«Å drive golfbane i Norge er ekstremsport» har vært et gjentatt begrep i golf-Norge de siste årene. Mange norske baner fikk juling av den knalltøffe vinteren, og på Østlandet har det vært rapportert om både isbrann og vintergreener helt ut i juni-måned.

 

Også Losby Golfklubb, arrangør av ukens Norwegian Challenge, fikk merke den tøffe vinteren. Det er først de siste ukene banen har begynt å vise seg fra sin beste side igjen.

 

Norsk Golf har fått bekreftet fra flere hold at det en periode så mørkt ut for Losby, og at Norwegian Challenge kanskje måtte flyttes til en annen bane.

 

Så kom endelig sola.

 

Etter intens og iherdig jobb fra banemannskapet gjennom hele sommeren er banen endelig i topp stand igjen. Da touren var på befaring på Losby rundt  to uker før turneringsstart var de godt fornøyd med det de så, og kunne puste lettet ut.

 

– Banen er i fantastisk stand. Vi vå takke Alex Cawley og hans banemannskap for deres utrolige innsats og alle timene med hardt arbeid for å få golfbanen klar. Forholdene de har måttet håndtere i løpet av vinteren og våren var ekstremt sjeldne, og hadde vært en utfordring for alle de beste banene i verden, sier turneringsleder Kevin Feeney i Challenge Tour, Cawley til europeantour.com.

 

– Faktisk har mange spillere kommet til meg og fortalt at banen er vakker, og at de ikke har lagt merke til problemene de har hatt. Det sier sitt om det lille miraklet som har vært her de siste ukene.

 

Greenkeeper Alex Cawley har tidligere erfaring fra Bro Hof Slott Golf Club utenfor Stockholm. Han sier han aldri har stått overfor en større utfordring enn årets Losby-bane.

 

– Det var en veldig, veldig lang vinter. Banen var dekket av snø fra siste uke i november til 25. mars. Vi hadde dårlige forhold etterpå, kalde netter og bare fem grader om dagen så det smeltet sakte. Den kalde temperaturen hadde gjort mye skade, og den kalde våren var ikke ideell for vekstforholdene, sier Cawley til europeantour.com, og fortsetter:

 

– 3000 kvadratmeter med nytt gress ble lagt på de verste områdene. Det kostet klubben omlag 40 000 pund (ca. 366 000 nok), og veldig mange arbeidstimer fra morgen til sent på kveld. Vi har noen av Europas største greener, så det er et stort område å vedlikeholde, og vi måtte så klart holde banen åpen for våre medlemmer så det var en vanskelig prosess.

 

– Jeg kom til Sverige i 2004, og har vært i Skandinavia siden da. Jeg er vant til kalde vintere, men dette er den verste vinteren jeg har opplevd siden jeg kom hit.

 

Cawley innrømmer at han er lettet over at banen har blitt så bra i tide.

 

– Det var en stor lettelse da vi visste at det ordnet seg, med en ekstra uke å gå på. Det er veldig tilfredsstillende for meg. Været i dette landet gjør det vanskelig å arrangere en turnering som dette. Det er godt å høre tilbakemeldingene til spillerne, og vi håper været fortsetter å «oppføre seg», konkluderer Cawley.

 

Dessverre har han ikke fått ønsket oppfylt så langt.

 

Det falt store mengder nedbør over Losby da turneringen startet torsdag, og spillet er nå avbrutt inntil videre. I følge yr.no skal det ikke regne fredag, mens det totalt er meldt bare 2,5 millimeter regn over helgen.

 

Les også: Regnavbrudd på Losby