Bakrgrunn: NGF støtter Miklagards Challenge Tour-planer

Norsk Golf har gjennom høsten og vinteren omtalt Miklagard Golfklubbs planer om å få en Challenge Tour tilbake i Norge, og i november bekreftet NGF at de støtter vil prosjektet med 700 000 kroner i året fra 2017 til og med 2020, dersom klubben kommer i havn med planene.

Mandag lanserte Challenge Tour sitt offisielle program for 2017. Der stod ikke Miklagard på listen.

Det er imidlertid ingen grunn til bekymring; Tore Waagø, daglig leder i Miklagard Golfklubb, sier til Norsk Golf at planene er så å si i boks.

Vi gleder oss til igjen å bringe en European Challenge Tour til Norge

Tore Waagø, Miklagard GK

– Jeg kan bekrefte at det blir Challenge Tour-turnering i Norge i 2017. Turneringen får navnet Viking Challenge. Den vil gå i uke 33 og bli avholdt på Miklagard. Vi har fått på plass en del sponsorer og jobber videre for å få fullfinansiert turneringen frem mot sommeren. Vi har stor tro på at vi skal få til dette, sier Waagø og fortsetter:

– Grunnen til at turneringen enn så lenge ikke er på European Tour sin schedule, er at vi ikke har skrevet under kontrakten enda. Det gjøres i London den 6. og 7. februar, og en offisiell pressemelding vil komme etter møtet. Imidlertid er det ingenting som tilsier at vi vil møte på problemer i London.

– Vi gleder oss til igjen å bringe en European Challenge Tour til Norge, avslutter Waagø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tore Waagø, daglig leder i Miklagard GK, bekrefter at det bare er en signatur unna at Challenge Tour kommer tilbake til Norge. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Miklagard har store planer for Challenge Tour-uken. De ønsker å gjøre arrangementet til en «happening» som strekker seg ut over de fire turneringsdagene.

Og det var nettopp disse planene som begeistret Norges Golfforbund.

– Miklagard holdt en veldig spennende presentasjon for oss. Planene var gjennomtenkt og godt forankret. De forsøker å lage noe som vil skape mye blest. De var brennende engasjerte, og styret i NGF var veldig positive til at en klubb har tatt initiativ til å få til et slikt arrangement, sa Øyvind Rojahn, idrettssjef i Norges Golfforbund, til Norsk Golf tidligere i vinter. 

NGF disponerer wild cards

Da NGF for to år siden besluttet ikke å forlenge Challenge Tour-avtalen ut over 2014-sesongen, var et av hovedargumentene at forbundet ønsket å bygge opp en større base av spillere på den nordiske ligaen Nordic League – nivået under Challenge Tour. Ved å arrangere Challenge Tour-turneringer får arrangøren et tyvetalls frikort – såkalte «wild cards» til disposisjon. Slik fikk mange norske spillere, som i utgangspunktet ikke var kvalifisert for spill på Challenge Tour, syv gratismuligheter hvert år på Europas nest øverste nivå.

– Tanken bak Norwegian Challenge var å «lure» systemet ved å få spillere inn på et høyere nivå gjennom gratissjanser. Det skaper en utfordring ved at man må spille på to tourer samtidig. Det er både lite kostnadseffektivt og vanskelig. Fremover ønsker vi å gjøre det tydelig for våre spillere at de må gå gradene og gjøre seg fortjent til startene sine, sa idrettssjef Øyvind Rojahn til Norsk Golf i 2014.

Rojahn understreker nå at dette fortsatt er holdningen til NGF. Han sier Miklagard og NGF har blitt enige om at det er golfforbundet som vil disponere frikortene dersom Miklagard blir Challenge Tour-arrangør. Men denne gang vil NGF ikke gi Challenge Tour-muligheter til spillere som ikke er klare for dette nivået.

– For NGF ligger hovedfokuset fortsatt på Nordic League for herrer, men vi er selvfølgelig kjempeglad for at Miklagard forsøker å få til dette. Dersom vi nå får mange wild cards, skal vi styre de plassene slik at det blir sportslig forsvarlig. 

– Vi ønsker ikke å sende spillere til et nivå som er høyere enn det dem ligger på. I 2017 er det nærliggende å gi Kristian Krogh Johannessen og Eirik Tage Johansen noen plasser, ettersom de for øyeblikket ligger an til en begrenset Challenge Tour-kategori neste år. En spiller som Christian Aronsen, som bare havnet to plasser bak en Challenge Tour-plass via Nordic League, kan det også være aktuelt å gi muligheten. I tillegg har European Tour nå gjort det slik at man også kan gi amatører wild cards. Det er veldig bra å kunne gi våre beste amatører noen muligheter til å teste seg på dette nivået og lære hva som kreves av dem, sa Rojahn.

Tore Waagø har sagt det er viktig både for klubben og Golf-Norge som helhet, at Challenge Tour kommer tilbake så fort som mulig.

– Vi må aldri glemme at golf er en idrett. Hvis vi ønsker å være en fullverdig del av den norske idrettsfamilien, er det avgjørende at vi også forsøker å få store internasjonale turneringer hit, konkluderer han.