Tirsdag bekreftet R&A og USGA at «World Handicap System» (WHS) blir innført i løpet av 2020. Dermed reduseres antall handicapsystemer i golf-verden fra seks til ett.

I hele Europa benyttes det i dag ulike variasjoner av såkalte trinnvise handicapsystem. I land som USA, Sør-Afrika, Australia og Argentina brukes det derimot systemer der handicapet er et gjennomsnitt av spillerens siste runder. Og det er nettopp gjennomsnitt som vil ligge til grunn for det kommende systemet, som blir felles for verdens 15 millioner golfspillere.

De viktigste punktene i World Handicap System blir som følger:

– Handicapet ditt skal bli beregnet ut fra gjennomsnittet av dine åtte beste runder blant dine siste 20 runder. Det kommer ikke til å være noen tidsbegrensning på hvor langt tilbake i tid disse 20 rundene kan gå.

– Systemet skal fortsette å bygge på USGA Course Rating System. Med andre ord kommer slopesystemet til å bli værende.

– Handicap kommer på samme måte som i dag til å bli automatisk oppdatert når du registrerer din handicaptellende runde.

– Slagspill er spilleformen som gjelder for handicaptellende runder. Det er verdt å merke seg at stablefordpoeng ikke blir benyttet til å justere handicap i WHS, men et netto slagspillresultat, hvor man plukker opp ballen på en netto dobbelbogey (tilsvarende null stablefordpoeng i dag).

– Det nye handicapsystemet skal beregne «CBA» (vanskelighetskorrigering – Computer Buffer Adjustment) i både turneringsrunder og selskapsrunder. CBA kompenserer for den relative vanskelighetsgraden som vær og vind har på scoren din, på lignende måte som slopesystemet skal kompensere for vanskelighetsgraden på banen. 

Selv om det amerikanske systemet med gjennomsnittsberegning av handicap blir grunnlaget for World Handicap System, har Europa også hatt en stor påvirkning på det nye systemet. Fra 2020 starter alle nybegynnere over hele verden med 54 i handicap, noe som per dags dato kun gjelder land tilsluttet EGA (European Golf Association). I tillegg holder det å bare spille 18 hull for å få etablert et handicap.

– Europa har vært tunge bidragsytere og fått gjennom mange av elementene i det europeiske handicapsystemet inn i World Handicap System, sier Thore Wilhelmsen, spill og dommerkonsulent i NGF, til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thore Wilhelmsen i Norges Golfforbund er positivt innstilt til det nye verdensomspennende handicapsystemet. (Foto: NGF)

Golfforbundet: – Vær flink til å registrere rundene dine fremover  

Wilhelmsen er positiv til endringene som blir innført fra og med 2020.

– USGA og R&A har et uttalt mål om å forenkle golfsporten. Ettersom hele golfverden forholder seg til samme regelbok, er det et logisk steg videre at man også innfører samme handicapsystem over hele verden.

Wilhelmsen sier det nye handicapet du får med «World Handicap System», kommer til å bli automatisk konvertert og beregnet av en datamaskin. Han har en klar oppfordring til norske spillere frem til det nye systemet blir innført:

– Vær flink til å spille og registrere mange runder i løpet av 2018 og 2019. Det er slik du sikrer at det nye handicapet ditt i 2020 blir helt riktig og gjenspeiler ditt nivå. 

– Hva med spillere som bare har spilt et par-tre runder totalt? Det er jo mange som spiller veldig lite golf.

– Vi vet ikke ennå hvordan slike tilfeller blir løst i praksis. Pressemeldingen fra USGA og R&A sier veldig lite, men det kommer garantert mer detaljert informasjon etter hvert.

– Vet dere om folk flest i Norge kommer til å gå opp eller ned i handicap når handicapet konverteres til det nye systemet i 2020?

– Det er vanskelig å si. Vår erfaring er at de fleste golfere registrerer få runder. Dette gjelder over hele verden. Men jo flere runder man spiller og registrerer, jo riktigere blir ditt handicap og desto mindre blir ditt handicap påvirket i konverteringen til WHS-handicap. Husk derfor på å registrere alle handicaptellende runder, både de med gode og dårlige resultater. Da får du et WHS-handicap som matcher din spillestyrke.

Når du skal registrere dine runder i Golfbox fremover, bør du legge inn både baneverdi, slopeverdi og hullscore i Golfbox. Det nye handicapet i World Handicap System blir nemlig beregnet av hullscorer (ikke stablefordpoeng) i forhold til bane- og slopeverdi. 

– Hvis du bare registrerer x antall poeng i Golfbox uten hullscorene, sier dette veldig lite om hvordan du EGENTLIG har spilt, og disse scorene kan ikke benyttes til å konvertere ditt nåværende EGA handicap til et WHS-handicap, sier Wilhelmsen og avslutter:

– Husk at det viktigste er å spille mye golf og ha det gøy på golfbanen! Husk også at dagens handicapsystem (EGA Handicap System) fortsetter som før i 2018 og 2019.