Denne uken kom nyheten om at USGA og R&A har besluttet at økningen i slaglengder med driveren må bremses. De har foreslått konkrete tiltak som nå skal ut på høring blant sentrale aktører i golfbransjen. De foreslåtte regelendringene dreier seg om ulike restriksjoner på drivere og golfballer.

På touren har de gjennomsnittlige slaglengdene økt og økt, og USGA sier de er «fast bestemt på at dette er en sak som må løses».

De bekrefter samtidig at eventuelle regelendringer vil gjelde både for proffer og vanlige hobbygolfere.

Bakgrunn: Nærmer seg tiltak i slaglengdedebatten – her er hva det kan bety for deg

Da Rory McIlroy, som selv er en av tourens lengstslående spillere, ble bedt om å kommentere nyheten i pressekonferansen før Waste Management Phoenix Open, ristet han bare oppgitt på hodet.

Deretter tok han bladet fra munnen på en måte man sjelden ser hos tourspillere:

– Dette er defintivt ikke noe som behøver å skje. Jeg føler at R&A og USGA ser på golfsporten gjennom en ørliten trang linse som gjelder 0,1 prosent av alle golfspillere.

– Ja, så klart flyr ballen langt med spillere på toppnivå som har denne sporten som levebrød. 99,9 prosent av spillere gjør ikke det. De ønsker ikke at ballen skal ballen fly kortere. De trenger hjelp til å få ballen i luften og fly lenger, tordnet McIlroy.

Nord-iren peker på at golf har hatt en utrolig vekst på verdensbasis i 2020. Han mener USGA og R&A fokuserer på helt feil ting i en periode der de heller burde rettet ressursene sine mot å få sporten til å vokse.

Golf opplever en oppsving, og vi trenger flere unge i sporten, og vi trenger flere minoriteter i sporten. Det er SÅNN vi kan fortsette å utvikle golfen de neste 100 årene. Ikke ved å se på ballen og driveren!

Rory McIlroy

 

– Denne pandemien har vært så bra for golfsporten, og faktum er at USGA og R&A fokuserer på feil ting. De har brukt millioner av dollar på denne rapporten om slaglengde, noe jeg mener ikke kommer til å endre sporten i det hele tatt. Det kan hende de innfører nye reguleringer på utstyrsprodusentene, men utstyrsprodusentene kommer til å finne nye måter å omgå dette på. Det er så gode de er.

– De millionene av dollar som de har brukt på den rapporten, burde ha blitt brukt på grasrotnivå i golfsporten. Golf opplever en oppsving, og vi trenger flere unge i sporten, og vi trenger flere minoriteter i sporten. Det er SÅNN vi kan fortsette å utvikle golfen de neste 100 årene. Ikke ved å se på ballen og driveren!

– Jeg kommer sikkert i trøbbel for å si dette, men dette stinker av selvforherligelse. Ja, de (USGA og R&A) er golfsportens portvoktere, men deres jobb er å sørge for at golfsporten fortsetter å blomstre hundre år frem i tid, og dette er ikke måten å gjøre det på.

– Måten å gjøre det på, er å folk til sporten ved å gjøre golf mer tilgjengelig. Hvis man hele tiden skal prakke masse regler på folk hele tiden, blir det ikke tilgjengelig.

 

 

McIlroys PGA Tour-kollega Webb Simpson har også uttrykt sin misnøye overfor R&A og USGA. Han påpeker at den store økningen i slaglengder på tourene ikke først og fremst handler om golfutstyret. Han sier at hvis man virkelig ønsker å gjøre det vanskeligere for tourspillerne, bør man begynne med å se på hvordan man setter opp banene under turneringer.

– Jeg tror ikke en begrensning på utstyret er godt for noen, konstaterer Simpson.