Ny studie: Vanlige golfere slår like langt som for tre år siden

USGA og R&A har uttrykt bekymring for de økte slaglengdene på tourene. Men hva med oss vanlige amatører? Tallene vil kanskje overraske deg.

Publisert

Hvorvidt golfsportens styrende organer bør gjøre noe med de stadig økende slaglengdene på tourene, har vært en av golfverdens mest polariserende debatter de siste månedene. Nylig lanserte USGA og R&A en rapport som viste at den gjennomsnittlige slaglengden på de store tourene økte med hele tre meter bare fra 2016 til 2017.

Les også: Bekymret over økning i slaglengder

Mens noen mener at de økte slaglengdene er en naturlig utvikling som følge av mer atletiske spillere, bedre utstyr, nye treningsmetoder og økt kunnskap om golfsvingen ved hjelp av høyteknologiske analyseverktøy, mener andre at det er i ferd med å ødelegge golfen slik vi kjenner den. 

Klassiske golfbaner er blitt gjort overflødige av tourspillere som dundrer ballen milevis opp i luften og 300 meter av gårde, det er ikke sjelden at spillerne har korte wedger inn selv på godt over 400 meter lange par 4-hull, og enkelte PGA Tour-turneringer er nærmest blitt rene drive-og-putt-konkurranser.

Men hva med oss vanlige hobbygolfere? Nye tall fra slagsporingsappen Arccos tyder på at utviklingen med økte slaglengder først og fremst gjelder de som har golf som levebrød.

Arccos består av en liten GPS-sensor som man fester i enden av grepet på køllene. Sammen med mobiltelefonen og enn app får man full oversikt over alle slagene man har hatt i løpet av rundene. Nå har Arccos samlet statistikken fra over ti millioner utslag fra golfere fra verden over fra 2015 til 2018. Deres statistikk viser at den gjennomsnittlige slaglengden fra tee har stått helt stille siden 2015.

Det skriver Golf Digest. 

Den gjennomsnittlige slaglengden med driveren for alle amatører i 2017 var på 201 meter, faktisk en halv meter kortere (!) enn i 2015. Så langt i 2018 er den gjennomsnittlige slaglengden gått ytterligere ned til 198 meter, men det kan sannsynligvis forklares med mer rufsete golfbaner med mindre rull tidlig på sesongen.

Les også: Så langt slår proffene i snitt

Golf Digest har pratet med Nick Clearwater, sjef for golfinstruksjonsnettsiden Golftec. Han er ikke overrasket over tallenes tale.

– Hvis man har dårlig balltreff, starter ballen skjevt og har mye skru, er det begrenset hvor mye bedre utstyr og golfballer kan hjelpe deg. Etter hvert som at skaftene har blitt lenger og lettere, har det også gått på bekostning av stabiliteten på balltreffet, sier Clearwater, som påpeker at veldig mange spillere fortsatt kjøper køller som ikke er spesialtilpasset. Det kan gi store utslag på slaglengdene.

En undersøkelse fra Golf Digest tidligere i år sammenlignet spesialtilpassede nye drivere med fire år gamle køller. Ved hjelp av en svingrobot fant de ut at de nye driverne går i gjennomsnitt seks meter lenger.

Kølletilpasser i Club Champion, Nick Sherburne sier til Golf Digest at Arccos sin ferske statistikk sannsynligvis ikke forteller hele historien:

– Husk at gjennomsnittsalderen blant golfspillere ikke blir noe mindre. Det at utviklingen i slaglengder har stagnert, er dermed ikke nødvendigvis negativt, sier Sherburne, som påpeker at det sannsynligvis hadde vært enda større nedgang i slaglengdene hvis det ikke hadde vært for moderne utstyr.

Det gjenstår å se om USGA og R&A kommer til å gjøre noe med slaglengdene på tourene. De har allerede begynt å eksperimentere med golfballer med redusert lengde, slik blant andre Jack Nicklaus og Tiger Woods har tatt til orde for, men det er lang vei derfra til at disse ballene skal bli brukt på touren.

En egen tourball vil nemlig i praksis føre til separate regelverk for proffer og amatører, en situasjon verken USGA eller R&A angivelig ønsker. Golfutstyrsbransjen kommer garantert også til å ha innvendinger, og både TaylorMade og Titleist sine sjefer har uttrykt seg sterkt kritiske til alle forsøk på å bremse teknologiutviklingen.

Tom Horley, master club-fitter hos Miklagard Golf og utstyrsekspert i Norsk Golf, har tidligere sagt at han ikke har så mye til overs for ideen om å bremse ned golfballene.

– Grunnen til at jeg tror at det ikke kommer til å bli innført en egen «turneringsball» for tourspillerne, er at golfens styrende organer ønsker å ha de samme reglene for profesjonelle spillere og amatører. Det er viktig å huske på at alle amatører ønsker å slå lenger og lenger, så hvis det innføres restriksjoner, vil det ikke være positivt for hobbygolfere, konstaterer Horley.

Han mener utfordringene med tourspillernes økte slaglengder kan løses på andre måter.

– Vi har sett mange tilfeller av kortere, trangere baner på touren som er en tøff test for spillerne. Jeg tror nøkkelen ligger i smartere oppsett på banene, ikke nødvendigvis lengde. Og husk at de som slår lengst fortsatt vil være de lengstslående dersom alle må spille med en ball som flyr kortere, sier Horley til Norsk Golf.
 

Powered by Labrador CMS