Tidligere golfpresident Finn H. Andreassen gikk i februar i fjor til angrep på norsk toppidrett, nærmere bestemt toppidrettssjef Tore Øvrebø, som i sin oppsummering av idrettsåret 2014, fastslo at Norge er verdens nest beste idrettsnasjon i forhold til innbyggertall.

I en krass kronikk i VG, slo Finn H. hardt tilbake mot påstanden. Han kalte kildebruken for «uholdbar», og etterspurte en debatt om hvordan midlene i norsk toppidrett blir fordelt. Han ønsket mer åpenhet fra Olympiatoppen, som har rundt 140 millioner statlige kroner til rådighet til sin satsning. OLT bruker nesten alle ressurser på de små verdensidrettene med stort medaljepotensiale, samtidig som de største verdensidrettene blir nedprioritert.

Vi skal jobbe systematisk for å hevde oss i store idretter. Det gjelder også sommeridretter. Da må vi se på hvordan vi jobber i toppen, og hvordan vi disponerer midlene våre

Kulturministeren til VG

Alle de riksdekkende mediene omtalte Andreassens utspill og han fikk støtte av en rekke sentrale profiler. Blant andre tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad og den profilerte VG-kommentatoren Truls Dæhli.

I et intervju med VG denne uken, sier den nyutnevnte kulturministeren Linda Hofstad Helleland (H) at det er synd det ikke kom mer ut av debatten som Finn H. startet opp.

– Det er stor interesse for langrenn og skiskyting blant nordmenn, men vi må også tenke langsiktig. Vi skal jobbe systematisk for å hevde oss i store idretter. Det gjelder også sommeridretter. Da må vi se på hvordan vi jobber i toppen, og hvordan vi disponerer midlene våre, sier Helleland til VG.

Golfpresidenten: Styret og administrasjonen skal følge opp

Golfpresident Marit Wiig setter pris på kulturministerens uttalelser i VG. (Foto: Benjamin A. Ward/NGF)

Nå akter den nye golfpresidenten, Marit Wiig, å ta opp stafettpinnen fra Finn H. Andreassen. Hun sier kulturministerens kommentarer i VG lover godt for fremtidig toppidrettsdebatt.

– Det er gledelig at den nye ministeren følger opp innspillet fra Andreassen og NGF, sier Wiig til Norsk Golf. 

 – Det er en svært viktig debatt hvilke grener man skal satse på i toppidretten. Mange av de store sommeridrettene har flere gode utøvere, men samtidig sliter vi med å få forståelse og de midlene vi mener er nødvendig for at vi skal klare å holde oss i toppen. Dette vil vi følge opp fra både styret og administrasjonen i vår dialog med Norges Idrettsforbund (NIF), Olympiatoppen (OLT) og departementet.

Wiig sier Andreassen engasjement har lagt et godt grunnlag for det fremtidige debatten, der flere representanter for de ulike særforbundene har kastet seg på. I kjølvannet av Andreassens utspill i VG i fjor, sa basketballpresident Jan Hendrik Parmann at «tiden er overmoden for nytenktning i norsk toppidrettssatsning». 

Vi sliter med å få forståelse og de midlene vi mener er nødvendig for at vi skal klare å holde oss i toppen

Golfpresident Marit Wiig

– Vi gleder oss til å diskutere dette videre med OLT. Det blir svært viktig å diskutere dette med NIF og de andre særforbundene, slik at vi får et idrettspolitisk grunnlag for det standpunktet golfforbundet har fremmet, sier Wiig til Norsk Golf.

Hun sier golfen –  og flere av de andre større sommeridrettene – har en stor utfordring foran seg med å drive «folkeopplysning» om hvor store deres respektive idretter og utøvere er internasjonalt.

For golfidretten spesielt er det ingen enkel oppgave. Lav medieoppslutning, kombinert med at de beste utøverne ikke deltar i velkjente mesterskapsnavn som «VM» og «EM», gjør synliggjøringen vanskelig.

– Et sted vi har muligheten til å synes er på sosiale medier. Der er det viktig at vi er flinke til å markere hvordan vi satser på toppgolf. Vi har gode utøvere med gode resultater, og nå har vi en unik mulighet til å synliggjøre den jobben som gjøres. Suzann Pettersen og Marianne Skarpnord har fantastiske resultater å vise til, og vi gjør et nytt løft med ny giv og nye penger i toppidrettssatsningen i golf.

– Det er viktig at vi synliggjør resultatene når de kommer. Vi må gjøre hva vi kan for å synes både på nett, papir og etermedia.