En lang vinterferie nærmer seg slutten for Espen Kofstad og de andre norske gutta som skal i aksjon på Challenge Tour denne sesongen, nesten et halvt år etter den forrige turneringen på touren.

For Espen Kofstad blir det ekstra spennende å se hvordan status på spillet hans er etter den lange pausen. Han har nemlig brukt vintermånedene til å legge om svingen.

– Jeg begynte på «Prosjekt Espen» etter at jeg startet å jobbe med Anders Kristiansen som trener rett etter NM på Holtsmark. Vi har gjort endringer i absolutt alle deler av svingen, alt fra oppstilling til hele svingbevegelsen, forteller Kofstad til Norsk Golf.

– Er det ikke risikabelt å gjøre så store endringer?

– Nå har jeg jo ikke fått til så mye på golfbanen de siste årene, og jeg har lenge hatt lyst til å gjøre noe. Går det i dass, så går det i dass, men jeg tror jeg kommer til å komme styrket ut av det her. Den gamle svingen var et resultat av kompromisser siden jeg har måttet ta så hensyn til skadene mine. Nå som jeg blir stadig bedre i ryggen og nesten kan trene så mye som jeg vil, syntes jeg timingen var riktig. 

Kofstad sier overgangen til Anders Kristiansen som svingtrener var helt naturlig for ham. Kofstad har trent med Darren Webster-Clarke i en årrekke, men etter at Webster-Clarke flyttet hjem til England, ønsket Kofstad en trener han kan møte oftere. Kristiansen er i likhet med Webster-Clarke inspirert av filosofien til «svingguruen» Mac O´Grady, og derfor ble overgangen ikke så brå for Kofstad.

(Artikkelen fortsetter under)

Espen Kofstad er ikke fornøyd med hva han har prestert de siste årene og var derfor villig til å ta risikoen med å bygge en ny golfsving fra scratch. (Foto: Getty Images)

Fått lengden tilbake

Da Kofstad debuterte som proff i 2011, var lengden et av hans største konkurransefortrinn. Etter flere år med skader har han imidlertid mistet mye hastighet i svingen, og de siste sesongene har han følt at det har begynt å bli begrensende for ham. 

Det er ikke bare i USA at Bryson DeChambeau har fått tour-kollegaene til å innse viktigheten av å slå å langt, og Kofstad sier det er vanskelig å score like lavt som de beste hvis han hele tiden ligger mange titalls meter bak dem i fairway.

– På golfbaner i Norge går det greit, men man merker raskt når man kommer ut på baner i Europa hvor viktig det er. Derfor har det vært veldig gledelig å se at den gamle hastigheten min nå er tilbake. Nå har jeg den samme hastigheten som da jeg ble proff, og jeg slår jernkøllene en halvannen kølle lenger enn i sommer. Det er nok en kombinasjon av svingendringene og kroppen som blir stadig bedre, sier Kofstad.

Forrige uke var Team Norway i Spania på treningssamling for å starte forberedelsene til den nye sesongen. Det ble også Kofstads første anledning til å teste ut den nye svingen på gress.

Selv om han medgir at det var uvant, følte han at han fikk flere svar på at han er på rett vei.

– Det er egentlig umulig å få svar når man trener innendørs, for det å slå fra plastikkmatte er nærmest som å jukse. Jeg var ganske spent før jeg skulle slå det første slaget mitt på banen i Spania. Det var min første runde ute siden Moss & Rygge stengte i november. 

– Det første slaget var i ganske kraftig venstre-høyre-vind, som er det jeg har slitt mest med tidligere. Jeg startet med å slå en helt syk «bullet» uten noe spinn midt i fairway. Det var en veldig rask bekreftelse som gjorde at jeg kunne senke skuldrene og spille med frihet, forklarer Kofstad.

– Hvordan har kvaliteten på forberedelsene til sesongen vært under korona-pandemien?

– Det har vært veldig annerledes. Man blir naturligvis litt rusten av å ikke spille på gress. Da blir det ekstra viktig å utnytte den tiden man har. Jeg har fulgt et veldig strukturert program de to timene jeg har hatt lov til å være på innendørssenteret hver dag

– Det er en ekstremt kjedelig tilværelse, og hver dag føles helt lik, akkurat som for resten av befolkningen. Jeg står opp 6-7 hver dag, trener fra halv ti til halv tolv, drar i gymmen, og så er det hjem.

– Tror du norske spillere har en ekstra ulempe sammenlignet med spillerne lenger syd i Europa som har hatt tilgang til golfbaner med gress gjennom vinteren?

– Det er mye mulig, men jeg synes ikke det kan være noen unnskyldning. Viktor har klart å vokse opp i Norge og bli nummer 14 i verden. Er du god nok, så tror jeg du får det til uavhengig av hvor du bor. Under denne pandemien tror jeg de mentale og økonomiske utfordringene er mye verre å håndtere for de fleste enn golffutfordringene.

Sikter på opprykk

Challenge Tour-sesongen skal etter planen begynne med tre turneringer på rad i Sør-Afrika i månedskiftet april-mai. I tillegg til Kofstad har også Kristian Krogh Johannessen, Kristoffer Reitan, Elias Bertheussen og Eirik Tage Johansen fast plass på touren i år.

Med tanke på de store svingendringene han har vært gjennom i vinter, sier Kofstad at det er vanskelig å vite hvilke krav han kommer til å stille til seg selv de første turneringene. Men målet for sesongen er i hvert fall klinkende klart.

– Jeg må bare stole på at det jeg gjør, er riktig. I starten må jeg forsøke å tillate meg selv å slappe av, ikke ha så sykt opptatt av resultat, og fokusere på prosessen. Hvis jeg glemmer å fokusere på oppgavene mine, glipper det. 

– Men for sesongen som helhet er målet opprykk til europatouren igjen og minst en topp-15-plassering på pengelisten.