Etter noen dramatiske morgentimer på Augusta National er det nå klart at Tiger Woods får spille videre. Tiger slo ballet i vannet på det 15. hullet på fredagens andrerunde, og da han droppet ballen oppstod en situasjon som har blitt heftig diskutert i ettertid.

 

I følge regel 26-1 hadde Tiger tre alternativer da ballen hans rikosjerte via flaggstangen og ned i dammen foran green:

 

1. Han kunne ha slått fra et designert droppeområde, noe han valgte å ikke gjøre fordi han ikke likte underlaget. 

 

2.  Han kunne droppet ballen i linjen tilbake fra det punktet hvor ballen krysset linjen til å gå i vannet. Siden ballen rullet i vannet et stykke venstre fra Woods sin posisjon i fairwayen, ser det ut til at han ikke valgte dette alternativet. I så fall kunne han droppet tilbake så langt han ville. 

 

3. Han kunne slå et nytt slag fra der han slo sitt forrige slag, eller droppe «så nærme som mulig» dette punktet.

 

Tiger valgte det siste alternativet. Etter runden sa han at han droppet to meter lengre bak der han slo det opprinnelige slaget. Det var i strid med definisjonen på «så nærme som mulig». 

 

Etter at regelkomiteen brukte morgentimene på å tolke situasjonen er straffen klar: 

 

Woods tildeles to straffeslag, jf. regel 33-7. Regelen sier:

 

En diskvalifikasjonsstraff kan i eksepsjonelle, individuelle tilfeller oppheves, modifiseres eller ilegges hvis komiteen finner slik handling berettiget.

 

Dermed går han tilbake til en under par for turneringen og delt 19. plass, og starter lørdagens tredjerunde fem slag bak lederen Jason Day.

 

Woods skriver selv på sin Twitter-profil:

 

 

– På hull 15 tok jeg en dropp jeg trodde var korrekt og i henhold til reglene. Jeg visste ikke på det tidspunktet at jeg hadde brutt noen regler. Jeg visste ikke at jeg hadde tatt en ukorrekt dropp da jeg signerte scorekortet. Senere møtte jeg Masters-komiteen lørdag morgen, og ble fortalt at de hadde gjennomgått hendelsen før jeg var ferdig med runden min. Deres opprinnelige avgjørelse var at det ikke var noe regelbrudd, men fikk bekymringer basert på mitt intervju etter runden. Etter å ha diskutert situasjonen med dem til morgenen i dag, ble jeg tildelt en straff på to slag. Jeg forstår og aksepterer straffen, og respekterer komiteens avgjørelse.

 

Bestemmelsen debatteres nå heftig på Twitter, hvor både spillere og golfjournalister diskuterer avgjørelsen. Her er noen av kommentarene:

 

@Graeme_McDowell – Se bort fra det faktum at dette gjelder Tiger, og det er en rettferdig avgjørelse. Siden det gjelder ham begynner debatten å gå om TV-ratings osv.

 

@iaincartergolf – Dette virker som et ikke tilfredsstillende kompromiss for å beholde ham i turneringen.

 

@EMichael GW – Ikke første gang en spiller får to straffeslag i ettertid. Dow Finsterwald fikk det i 1960 for å trene putting på greenenn.

 

@shanebacon – Husker du da Tiger delte ledelsen og stod på tee på et par 5 hull?!?! Det føles som lenge siden.

 

@TV2Magnus – Hjelper å ha et navn. Kommer til å bli et satans leven om han skulle vinne.

 

@JasonSobelGC – Fikk en tekstmelding fra en PGA Tour-proff: Man kan ikke gi ham to straffeslag i dette tilfellet. Denne bedømmelsen er feil. Jeg er hundre prosent sikker. Vi har hatt et møte om denne eksakte tingen.

 

@J_Mikkelsen – Jeg bryr meg ikke om du er paven. Man risikerer ikke å droppe ballen i egen divot.

 

@Boobatscoregolf – Jeg fortsår ikke dette hvis han allerede har signert scorekortet sitt.

 

@DavidDusek – To straffeslag er feil straff. Han burde blitt diskvalifisert.

 

Hva mener DU om avgjørelsen? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

 

 


 

Fra fredagen

 

To dager inn i turneringen, og Augusta byr på drama: Tiger Woods virket i stålkontroll, hadde nesten ikke misset et slag, og marsjerte mot Masters-ledelse. Så skar det seg. Nå risikerer han å bli disket.

 

Lederen etter første runde, Sergio Garcia måtte fire over par. Det samme måtte Dustin Johnson. På en dag der vinden ga spillerne hodebry på Augusta National, fortsatte Tiger Woods sitt solide spill.

 

Fra å starte dagen fire slag bak, ble han belønnet med delt ledelse etter å ha gjort tre birdies på de første ni. Etter å ha kommet seg rundt tøffe Amen Corner på par, hadde Woods en ny god birdiemulighet med en kort wedge inn til greenen på det 15. par 5-hullet.  

 

Fra asken til ilden

 

Tiger så ut til å like det han så da ballen var i luften, og med god grunn. Men med maksimal uflaks fløy ballen rett på pinnen, og spant tilbake i vannhinderet i forkant av green -et vannhinder som tidligere på dagen hadde kostet Dustin Johnson og Jim Furyk dyrt. Dermed måtte han bittert plukke opp en ny ball av bagen og droppe.

