysiske øktene etter skadene det siste året. Rhymer tror Harmon har hatt en finger med i spillet i den prioriteringen.

– Hun har vært for opphengt i å være en atlet. Hun har fokusert på ting som holder henne vekk fra golfbanen. Du blir ikke en bedre golfspiller av å hoppe på kasser og løfte vekter. Jeg er sikker på at Butch har hatt den samtalen med henne. (…) Hun må ut av gymmen og ut på puttinggreenen. Da tror jeg også mye av skadeproblemene forsvinner, konkluderer Rhymer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Butch Harmon er mest kjent for arbeidet han gjorde med Tiger Woods. Sammen vant de åtte majorer og 31 PGA Tour-turneringer. (Foto: Getty Images)

Harmon-skryt

Butch Harmon har latt seg imponere av Oslo-golferens arbeidsmoral mens de har jobbet sammen. 

– I min tid i golfen er hun en av de som har jobbet hardest. Hun er svært pliktoppfyllende, og hun elsker arbeidet. Det er flott å se henne høste fruktene av det harde arbeidet. Jeg tror noe dere kommer til å legge merke til ved Suzann fremover er at hun virkelig tror på seg selv nå.

– Hun var litt fortapt da hun kom til meg i desember, både med golfsvingen og selvtilliten. Nå er selvtilliten på hundre prosent. Hun har virkelig tro på tingene hun gjør, og denne seieren kommer bare til å gi henne mer selvtillit, sa Harmon til Golf Channel etter Tuttas etterlengtede seier. 

Det ser med andre ord ut til at Tutta har toppet formen til sesongens viktigste periode. I løpet av de neste seks ukene skal det spilles hele tre majorer, og den første slår i gang allerede torsdag når KPMG Women’s PGA Championship braker løs.

Tutta tar fatt på åpningsrunden klokken 14.30 norsk tid i ball med hjemmehåpet Lexi Thompson og vinneren av turneringen de to siste årene, Inbee Park.