Slik får de plass til enda flere spillere: «Hvorfor gjør ikke alle dette?»

Golfboomen i Norge har tvunget golfklubbene til å omstille seg for å sikre flere spillere tilgang til ledige starttider.

Publisert

For andre år på rad opplever golfen en eventyrlig vekst i både antall medlemmer og spilte runder, og forrige uke passerte Golf-Norge 120 000 medlemskap for første gang siden 2010.

Trafikken har i snitt nesten doblet seg sammenlignet med før korona-pandemien, og i de verste pressområdene i og rundt de største byene har det tidvis vært vanskelig selv for klubbenes egne medlemmer å finne ledige starttider på sin hjemmebane.

Dermed har mange klubber sett seg nødt til å ta grep, og blant noen av tiltakene som har blitt gjort, er innskrenkninger av antall runder medlemmer kan booke i Golfbox, begrensning på hvor mange dager man kan bestille starttid i forveien, medlemsstans, økte priser og forhåndsbetaling av greenfee.

Nå tester stadig flere klubber også ut å redusere antall minutter mellom hver starttid. 

Norsk Golf har gått gjennom Golfbox-bookingen til alle klubber i Norge, og den viser at 10 minutters intervaller mellom hver «flight» fortsatt er standarden i Golf-Norge. 

Asker, Oslo, Onsøy, Drøbak og Soon, som er noen av Norges mest besøkte golfbaner, har imidlertid redusert intervallene til ni minutter. 

Borre, Atlungstad, Gamle Fredrikstad, Solastranden, Sandnes, Stavanger og Herdla har på sin side tatt det enda et skritt lenger og har bare åtte minutter mellom hver gruppe som slår ut.

– Den viktigste grunnen til at vi gjør dette, er å sikre at flere spillere skal komme ut på banen. Erfaringen vår så langt har vært at det har fungert veldig bra, men det er også en del medlemmer som klager og tror vi gjør det bare for å selge mer greenfee. Men hovedgrunnen til at vi gjør dette, er for å gjøre banen mer tilgjengelig for medlemmene våre, forteller Christoffer Halvorsrød, daglig leder i Aktivitetsbyen/Gamle Fredrikstad GK, til Norsk Golf.

Matthias Gullberg, daglig leder i Asker GK, sier avgjørelsen om å gå ned fra ti til ni minutters intervaller har vært helt nødvendig i en periode med ekstrem trafikk på banen. 

– Det har fungert veldig bra de to første månedene. Dersom vi hadde hatt mulighet til å gå ned til åtte minutter, hadde vi gjort det også, men siden vi er en par 70-bane med syv par 3-hull, lar det seg ikke gjennomføre rent designmessig.

(Artikkelen fortsetter under)

Hos Stavanger GK og Atlungstad Golf har de praktisert intervaller på åtte minutter i fire år allerede. Atlungstads leder Pål-Jan Stokke er strålende fornøyd med ordningen, men den forutsetter at klubben kontinuerlig jobber for å lære opp de besøkende til hvordan man kan spille raskere, og aldri miste gruppen foran av syne.

– Da vi innførte åtte minutters intervaller, var det til store protester fra deler av medlemsmassen, men siden det har fungert så bra, har vi ikke gått tilbake fra det. Protestene handlet først og fremst om hva man er vant til her i Norge, for dette er jo helt vanlig praksis på baner de besøker i for eksempel Tyrkia og Spania. 

– Åtte minutters intervaller gjør at vi får plass til mer enn 60 ekstra spillere på banen hver dag. Med tanke på hvor mange baner som sliter med å finne nok ledige starttider til medlemmene, lurer jeg på hvorfor ikke alle gjør dette? Jeg tror det er gammel vane som gjør at mange har motstand mot det, konstaterer Stokke overfor Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Marshallenes renessanse

Mens marshaller og startere var et vanlig syn i Golf-Norge på 1990- og 2000-tallet, forsvant behovet for det hos mange klubber etter ti strake år med medlemsnedgang fra 2009. 

Nå er de på full vei tilbake igjen, og hos klubbene med kortere starttidsintervaller har de vist seg å være uunnværlige.

– Marshalltjenesten er veldig viktig både for å sørge for at spillerne slår ut nøyaktig på sitt oppsatte tidspunkt, og for å følge opp tempoet mens de er ute på banen, forteller Per Håkon Eikeberg, daglig leder i Borre Golfklubb.

– Det er stort sett basert på frivillighet blant medlemmene våre. I hverdagen er det ingen problemer, men i helgene eller på dager med mye gjester og nybegynnere på banen hjelper det veldig med tanke på flyten i trafikken. Dessuten bidrar det til å skape en hyggeligere opplevelse for alle.

Eikeberg sier deres aller viktigste oppgave er å sørge for at spillerne kommer godt i gang med hull 1 og 2.

– Det er først og fremst de første hullene som har betydning for tempoet resten av runden. Går starten for tregt, kan det også bli forsinkelser som forplanter seg.

Matthias Gullberg sier marshalltjenesten på Asker GK er «helt avgjørende» for å få niminuttersintervallene til å fungere hos dem.

– Vi visste at det var en risiko å gå ned til ni minutter, og så fort det er kø, er det starttidsintervallene spillerne klager på. Medlemsundersøkelsene våre viser imidlertid at rundetidene faktisk har gått ned etter at vi gikk ned til ni minutter. Tiltaket har nok gjort oss enda mer bevisst på spilletempoet, sier Gullberg.