 

Til tross for at det kokte i topplokket, klarte han på mesterlig vis å legge det neste innspillet inntil hullet og redde par. Bogeyen, hans andre denne uken, ødela likevel det momentumet han hadde bygget seg opp i løpet av dagen.

 

– Nei, nei, nei! Dette er helt utrolig! Han er rett og slett for god! Går det an å ha slik uflaks?, ropte Per Haugsrud fra Viasats kommentatorboks da Tigers ball rikosjerte ut i vannet.

 

Derfra og inn ble det en kamp for å ikke tape flere slag for Tiger. På det 16 klarte han en vanskelig up-and-down for par fra bunkeren. Hullet etter måtte han slå seg over noen enorme furutrær for å komme seg inn på green, men reddet par igjen. På det siste trodde han nok en gang at innspillet var bra, men i stedet var det for langt – noe som også hadde skjedd flere ganger tidligere i løpet av fredagen. 

 

Derfra tre-puttet han for bogey, og Woods måtte dermed ta til takke med en skuffende 71-runde, og delt 7. plass, tre slag bak den nye lederen Jason Day, som forsøker å bli tidenes første australienske Masters-vinner.

 

– Jeg var ganske forbannet. Det så ut til å bli birdie, men i stedet måtte jeg grave dypt og virkelig slite for å ikke tape to slag. Scoren min i dag indikerte ikke hvor bra jeg spilte, konstaterte Woods etter runden.

 

Nå kan det gå fra vondt til verre.

 

Blir han disket?

 

Det diskuteres nå om at Tiger kan ha droppet feil etter å ha slått ballen i vannet på det 15. hullet i går. The Golf Channel-kommentatoren Jason Sobel skriver på Twitter: 

 

– Mye snakk om at Tigers dropp på det 15. kan være ulovlig. Han droppet to meter lengre bak. Ulike syn på om det er tillat.

 

Kort tid etter fredag kveld skrev Sobel igjen:

 

– Så klart, scorekortet er allerede signert. Etter min mening er han OK. Hvis ikke, kan store nyheter være på vei imorgen.

 

Da TV-kanalen CBS analyserte hendelsen, konkluderte ekspertkommentator David Feherty med at han mente at droppen var ulovlig. Andre regeleksperter har sagt seg enige på Twitter. (Du kan selv følge diskusjonen på Twitter her.)

 

Under regel 26-1 hadde Tiger tre alternativer da han slo ned i dammen foran green:

 

– Han kunne ha slått fra et designert droppeområde, noe han valgte å ikke gjøre fordi han ikke likte underlaget.

 

– Han kunne droppet ballen i linjen tilbake fra det punktet hvor ballen krysset linjen til å gå i vannet. Siden ballen rullet i vannet et stykke venstre fra Woods sin posisjon i fairwayen, ser det ut til at han ikke valgte dette alternativet. I så fall kunne han droppet tilbake så langt han ville.

 

– Han kunne slå et nytt slag fra der han slo sitt forrige slag, eller droppe «så nærme som mulig» dette punktet.

 

Tiger valgte det siste alternativet. Etter runden sa han at han droppet to meter lengre bak der han slo det opprinnelige slaget. Det vil i så fall være i strid med definisjonen på «så nærme som mulig». Woods sitt håp nå er TV-bildene, som viser at ballen spratt mindre enn to meter fra det originale punktet. Nå er det opp til arrangøren å tolke situasjonen.

 

(Norsk Golf følger saken fortløpende!)

 

Til tross for to av banens letteste hull og største birdiemuligheter på back nine, par 5-hullene 13 og 15 har Woods ikke gått Augustas siste ni under par siden 2011. Marc Leishman, som delte ledelsen etter torsdag, tror Tiger nå kan bli enda verre å ha med å gjøre.

 

– Han er verdens beste spiller for øyeblikket, og vi må så klart spille bra for å slå han. Men det er mulig. Men nå er han nok så sint at han går ut der og går 62 imorgen, spøkte australieneren. 

 

Så gjenstår det å se om Woods får muligheten til å fullføre turneringen.

 

Det mangler ikke på spillere som fortsatt har muligheten til å vinne med helgerundene til gode å spille. Hele 30 spillere ligger innenfor seks slag fra teten, og med navn som Fred Couples, Jim Furyk, Brandt Snedeker, Adam Scott, Jason Dufner, Lee Westwood, Justin Rose, Rory McIlroy og Sergio Garcia i toppen, har Jason Day, som forøvrig klarte en andreplass i 2011, alt annet enn en enkel oppgave foran seg.

 

 

Norsk Golfs Masters-saker:

 

Baneguide: Her avgjøres turneringen

 

2012: -Jeg er ikke god nok. 2013: Delt ledelse

 

Galleri fra The Masters

 

Fredagens oppsett er klart

 

Argumenter for og mot Tiger-seier

 

Guttungen som sjokkerer alle

 

Etter dette sa det stopp

 

Sendetider for The Masters

 

Mickelson og Kuchar unngikk forbannelsen

 

Leftys Masters-våpen: Phrankenwood

 

Rory: – Jeg er ikke Tigers rival

 

Tiger spilte treningsrunde med 14-åring

 

Tilbakeblikk: Tidenes Masters-innspurt?

 

Her er Masters-favorittene