På stedet hvil for Ventura

Kristoffer Ventura avsluttet den fjerde og siste runden i EM i Sverige som han startet den - på 51. plass.

Det var opp til Ventura alene å forsvare norsk ære i europamesterskapet denne helgen, og etter en avsluttende 74-runde (+2) endte han på en 51. plass. Totalt ble det fire bogyes, to birdies og resten par på runden.

Med fem over par totalt endte han 15 slag bak vinneren Manuel Trappel fra Østerrike, som måtte ut i tre-hulls omspill mot engelskmannen Steven Brown. Trappel vant her med ett slag, og sikret samtidig deltagelse i neste års The Open på Royal Lytham and St. Annes.

Neste turnering for Ventura blir Norwegian Challenge på Hauger neste uke. Det blir spennende å se hvordan 16-åringen gjør det i sin Challenge Tour-debut.

Runde 3

Unggutten fra Moss & Rygge hadde 20. plass som utgangspunkt for dagen, men raste 31 plasser ned resultatlisten etter en runde på fire over par fredag. Hans tre birdies, fem bogeys og ene dobbelbogey tar ham til tre over for turneringen, og han beginner seg nå så mye som 11 slag bak Manuel Trappel i tet.

Trappel tar med seg en ledelse på ett slag til engelskmannen Stiggy Hodgson på andreplass, mens fem spillere deler tredjeplassen ytterlige ett slag bak. Det blir nok mye nerver i innspurten lørdag – vinneren stikker ikke bare av med europamester-tittelen, men sikrer også deltagelse i neste års The Open Championship på Royal Lytham and St. Annes.

– Den store forskjellen var at han de første rundene hadde 28 putter, og i går 33. Men innspillene var også for langt unna eller på feil side. Han får godkjent for denne turneringen, men ser at han må bli bedre for å ha sjans. Mye hard jobbing fremover, sier landslagstrener Niklas Diethelm om Venturas runde til Norsk Golf.

Ventura er den eneste av nordmennene som får fullført turneringen. Hverken Joakim Mikkelsen, Mikkel Bjerch-Andresen, Anders Engell eller Vetle Marøy klarte cuten torsdag.

Runde 2

Ventura startet dagen på en delt 65. plass, men med en runde på to under par torsdag er han nå oppe på en foreløpig delt 20. plass og er med og kjemper igjen. Runden sørget samtidig for at han er den eneste nordmannen som er under par for turneringen. Kun åtte spillere i feltet leverte bedre runder i løpet av dagen – meget sterkt gjort av 16-åringen!

Ventura gjorde fire birdies, en lei dobbelbogey og resten par på sin runde, og har nå syv slag opp til engelskmannen Steven Brown i tet. Hadde det ikke vært for dobbelbogeyen på det åttende hullet hadde han vært helt oppe på en 11. plass.

Anders Engell lå i likhet med Ventura på en 65. plass før runden, men beveget seg dessverre feil retning på resultatlisten. Han er i skrivende stund nummer 95 (+6), etter at han gikk på 77 slag. Slaget bak følger Joakim Mikkelsen og Mikkel Bjerch-Andresen på 102. plass. Andresen har fortsatt ni hull igjen å spille på sin runde.

– Spillerne savner ballpalssering i roughen slik det var under junior-NM forrige helg. Men Ventura slo bra og traff mange fairways og greener og spilte bra med de vanskelige flaggplasseringene. Vi får bare jobbe på hardere og mere, sier landslagstrener Niklas Diethelm til Norsk Golf.

Sist av de norske gutta ligger Vetle Marøy på 140. plass. Etter runder på ni og syv over par har han kun fire spillere bak seg på resultatlisten.

Det blir med andre ord opp til Kristoffer Ventura å forsvare Norges ære i Sverige denne uken.

Runde 1

Det ble en helgrå åpningsdag for de norske gutta onsdag, og ingen av dem ligger under par etter første runde. Anders Engell og 16 år gamle Kristoffer Ventura har kommet best i gang, men ligger så langt nede som på en 65. plass etter å ha innledet med 73 slag, en over par. De har åtte slag opp til engelskmannen Steven Brown i tet. Slaget bak Brown ligger franskmannen Gary Stal, seks under.

Ventura gjorde to birdies, tre bogeys og 13 par på sin runde, mens Engell på sin side noterte seg for tre birdies, fire bogeys og resten par. Selv om de to ligger langt nede på resultatlisten er det mange om beinet på plasseringene høyere opp i feltet. For eksempel deler åtte spillere tredjeplassen, ni spillere deler 11. plassen, og 11 spillere deler 20. plassen. Det betyr at de to nordmennene har kun tre slag opp til en topp 20-plassering, og fire opp til en 11. plass.

– Det stod for mange tre i skogen. Det blir vanskelig å gjøre birdies da. Skal prøve fairway i dag, sier landslagstrener Niklas Diethelm til Norsk Golf.

To slag bak Ventura og Engell ligger Mikkel Bjerch-Andresen på en 114. plass. Ytterlige ett slag bak er eldstemann på det norske laget, Joakim Mikkelsen på 121, fem over par. Unggutten Vetle Marøy fra Bergen skulle få det tøffest av de alle – han gikk på ni over par, og er med det på en 142. plass, nest sist på resultatlisten.

Før turneringen

De fem som skal forsøke å representere Norges ære er Joakim Mikkelsen (Drammen), Mikkel Bjerch-Andresen (Haga), Anders Engell (Oslo, Kristoffer Ventura (Moss & Rygge) og Vetle Marøy (Bergen).

Halmstad Golfklubb i Tylösand er en av Sveriges beste golfbaner, og er en par 72-bane delt opp i to baner som strekker seg langs kysten. The International European Amateur Championship spilles på The North Course fra 3. til 6. august, når 144 av Europas beste amatørgolfere skal konkurrere mot hverandre. De skal spille 72 hull, hvor cuten blir satt etter tre runder.

Turneringen har historie på seg for å være et springbrett for de store stjernene. Blant tidligere vinnere og runner-ups finner man navn som Sergio Garcia, Rory McIlroy, Sergio Garcia, Lee Westwood og Graeme McDowell. Marius Thorp vant turneringen i 2005, og sikret da plassen sin i The Open på Royal Liverpool i 2006 der han endte som beste amatør og vant The Silver Medal. Og det er nok nettopp muligheten til å vinne muligheten til å spile The Open som gjør at en seier i dette mesterskapet står ekstra høyt.

Totalt er spillere fra 24 forskjellige nasjoner med i mesterskapet. Regjerende mester er danske Lucas Bjerregaard, som også er med i år.