Losby-golferen ble i helgen historisk da han ble tidenes første nordmann til å vinne to Challenge Tour-turneringer i en og samme sesong, og den første norske til å vinne tourens pengeliste.

Mandag skrev han historie på ny, da den offisielle verdensrankingen, Official World Golf Rankings ble oppdatert.

Kofstad startet året ranket som nummer 571 på rankingen Official World Golf Ranking. Etter hans jomfruseier i Acaya Open i Italia i juli har han foretatt flere tigersprang på rankingen.

Søndag gjorde han et nytt byks, da han tok sin største seier i karrieren i Challenge Tour-finalen.

Den seieren gjorde ham nesten 60 000 euro rikere, og sendte ham samtidig helt til 180. plass på verdensrankingen. Med 1,02 rankingpoeng ligger han nå 391 plasser over der han startet året! Han er i tillegg oppe på 58. plass på listen over Europas beste.

Dermed har han passert Henrik Bjørnstad som tidenes høyest rangerte nordmann. Bjørnstad er fortsatt den eneste nordmannen som har spilt på den amerikanske PGA-touren. Hans høyeste ranking oppnådde han likevel som medlem av Europa-touren flere år før han kvalifiserte seg til spill i USA.

Som Europa-tourspiller var han på det høyeste ranket som nr. 194. i verden, tilbake i 2002. 

Vår nåværende Europatour-spiller, Knut Børsheim ligger forøvrig på 660. plass på verdensrankingen med 0,21 poeng.

Selv om Kofstad nå er den høyest rankede norske herrespilleren noensinne har han en lang vei å gå for å ta igjen Suzann Pettersen som tidenes norske spiller. Hun har på sitt beste vært oppe på andreplass på verdensrankingen. Etter sine to strake seiere den siste uken har hun avansert fra 9. til 6. plass på listen.

Kofstad på Official World Golf Ranking

Har du lurt på hvordan rankingsystemet fungerer? The World Golf Ranking beregnes ved hjelp av en matematisk formel som ikke er så komplisert som du først hadde trodd. Hver mandag oppdateres listen etter at resultatene fra helgens tourer er kalkulert. Enhver golfer som spiller på en av de seks profesjonelle tourene, i tillegg til de på Web.com-, Challenge-, The Canadian- og OneAsia-tour er kvalifisert til å tildeles poeng.

Poengtallet som står til høyre for spillernavnet i verdensrankingen er et gjennomsnittstall som forteller hvor mange poeng i snitt denne spilleren har fått på sine turneringer de siste to årene. Poeng blir opptjent på en toårs rullende syklus. Så når uker og måneder passerer vil vekttallene fra tidligere spilte turneringer stadig synke. Slik vil en spillers sist spilte turnering alltid være mer tungt veid i den gjennomsnittlige poengsummen.

Hver tour har forskjellige vekttall, og turneringer som spilles på den amerikanske PGA-touren tildeles som oftest flest poeng. Prestisjegraden på turneringen og styrken på startfeltet er de to hovedfaktorene i betraktningen. 

Vinner man en av de fire majorene tildeles man 100 poeng. Andreplass får 60 poeng mens tredjeplassen mottar 40. Til sammenligning kan en vinner av en Europatour-turnering få så lite som 24 poeng. Maksimalt kan man vinne 64 poeng på Europatouren. På Challengetouren der vår egen Kofstad spiller kan man for seier motta maksimalt 12 poeng. Faller man utenfor topp-14 i en slik turnering mottar man ikke poeng i det hele tatt. 

Poengfordelingen til turneringene på de forskjellige tourene kan du lese i denne tabellen