«Det blir aldri kjedelig med Viktor Hovland». 

Per Haugsruds beskrivelse av gutten fra Ekeberg som satte fyr på Augusta sent fredag kveld, er et understatement. For selv om han ikke leder, og selv om mange i skrivende stund ligger bedre an, er det ingen spillere som har levert flere spektakulære slag på de første to rundene av verdens gjeveste golfturnering.

Torsdag startet han åpningsrunden med en trippel bogey som tok livsgnisten fra de fleste nesten før det hadde begynt. Så kom en birdie. Så en birdie til. På det 15. hullet var han i trøbbel. Et par fem man skal ha birdie på, men andreslaget ble altfor langt, og chippen som helst skulle nærme hullet var katastrofal. 

Viktor sendte avgårde en putt ned bakken, og til tv-seernes fortvilelse så vi ballen akselerere ned mot vannet. Men et hull med flagg i stod i veien, det som kunne vært en kjempekrise ble i stedet til en birdie. 

På en guffen dag, der flere enn én verdensstjerne slet med å komme seg rundt på par, kom Hovland seg unna med pluss én, til tross for den grufulle starten.

Tryllekunsteren

På fredag startet 23-åringen på, nærsagt, sedvanlig Viktor-vis. Stødig. Han hadde full kontroll – helt til han plutselig ikke hadde det lenger. Augusta National er et lunefullt sted. Hvis du synes et hull på hjemmeklubben din er vrient, om du synes hull 15 på Onsøy er vanskelig eller aldri har likt hull 3 på Meland… Vel – banen det spilles på denne helgen er en eneste stor felle. Som alle verdens beste golfspillere går i, med jevne mellomrom. 

Så etter birdie på 2 og 3, ventet bogey på 5, dobbel på 6 og en ny bogey på 9. Etter å ha innledet Amen Corner med en ny bogey på 11 var Hovland plutselig fire over par. Ett slag over cut-grensen. Panikken begynte å bre seg blant norske golfentusiaster og tv-seere. Og neste hull? Verdens mest fryktinngytende par 3-hull, nummer 12 på Augusta National. Glem 17 på TPC Sawgrass. Det finnes ingen par 3-hull som har knust flere drømmer enn 12 på Augusta. 

Her kom vendepunktet. Et solid innspill, en putt som misset hullet med en hårsbredd, verdens tryggeste par.

Herfra og ut leverte Viktor Hovland golf man sjelden ser maken til.

Easy birdie på verdens mest kjente par 5, hull 13. På hull 14 var han i trøbbel etter at den harde greenen sendte det gode innspillet ut i fringen i bakkant. Hovland åpnet opp køllebladet og slo en full flopp – som landet to meter fra der han stod. Par var reddet. Enter hull 15.

Plutselig står Hovland med nok en chip ned mot flagget og vannet – det samme hullet der han satte den mirakuløse putten dagen før. Flagget står et annet sted, men det gjør ingenting. For ballens reise er forutbestemt, og finner sin plass på et par usynlige togskinner – og stopper ikke før endestasjonen som er nede i koppen.

Eagle. Og Viktor hadde bare såvidt begynt.

Hull 16 er morsomt på søndager, når flagget settes nede i gryta og alle baller renner ned mot flagget. På fredag er flaggplasseringen guffen. Men Viktor bryr seg ikke, og senker en birdie på direkten. -3 på to hull. Videre til hull 17.

Hull 17 på Augusta er et enkelt hull. Helt til man kommer til greenen. Den er kanskje den vanskeligste på hele banen, med underfundige hellinger og usynlige breaks. Viktor bommer, og blir liggende utenfor greenen. Og ikke bare det. Han ligger på feil side. På den korte siden. Greenen er en kuppel, og norske tv-seere ber til høyere makter om at ballen skal stanse et sted i rimelig nærhet av hullet.

Hva gjør Viktor? Chipper rett i koppen. Eagle, birdie, birdie. Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad må drikke sitron-te for å balsamere strupene sine før lørdag og søndag. 

Så får det bare være at vi tenker «tenk om han ikke hadde hatt den trippelbogeyen» eller andre feilslag. 

For grunnen til at Viktor Hovland ligger der han ligger, er at han kjører på. 

Ingen har slått flere spektakulære slag de første to rundene enn Viktor Hovland.

Han er seks slag bak lederen. Og det er to runder igjen.

Uansett hvordan det ender på søndag har Viktor Hovland gitt oss en oppvisning av spektakulære slag man sjelden ser maken til i én og samme golfrunde.

Og det er fremdeles to runder igjen. God helg.