GOLF-NORGE//

Slår hardt ned på tyvspill: – Har ikke plass til snikere

Etter å ha tatt en snikspiller på fersken, innfører Atlungstad GK strengere sanksjoner og krav. I Byneset GK har man valgt en annen strategi.

Daglig leder Pål-Jan Stokke (innfelt) har sett seg lei av snikspilling på Atlungstad. PS! Bildet er fra en tidligere turnering og personene har ingenting med saken å gjøre.
Publisert Sist oppdatert

Atlungstad Golfklubb har over tid registrert en økning i såkalt snikspilling – spillere som bruker banen uten å betale greenfee eller som spiller i andres navn. Sist helg tok klubben sin første identitetstyv på fersk gjerning.

– Det ble booket en runde i et medlems navn, men det var en helt annen som stilte på tee. Vi ønsker ikke å ha det sånn i klubben vår. Dette er et spleiselag, og da har vi ikke plass til snikere som ikke betaler for seg, sier daglig leder Pål-Jan Stokke til Norsk Golf.

Hamar-klubben har nå tatt grep for å luke bort den voksende ukulturen. Nye regler og sanksjoner ble offentliggjort på Atlungstads Facebook-side denne uken. 

Bøter og utestengelse

De nye reglene forteller: Alle som spiller på Atlungstad skal være registrert i Golfbox, ha gyldig medlemskap og ha betalt før utslag. Ved brudd på reglene vanker det bøter – og ved gjentakelser, også utestengelse.

– Overtredelse fører til betaling av dobbel greenfee pluss 1000 kroner i bot, bekrefter Stokke. – Ved eventuell andre gangs forseelse vurderes utestengelse. Og ved manglende betaling vil forholdet bli anmeldt.

I tillegg må alle spillere nå innom proshopen før runden for å bekrefte sin identitet. Registrering i Gimmie-appen holder ikke lenger. 

Og som greenfee-spiller utenfor proshopens åpningstid, må du vippse over betalingen og sende en sms med navn og medlemsnummer før du går ut på runden.

– Skal vi bli kvitt problemet, må vi vite hvem som spiller. Vi kjenner de fleste av våre medlemmer ved ansikt, men du må også tåle å bli spurt om legitimasjon, sier Stokke.

Atlungstad-lederen erfarer at det spesielt er yngre spillere som går igjen blant dem som sniker. 

– Det er farlig å generalisere, sier han. – Men vi ser dessverre en tendens til at enkelte ungdommer og yngre voksne bryr seg mindre om golfens moral og sportens verdier. Det bekymrer meg litt at vi som golfklubb må innføre strengere sanksjoner for oppdra denne generasjonen.

– Men golfklubb er et spleiselag, gjentar Stokke. – Og da kan vi ikke akseptere at noen ikke betaler. Alle som mener noe annet, bør se seg selv i speilet.

Byneset Golfklubb har endret sin strategi. De velger nå å overse at enkelte sniker seg ut om kveldene, og ser det heller som en del av rekrutteringen.

Endret strategi på Byneset

Daglig leder Reidar Stølan i Byneset GK ser seg i speilet hver eneste dag. 

I august i fjor forsøkte flere klubber i Trondheim-området å sette en stopper for snikspill og identitetstyveri. Klubbene innførte flere tiltak. Men i Byneset er nå strategien endret. Selv om det er flere som ikke betaler for seg, spesielt på nihullsbanen Syd om kveldene.

– Felles regler og sanksjoner viste seg vanskelig å håndheve på tvers av klubbene, og krevde også mer tilstedeværelse og bemanning, forklarer Stølan.

I år har klubben valgt en annen tilnærming. I stedet for å jage bort snikspillerne, håper de å vinne dem over som betalende medlemmer.

– Vår tanke er at de blir betalende medlemmer etter hvert, sier daglig leder Reidar Stølan.

– Vi velger å lukke øynene og ser på det som rekruttering, sier Stølan. – Og så lenge de ikke ødelegger noe, lar vi det passere. Det er nok sikkerheten vi er mest bekymret for og holder et øye med.

– Men er det ikke rett og rimelig at alle betaler – deler på regningen?

– Selvfølgelig, men vår erfaring er at spillerne som nå bruker banen uten å betale, er lokale ungdommer som bor i nærheten. Vi har aldri sett så mange unge som har lyst til å starte med golf som nå, og vår tanke er at de blir betalende medlemmer etter hvert. Det kommer hele klubben til gode.

I stedet for patruljerende marshaller ute på banen, har Byneset nå ansatt en 21-åring i halv stilling som skal styrke klubbens TikTok- og Instagram-kontoer for å nå de yngre golferne.

– Det blir nok både litt fjas og underholdning, men også opplysning og læring på en mer lystbetont og humørfylt måte, forteller Stølan. 

– Vi må huske på at de unge spillerne er klubbens framtid. Til syvende og sist handler det om å finne ut hvilke tiltak som gir størst effekt. Og vi skal ikke være redde for å prøve ut nye ting og lære av det. 

På Bynesets tiltaksplan står kameraovervåking på rangen og første tee. I tillegg må du avbestille runden minimum 12 timer før starttid for å unngå et straffegebyr. Det er først og fremst et fugleskremsel.

– Vi ser ikke på opptakene og har ikke sendt ut noen fakturaer. Vi er mest opptatt av å endre folks vaner, poengterer Reidar Stølan.

– Størst effekt ser vi nok av den nye 12-timersregelen. Den har klart redusert tilfellene der eksempelvis to spillere blokker ut hele starttiden med en tredje og fjerde spillers navn. Dermed øker tilgjengeligheten for alle. 

Powered by Labrador CMS