Det var Team Norway-spillerne selv som hadde invitert til juniortreffet, som ble arrangert på Miklagard mandag formiddag. Juniorer i alle aldre ble invitert for å se og lære av hvordan spillerne trener og forbereder seg til turnering. Norwegian Challenge slår i gang på Miklagard torsdag, og neste uke er det duket for Ladies Norwegian Challenge på Losby.

 

Joakim Mikkelsen, Elias Bertheussen, Caroline Martens, Marianne Skarpnord, Anders Engell, Espen Kofstad, Tonje Daffinrud og Europatour-profil Richard Green var alle på plass for å dele av sine erfaringer.

 

 

Viktige forbilder

 

– Målet med denne dagen er å gi juniorene et innblikk i læringskurven til en golfspiller, og gjøre de oppmerksomme på de ulike stegene som må gås fra der de er i dag til de en dag blir proff, dersom de skulle finne ut at de vil satse for fullt på golfen, sier Team Norway-teamleder Darren Webster-Clarke til Norsk Golf.

 

Han sier det var Team Norway-spillerne som kontakt med ham med et ønske om å gi noe tilbake.

 

– Det er viktig at norske proffspillere er oppmerksomme over sine roller som forbilder for de yngre. Når det er så få som satser profesjonelt i Norge, har de mange øyne rettet mot seg. Derfor er det veldig bra at de tok initiativ til en slik dag. Norge trenger flere juniorer i turnering, sier Webster-Clarke.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

GODE RÅD: Anders Engell, Joakim Mikkelsen og Elias Bertheussen var blant spillerne som hadde invitert til juniortreff på Miklagard. De står alle tre på startstreken denne uken. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

 

 

– Bevar leken

 

Juniorene ble delt inn i stasjoner på nærspill, putting og lange slag, men etter en regntung start på dagen og med faretruende tordenvær ble den første timen tilbragt i teltet foran klubbhuset. Der satte juniorene seg i ring rundt Team Norway-spillerne, som besvarte nysgjerrige  juniorers spørsmål om alt fra treningsrutiner til kosthold, reisebudsjetter og mentaltrening.

 

Anders Engell sitt beste råd til de unge golferne er å alltid bevare leken i golfen, uansett hvor seriøst man satser.

 

– Selv om vi forsøker å leve av golfen, er det viktig at dere alltid husker på at golf er en lek. Ha det gøy på trening og spill matcher mot hverandre. Aldri glem at grunnen til at du spiller golf er fordi det er moro. En teknisk idrett som golf kan fort bli litt for seriøs. Kos dere med golfen!

 

– Jeg synes golf er mer morsomt nå enn da jeg var junior, skyter Caroline Martens inn.

 

For Joakim Mikkelsen handler golfglede først og fremst om å være mest mulig ute på golfbanen.

 

– Jeg er opptatt av å spille mye på banen, og det er spesielt viktig for dere yngre. Det skal så klart jobbes en del med teknikken, men golf måles på antall slag man bruker, og det er ute på banen dere lærer dere å score, og det er det vi måles ut fra. Vær flinke til å utfordre hverandre. Det løfter kvalitetsnivået på all trening et ekstra hakk.

 

Flere av juniorene var interesserte i tips til mentaltrening. Espen Kofstad sier det er opp til hver enkelt hvordan man trener mentalt. For noen kan det handle om lese bøker, for andre lære visualiseringsøvelser eller ulike tester i trening. Han sier den viktigste mentaltreningen man gjør er å identifisere de problemene du har, og jobbe videre med dem.

 

– Det er viktig å alltid lære av feilene man gjør, og at du har noen du kan prate med om dette. Du trenger ikke en personlig psykolog for å trene mentalt, men det hjelper veldig å ha en sparringspartner som kan hjelpe deg å sortere tanker og problemer du vil løse, enten det er en trener eller mamma og pappa. Det er en god start. Ta prosessen steg for steg, for du klarer ikke endre oppførselen din på en runde. Sliter du med temperamentet er det noe du må jobbe med over tid, men det er ikke noe galt i å utvikle seg sakte, sier Kofstad.

 

Golf er en sport som i stor grad handler om å håndtere nerver, uavhengig av hvilket nivå man befinner seg på. Richard Green, vinner av tre turneringer på European Tour og også kjæresten til Marianne Skarpnord, trakk frem første gang han spilte med Tiger Woods i 2004 som eksempel. Nervene til Green roet seg da han sendte det første utslaget i fairway, mens Tiger misset langt høyre.

 

– Første gang jeg skulle spille med Tiger følte jeg meg underlegen, men dere vil alltid møte spillere som er bedre enn dere. Det er lett å la seg skremme av spillere som er bedre enn deg, spesielt når du er ung. Da er det viktig å huske på at slik vil det være uansett hvor god du blir. Husk at golf i hovedsak er en kamp mellom deg selv og golfbanen. Ikke bry dere om ting dere ikke kan kontrollere, og ikke la egen spilleplan og køllevalg påvirkes av hva andre spillere gjør.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

 

CLINIC: Det er ingenting å utsette på Caroline Martens’ pedagogiske evner. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

 

 

Forbereder juniorene

 

Tonje Daffinrud jobber mye med mentaltrening ved siden av golfen, spesielt på pusteteknikker og kontrollering av spenningsnivået. 

 

– Før turneringsrunder er det viktig å finne spenningsnivået. Måten du puster på, kan være en veldig effektiv måte å finne rytmen på. Før turneringsrunder gjør jeg ofte alt før runden litt roligere og tregere for ikke å stresse meg opp, sier Tønsberg-jenta.

 

Hun kom nylig tilbake til Norge etter fire år som collegegolfer i Denver. Hun gleder seg til å bli proff etter høstens VM, og blir da en del av Team Norway

 

– Det er deilig å være ferdig med college nå. Jeg gleder meg veldig mye til å bli proff, og det er kult å være sammen med laget til Team Norway. Jeg kjenner de fleste her fra før av. Det er ålreit at vi kan bidra med våre erfaringer til de yngste, sier hun til Norsk Golf.

 

Overgangen fra amatør til proff oppleves som et sjokk for mange. Espen Kofstad håper juniorene som har ambisjoner om å satse seriøst på golfen er forberedt på nettopp det.

 

– Vi ønsker ikke å skremme dem, og vi vil at så mange barn og unge som mulig skal satse på golf. Samtidig er det vårt ansvar å forberede de mest ambisiøse juniorene litt på hva som kreves, og proffgolf er ikke så lett som noen kanskje tror. Mange skrur opp forventningene sine til Norges beste juniorer så fort de går mange under par, og selv om det er en imponerende prestasjon, er det en ekstremt lang vei fra dit og til å bli en etablert tourspiller. Vi skal ikke legge for mye press på unge spillere. 

 

– Golf er en fulltidsjobb, og man må kose seg underveis. Ikke hopp ut i noe du ikke er klar for for tidlig, da forsvinner bare motivasjonen. Utvikling er noe som skjer steg for steg over mange år, ikke over natten, sier Kofstad.