– Det begynner å gå oss på nervene! sier klubbens (frustrerte) daglige leder, Roar Johansen, til Norsk Golf.

Norske golfklubber møter på et bredt spekter av ulike utfordringer i hverdagen. Alta Golfklubb sitt problem er imidlertid langt utenom det vanlige.

Siden banen ble åpnet i 2010 og frem til i fjor, har klubben mistet om lag 5000 golfballer i året. Områdets ravner fikk seg nemlig et nytt favorittleketøy da det plutselig begynte å dukke opp golfspillere i Kvenvik.

I år har imidlertid problemet blitt enda større. Klubben har de siste månedene mistet hele 8000 golfballer, og rangen har tidvis sett ut som en Hitchcock-film. Forrige uke måtte klubben stengte drivingrangen for sesongen.

Det var rett og slett ikke flere baller igjen!

– Det er ikke noe nytt for oss at vi sliter med dette, men nå begynner det å bli litt vel mange fugler. Man skulle kanskje tro at fuglene trodde ballene var mat, men etter hvert som vi har observert dem, har vi skjønt at de bare gjør det for å leke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Innsiden av ballmaskinen på driving-rangen til Alta Golfklubb er et trist skue om dagen. (Foto: Roar Johansen)

Stadig frekkere

Johansen forteller at klubben har gjort flere forsøk på å løse problemet. De begynte i en periode å bruke salmiakk i vaskevannet til ballene, og har endret fra hvite til gule baller. Ingenting har hjulpet.

– Vi har også endret plukkerutinene våre på rangen, slik at vi begynte å plukke på kvelden i stedet for tidlig om morgenen. Det har pleid å gå bra, helt til høsten kommer. Da hjelper det ikke hva man gjør, og ravnene blir bare frekkere og frekkere, smiler Johansen oppgitt.

Man blir ganske sint når man kjører rundt med ballplukkemaskinen og ser fuglen hoppe to-tre meter foran bilen for å nappe baller

– Man blir ganske sint når man kjører rundt med ballplukkemaskinen og ser fuglen hoppe to-tre meter foran bilen for å nappe baller. Da koker det, for å si det mildt. Nå har de til og med tatt seg så mye til rette at de har begynt å rappe baller fra spillerne ute på golfbanen!

Og hvis du skulle lure: hvis en fugl stikker av med golfballen din under en runde, kan du legge en ny ball tilbake på samme sted uten straffeslag, ref. 18-1 i golfreglene.

Johansen sier ravnene koster klubben flere titalls tusen kroner i året, og det er også nytteløst å forsikre rangeballene.

– Ingen forsikringsselskap vil ta i en sånn sak, og hvis de hadde gjort det, vil det koste like mye som vi taper hvert år. Dette er nok et tap vi bare må ta.

Skal bruke drone og GPS

En annen golfklubb som har slitt med et lignende problem, er Lofoten Links. De fant til slutt stedet der fuglene slapp ned og samlet ballene, og kunne dermed hente flere av dem tilbake. Nå skal Alta Golfklubb gjøre nye fremstøt for å stoppe ravnene.

– Vi har vært forsiktige med hva vi skal gjøre med dem, men vi har nå vært i kontakt med kommunen og diskutert hva som kan gjøres. Vi har fått tillatelse til å drive jakt på fuglene frem til 15. mars neste år. Vi skal også se på ulike alternativer til ravnefeller som vi kan sette opp inne i skogen. 

Klubben planlegger også å gå kreativt til verks for å finne tilbake de tapte golfballene ute i naturen.

– 40 000 golfballer ute i naturen kan umulig være bra for miljøet, men det er så bratt og ulendt terreng rundt i fjellene rundt golfbanen at det er vanskelig å lete etter dem til fots. Vi skal teste ut GPS-sporing i ballene, og vurderer også å gå over fjellsiden med en drone. Fordelen med å ha byttet til gule baller, er at de blir noe lettere å få øye på ute i skogen. Nå erklærer klubben en liten krig mot fuglene. Ravnestammen har vokst ganske betraktelig det siste året, for de har ingen naturlig fiende her, forklarer Johansen.

Med unntak av golfspillerne, da…