Slik kan golfbaner bli bedre tilpasset kvinner

Golfsporten er dominert av menn. Det ser man dessverre også på hvordan mange baner er designet.

Publisert

«We choose to go to the moon. Not because it is easy, but because it is hard.»

John F. Kennedys bevingede ord for å overtale det amerikanske folk til å støtte opp om romprogrammet Apollo er velkjente.

Det er jo morsommere å lykkes med noe som er vanskelig enn noe som er enkelt. Det gir en følelse av å ha oppnådd noe, en følelse av mestring som er mye større enn hvis man utfører noe man med enkelhet kan gjøre når man vil.

Men jeg er litt usikker på om det samme innsalget funker i golfen. Hvis jeg hadde kommet til min kjære og sagt: «Hei, har du lyst til å bli med meg på golfbanen? Det er dritvanskelig!», så er jeg ganske sikker på hva svaret hadde blitt.

Likevel er det slik det oppleves for mange. Golf er vanskelig, spesielt for kvinnene som bestemmer seg for å begynne.

Og det er ikke kvinnenes skyld. For det hjelper ikke at banene er designet av og bygget for menn. 

Denne sesongen har jeg joinet damene og gått sammen med dem fra deres utslagssted så ofte som mulig. Jeg har spilt med både ringrever og nybegynnere for å prøve å se golfbanen fra deres perspektiv.

Det burde flere gjøre; jeg fikk meg i hvert fall noen aha-opplevelser!

1. Slik fungerer slopesystemet

Slopesystemet er bygget på fire teoretiske golfere som slår helt rett. Disse golferne er:

Herre – scratch

Kvinne – scratch

Herre – bogey

Kvinne – bogey

Ved å bruke gjennomsnittlige slaglengder til disse teoretiske spillerne som slår helt rett, regner man seg fram til banens vanskelighetsgrad.

I Norge har gjennomsnittsgolferen 28 og 38 i handicap for henholdsvis herre og dame. Hvilket betyr at slopesystemet ikke fanger opp disse spillerne.

Hvis man bruker de teoretiske bogey-spillerne som eksempel, vil det etter tre slag skille 118 meter i slaglengde. MEN disse forskjellene er mye større når man går enda høyere opp i handicap.

Det betyr at selv om banen er slopet og satt opp etter de korrekte normene, vil de fremdeles i stor grad være for lange og vanskelige for veldig mange spillere.

Og de det går mest utover, er kvinnene.

2. Svinghastigheten avgjør

Med tanke på slaglengden spiller kvinnene mye, mye lengre baner enn det herrene gjør.

Det man før kalte «dame-tee», altså det korteste tee-stedet, er ikke kort nok til å kompensere for forskjellen i slaglengder.

Gjennomsnittlig svinghastighet for kvinner med driveren er 65 mph, mens menn har en snitthastighet på 95 mph.

Det betyr at en gjennomsnittlig drive for en kvinne går 128 meter, hvorav 22 prosent av lengden er rull.

For herren er tallet 185 meter, hvorav bare ni prosent av totallengden er rull.

Det som skjer når svinghastigheten går ned, er at ballen både går kortere og lavere. Ballen vil nå sitt høyeste punkt lengre fra landingsområdet, den vil lande i en flatere vinkel, og den vil ha mindre backspin. 

Dersom en mann og en kvinne ligger like langt fra hullet etter utslaget, for eksempel 100 meter, har kvinnen et mye lengre og vanskeligere slag inn til greenen relativt sett. Fordi ballbanen er lavere, vil den være avhengig av å «rulle ut» før den stopper på det kortklipte gresset. Det er lettere sagt enn gjort.

Og tar oss videre til neste punkt…

3. Carry

Når utslagssted for kvinner skal settes opp, er det ikke bare den totale lengden på hullet som må inn i beregningen.

Vi må også ta med hvorvidt det er hinder som ligger foran greenen man er nødt til å ha carry over. Er det et vannhinder på tvers i forkant av greenen – husk at på en drive på 128 meter utgjør rullen nesten 30 meter. Da er det ikke enkelt å nå over vannet, samtidig som man skal få ballen til å stoppe.

Ergo burde tee-stedet vært flyttet enda lenger frem på akkurat dette hullet, slik at innspillet er mer overkommelig.

4. Unødvendige hinder

Rough mellom utslagssted og fairway straffer kun nybegynnere og de som slår kort, men har ingen betydning for de mer etablerte spillerne.

Hindringer som er 100 meter eller kortere fra tee, har ingen innvirkning på slopeverdien på banen, men kan få store utslag for de aller ferskeste og de som slår kortest.

Illustrasjonen er fra en faktisk norsk golfbane fra et par år tilbake (som i ettertid har blitt tettet igjen). Hvem var denne bunkeren foran fairway lagd for? De som har slått ballen dit fra tee, har allerede fått en vanskelig nok start på hullet og blir dermed dobbelt straffet. For de bedre spillerne er ikke bunkeren i spill i det hele tatt.

5. Anbefalte spillelengder

Som tidligere nevnt er golfbanene relativt sett lengre for kvinner enn for menn, selv når man har kompensert med forskjellen på utslagsstedene.

Vi har spilt hull i Norge denne sommeren der de som gikk fra rød tee hadde et par 5-hull på 520 meter. Til sammenligning: da verdens beste kvinner spilte U.S. Open tidligere i år, målte det lengste par 5-hullet 487 meter.

Her er en tabell over anbefalt lengde på banen utifra lengden på utslag:

6. Lite som skal til

Denne vanskelige sporten kan gjøres litt enklere for de aller ferskeste med noen enkle små grep. Her er noen tips fra anleggsansvarlig i Norges Golfforbund, Pål Melbye:

  • Klipp bredere der nybegynneren lander
  • Flytt bunkere slik at de blir en utfordring for de beste spillerne og ikke et hinder for de mindre gode
  • For spillere med lav svinghastighet er det viktig med åpne innspill mot green
  • Statistisk sett spiller vi for lange baner, spesielt de med høyere handicap. Det gjør at banens layout blir vanskelig. 

Konklusjon

Vi sier vi ønsker flere kvinner inn i golfen. Dersom vi skal få dem til å begynne, og ikke minst til å bli værende, bør kanskje vi menn oppføre oss som de gentlemen vi ønsker å fremstå som, og behandle de kvinnelige spillerne deretter.

Da jeg var ung, lærte jeg at «En gentleman holder døra åpen, trekker ut stolen, og tar regningen»

Akkurat det med regningen kan vi kanskje diskutere. Men de to første punktene er det på tide å begynne med.

Powered by Labrador CMS