For å gjøre det helt klart – lange puttere blir ikke forbudt. Det er forankringen som er problemet. Dette åpner for nye teknikker og Odyssey har allerede lansert sitt første alternativ.

 

Arm Lock

De fleste vil kjenne igjen dette som «Kuchargrepet». Den flattsvingende amerikaneren Matt Kuchar putter nemlig ved å låse det lange puttergrepet mot underarmen. Dette er tillatt også i det nye regelforslaget. Odyssey hevder teknikken er stabil og føles som en naturlig forlengelse av armen. 

 

– Vi har forventet regelforslaget mot forankring i ganske lang tid nå, og sammen med tourspillerne våre har vi funnet en alternativ teknikk som allerede er bevist å fungere», sier Chris Koske hos Odyssey Golf.

 

Det lanseres to modeller for Arm Lock putting – Metal X #7 og Metal X DART. Begge disse er store malletputtere og skal være optimalisert for bruk med Arm Lock. Vi har ikke fått teknisk info om dem men antar at de har gjort endringer på loft og kanskje lie. Arm Lock vil føre til «forward press» bevegelse og dermed endre loft på putterhodet. 

 

Metal X #7 og DART for Arm Lock kommer for salg i januar 2013. Veiledende pris er 1.795,-.

 

 

Alternativene

Det første alternativet er å putte slik de aller fleste gjør. Tradisjonell putter, grep og bevegelse dominerer fremdeles og vil gjøre det i lang tid. 

 

Det andre alternativet er «side saddle». Noen husker sikkert da KJ Choi eksperimenterte med denne teknikken under The Open. Forøvrig uten hell, han gikk raskt bort fra det. Flere spillere har prøvd men teknikken har aldri fått fotfeste. Vi forventer et oppsving i tiden fremover, men det kan være et problem at mange som putter side saddle lager et forankringspunkt med underarmen og hånden mot kroppen. Dette er som kjent ikke tillatt i det nye regelforslaget.

 

Hank Haney har i det siste promotert noe som kalles JUANPUTT (høres ut som «oneputt» på engelsk). Bortsett fra å vise at de har verdens mest plagsomme sang ser vi også begynnelsen av en ny trend. Nye puttermerker og treningsmetoder lover gull og enputter.

 

Det drastiske alternativet

Graeme McDowell måtte innrømme at han lærte et nytt ord den dagen R&A og USGA la fram forslaget sitt. «Bifurcation» betyr å dele i to, noe enkelte tror kan bli utfallet dersom endringen blir vedtatt. Det er ikke utenkelig at golfsporten kan ende opp med ett sett regler for proffer og ett for amatører. PGA of America gikk tidlig ut og sa at de ville være mot regelendringer på vegne av vanlige golfere. Er dette den beste løsningen? Vil det da bli slutt på regeljungelen som kan være til frustrasjon for oss amatører?

 

Søksmål, deling av sporten, ufine kommentarer mot spillere under World Challenge i helgen – dette regelforslaget kan ha åpnet golfsportens Pandoras eske.