(Les også: Kommentar: Golfboomens bakside)

(Artikkelen fortsetter under)

Hos Gamle Fredrikstad GK bidrar noen av klubbens medlemmer som «klubbverter» på hull 1 og ønsker spillere velkommen og gir praktisk info før runden. Også Gamle Fredrikstad bruker marshaller på dager med mye trafikk.

Christoffer Halvorsrød mener mange golfere i Norge har blitt bortskjemt og litt for godt vant til alltid tilgjengelige baner under nedgangstidene i golfen det siste tiåret.

De tidene må man innse at nå er historie.

– Det henger fortsatt igjen en kultur fra tiden da man nærmest fikk kastet medlemskap etter seg, og det alltid var tilgjengelige starttider. Det gjorde at man nesten alltid spilte raskt uten noe som helst kø, men slik er det rett og slett ikke lenger.

Halvorsrød tror en naturlig konsekvens av den økte trafikken i Golf-Norge er at flere klubber kommer til å skru opp prisene kraftig, hvor den økte prisen medlemmene betaler, er i bytte mot vissheten om at banen alltid vil være ledig.

– Går du fem år tilbake, var nesten alle klubber helt like. Med tanke på veksten som er i Golf-Norge nå, tror jeg klubbene kommer til å rendyrke ulike konsepter i mye større grad fordi man har så mange flere kunder.

(Les også: – Bygg bedre treningsområder for å få mer plass på banen!)

Snillere rough og tee-it-forward

I et intervju med Norsk Golf nylig pekte golfbanearkitekt Svein Drange Olsnes på hvor mye vanskelighetsgraden på golfbanen har å si for rundetidene. 

Det har det kanskje vært ekstra viktig for klubbene med kortere starttidsintervaller å ta hensyn til.

– Vi passer på å klippe ned roughen bedre der hvor vi vet det er mye leting og trøbbel. Vi klipper ikke ned mer enn at du fortsatt blir straffet for å bomme fairwayen, men du finner alltid ballen, sier Pål-Jan Stokke i Atlungstad GK.

Hos Asker GK unngår de å klippe greenene like raske som de har mulighet til å gjøre:

– Vi kan ha lynraske greener, men vi passer på å ikke gjøre dem idiotisk raske. Det går ikke an å ha 12-13 på stimpen på en normal dag. I tillegg har vi gått ned fra 59 til 35 millimeter klippehøyde på roughen. Det er for å sikre oss at vi ikke havner i en situasjon hvor roughen blir altfor vanskelig hvis det plutselig kommer en periode med regn hvor vi ikke får klipt på et par dager, sier Matthias Gullberg.

Også hos Gamle Fredrikstad GK har det også vært viktig å klippe ned roughen, selv om det går litt på bekostning av banens opprinnelige links-uttrykk:

– For tre år siden hadde vi en bane med mye mer linkspreg med høyt gress og svingel, men vi må jo bare innse at vi er i underholdningsbransjen, og folk flest er ikke mer kompliserte enn at man har en mer positiv opplevelse av banen når man spiller bra. Og det gjør at spillet går mye raskere.

Les også: Slik kan du få ned rundetidene uten å måtte stresse)

Et av de viktigste tiltakene klubben har gjort for å øke tempoet, har vært å oppmuntre medlemmer og gjester til å velge riktig teested basert på sine forutsetninger.

– Vi har drevet mye holdningsskapende arbeid, og i fjor lanserte vi en «tee it forward»-måned hvor alle som leverte et scorekort fra et teested lenger frem, var med i trekningen av kule premier. 

– Et bra sted å ta tempen på hvor godt det har fungert, er blant seniorgolferne. Hos oss har nesten alle seniorene begynt å spille fra det fremste teestedet, sier Halvorsrød fornøyd.

Han understreker at det likevel fortsatt er mange som hadde hatt godt av å svelge stoltheten sin og flytte seg et hakk frem.

(Artikkelen fortsetter under)

– Jeg har kjørt en del rundt som marshall og blitt truet med både kjeft og juling når jeg høflig har anbefalt et mer fornuftig valg av teested. Det er dessverre en del golfere som fortsatt husker den ene driven på 250 meter de slo for tre år siden, og fortsatt lever i troen på at det er nivået de spiller på i dag.

– Hvordan opplever nybegynnere som ofte sliter med hastigheten og er nervøse for å ha grupper tett bak seg, de korte starttidsintervallene?

– Det er ikke til å legge skjul på at dersom man går rett fra et VTG-kurs til å spille hovedbanen to uker etterpå en lørdag formiddag, kan man få en litt ubehagelig opplevelse. Men det tror jeg egentlig gjelder uavhengig av om det er åtte, ni eller ti minutter mellom gruppene. Heldigvis for oss har vi også en nihullsbane, og den tar unna mye av presset fra nybegynnerne. Den er nøkkelen til at det fungerer så bra hos oss, svarer Halvorsrød.

Hos Borre GK sier Håkon Eikeberg at denne utfordringen i stor grad har regulert seg selv:

– Alle vi som spiller golf, har nok opplevd at det kan være ganske skummelt ute på en stor 18-hullsbane når det er smekkfullt. Derfor booker de aller ferskeste spillerne oftest starttid litt senere på dagen, siden de ikke ønsker å spille når det er fullt trykk. 

– Det pleier uansett ikke å være nybegynnerne sin skyld når spillet går sakte. Det er et større problem når folk overvurderer sine egne ferdigheter og spiller hullene feil eller velger feil teested.

Powered by Labrador CMS