– Oppturen vil fortsette i flere år

Golf-Norge har fått 20.000 flere medlemmer i år. – Korona er ikke hele forklaringen. Det er starten på en ny og sunnere opptur, tror banesjefene, som investerer i anleggene igjen.

Publisert

På sine tre tiår i golfbransjen har Ådne Stensland vært med å bygge opp 12 baner i Norge, deriblant Bodø, Kvitfjell, Hvaler, Haugesund og Sandnes. På det meste driftet selskapet hans, Golf Management AS, så mange som åtte av anleggene. 

– Jeg har levd med golfen i 30 år, og aldri opplevd at det plutselig snur etter et godt år. Trendene kommer i lengre bølger. Nå strømmer de unge voksne til golfen, og det er store pensjonistkull i vente. 

– Jeg er helt sikker på at vi fortsatt vil se en økning i medlemstallene, minimum i to-tre år framover, sier Stensland på telefonen fra Sandnes.

 

Satset på kurs

Starten på en ny opptur så vi allerede i fjor, før koronaen slo inn.

Det er desember. Utenfor vinduene i Bærheim Golfpark er banen fortsatt grønn, åpen og fullbooket hver eneste dag. 

Med over 1500 medlemmer var Sandnes GK allerede en stor klubb ved årets inngang. Likevel har de fått nær 500 nye medlemmer i 2020, en økning på over 30 prosent.

– Vi har lenge satset tungt på Veien til Golf, og markedsfører våre rimelige kurs for flere hundre tusen i året. Starten på en ny opptur så vi allerede i fjor, før koronaen slo inn, poengterer Stensland.

Hver eneste uke har de tatt imot 20 nye kursdeltagere i år. Mange har meldt seg inn i Sandnes, men også omkringliggende klubber. 

– Jeg ble selv rekruttert i den første golfboomen på 90-tallet. Den andre oppturen varte fram til toppåret i 2009, men siden har det gått nedover. Jeg tror vi ser starten på en ny trend.

– Tenker du på å bygge opp flere baner igjen?

– Nei, det gidder jeg ikke! ler Stensland, som heller investerer de ekstra medlemsinntektene i Bærheim Golfpark.

På driving rangen er det allerede lys. Nå skal det nye treningsområdet også utstyres med robotplukkere, robotklippere og varmeovner i taket.

– Ute på banen er systemet på plass. Vi har 70 robotklippere som gjør jobben for oss. I 2020 er det idioti å bruke 600.000 kroner på en person som sitter oppå en maskin til nye 600.000.

– Jeg har aldri blitt rik av golf, men noe har jeg da fått med meg, sier Ådne Stensland.

 

Har nådd taket

Taket er nådd med 1650 medlemmer, og vi har 50 på venteliste.

Mange og hyppige VTG-kurs har også vært en del av oppskriften i Grini GK. Nihullsbanen på Eiksmarka i Bærum har fått over 600 nye medlemmer siden februar. Med en økning på nærmere 60 prosent (!) må Grini nå si nei til dem som ønsker hovedmedlemskap.

–  Taket er nådd med 1650 medlemmer, og vi har 50 på venteliste, forteller daglig leder Erik Holmen.

Flere medlemmer gir også flere kroner i kassa. For idrettslaget Grini GK er enkelt å avgjøre hvor pengene skal plasseres.

– Hos oss pløyes alt tilbake til anlegget, forsikrer Holmen og lister opp en lang rekke tiltak som nå realiseres.

– Vi utvider driving rangen, etablerer kunstgressgreener der, og skal også bygge ut terrassen. I tillegg har vi investert i en Trackman for protimer og medlemstreninger. Vi har flere gode grep som det kan være lurt å ta nå, og er mest opptatt av å holde på det vi er gode på. 

– Vi har Oslo, Haga og Nordhaug i umiddelbar nærhet, og lever best hvis vi fyller ulike behov, sier Grini-lederen.

 

En sunnere opptur

På den andre siden av fjellene er også Fana GK i gang med å utbedre treningsfasilitetene. Med solid rekruttering har den driftige bergensklubben passert 2000 medlemmer i år.

– Økte medlemsinntekter kommer godt med. Foreløpig har vi valgt å prioritere en utbygging av treningsområdet, men også investeringer i banen står for tur. Etter ti år med medlemsnedgang tror jeg alle norske klubber har en lang liste over ting som bør utbedres. 

– Og det er ikke annerledes hos oss, sier Jan-Inge Klubben, daglig leder i Fana GK.

– Spesielt for de unge voksne tror jeg Viktor Hovland har hatt større effekt enn Covid-19.

Han er enig i at det flere årsaker til oppturen enn koronaviruset.

– Spesielt for de unge voksne tror jeg Viktor Hovland har hatt større effekt enn Covid-19. Vi så det allerede i fjor, at flere unge strømmer til golfen, gjerne 4-5 sammen. Helt uredde går de rett fra kurs og ut på banen. De er selvgående, forsikrer han.

Den nye trenden gjør at Fana-lederen ser optimistisk på 2021 og veien videre.

– Plutselig har vi fått nye utfordringer, som kapasitetsproblemer og press på banene igjen. Et tak på antall medlemskap er noe også vi må vurdere nå, men det er tross alt hyggelige utfordringer. Signalene er veldig positive, fastslår Jan-Inge Klubben, som ser en klar forskjell på denne boomen mot tidligere oppturer.

– Jeg tror denne økningen er sunnere og mer varig, sier han.

– I den forrige boomen skulle folk spille golf fordi det var status. Medlemskap ble sett på som en finansiell investering. Og kurs ble fylt opp av bedrifter. I dag er det privatpersoner som fyller opp klubbene, og de kommer fordi de er interesserte.

 

Nedbetaler gjeld først

– Heldigvis, kommenterer Gjermund Buen, daglig leder i Kongsberg GK.

– Etter mange år med synkende tall, var denne omveltningen helt avgjørende for oss.

Framtidsutsiktene så annerledes ut da han startet i jobben i fjor høst. Så sent som i februar hadde klubben bare 436 medlemmer, men ni måneder senere har tallet økt med 60 prosent.

– Vi har skyldt dem altfor mange penger i altfor mange år. Så det første vi skal gjøre er å betale noe tilbake.

– Det kom inn bra folk i klubbstyret som har lagt ned en stor innsats. Koronaen har selvfølgelig bidratt. Men jeg tror også at vi har gjort en god jobb med å ta vare på folk. Vi merker at golf er blitt en snakkes igjen. Stemningen er så positiv. Etablerte spillere hjelper de nye, stiller opp på fadderrunder. Til og med dugnadsgjengen vokser, jubler Buen.

Men på jordnære Kongsberg investeres det verken i Trackman eller nye robotplukkere foreløpig.

– Vi har først noen baller å plukke med banken vår, smiler Buen.

– Vi har skyldt dem altfor mange penger i altfor mange år. Så det første vi skal gjøre er å betale noe tilbake for all hjelpen vi har fått. Det vil komme hverdager igjen etter dette, og nedbetaling av gjeld sikrer et drivverdig anlegg i åra som kommer.

– Snakkes det om Buen-effekten på Kongsberg nå?

– Hehe. Jeg hadde jobbet fem år i klubben før jeg overtok som daglig leder i september 2019. Folk kan si hva de vil, like eller mislike meg, sier Gjermund Buen. – Men ingen kan ta fra meg en timing i verdensklasse.

Powered by Labrador CMS